Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Covid okozta stroke-ba halt bele egy sinopharmos férfi


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: marad-e értelme az ellenzéki előválasztásnak a visszalépések után is, Covid okozta stroke-ba halt bele egy sinopharmos férfi, a jegybank elnök puhuló véleménye.

Az ellenzéki előválasztás minden mozzanatának lekövetése helyett inkább egy átfogó képet igyekszünk adni a folyamatról és eddigi eredményéről, tapasztalatairól egy többrészes cikksorozatban. Az első részben azt taglaljuk, mi értelme a szavazásnak, ha a jelöltek még a megmérettetés előtt visszalépkednek egymás javára több körzetben.

Ellentmondásos tesztek

Eltérő eredményt hozott a fővárosi önkormányzat és a Semmelweis Egyetem antitestet mérő kampánya. Miután elterjedt, hogy a koronavírus elleni különböző védőoltások hatásfoka eltér, a fővárosi vezetés az emiatt leginkább bírált kínai vakcinával oltottak vizsgálatába kezdett. Az orvosegyetem az összes készítmény ellenpróbáját elvégezte. Ha kíváncsi a pontos eredményre, kattintson cikkünkre.

Intézzük mi vagy bízzunk az államban: a védettség nélküliek dilemmája a Sztoriban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:08:45 0:00

Az egyik védőoltás neve egy másik írásunkban is felbukkan: egy nappal a születésnapja után, 67 évesen halt meg egy borsodi férfi, aki öt nappal a második dózis kínai vakcina után kapott stroke-ot, amit orvosai szerint a brit mutáns okozott. Lánya nyilatkozott a Szabad Európának.

A naponta regisztrált új koronavírus fertőzöttek száma itthon még nem aggasztó, de a tendenciája annál inkább. Az egy nappal korábbi 17-ről most 56-ra ugrott a mutató. A járvány miatti halálesetek száma nem változott, két napja 3-3. Kórházban 84 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati járványportál adatai szerint a beoltottak száma 5 548 451, közülük 5 226 741-en már a második oltást is megkapták.

Stratégiát vált Izrael a járvány kezelésében: „puha elnyomásnak" elnevezett politikája értelmében a kormány meg akarja tanítani a lakosokat arra, hogyan éljenek együtt a vírussal a lehető legkevesebb korlátozás alkalmazásával és a negyedik lezárás elkerülésével.

Jogsértések, sérelmek

Hét éve tartó ügyben mondta ki a Kúria, hogy a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhivatal is mélyszegénységben élő, roma családok jogait sértette meg. A miskolci kórházban szoptatni sem engedték egy nőnek újszülött csecsemőjét, már akkor elszakították tőle, amikor még hatósági döntés sem volt erről. Cikkünkből kiderül, hogy több gyerekkiemelés történt egy borsodi zsákfaluban, mint az egész járásban.

Kemény kritikát fogalmazott meg július 5-én Matolcsy György jegybankelnök a kormány válságkezelésével és a túl pazarló költségvetéssel kapcsolatban. Másnap Orbán Viktor miniszterelnök váratlanul felkereste őt hivatalában, majd egy nappal később már szelídebb hangnemben nyilatkozott az elnök, aki Magyarországot már nem említő írást jelentetett meg a „feltörekvő gazdaságok” sérülékenységéről. Hogyan függ ez össze az inflációval? – olvassa el cikkünket.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG