Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem 1.200 új fertőzött és húsz halálos áldozat a járvány hétvégi mérlege


Pethő Andrea háziorvos tájékoztatja pácienseit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagja utáni lehetséges mellékhatásokról újfehértói rendelőjében 2021. május 5-én. MTI/Balázs Attila, Nyíregyháza
Pethő Andrea háziorvos tájékoztatja pácienseit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagja utáni lehetséges mellékhatásokról újfehértói rendelőjében 2021. május 5-én. MTI/Balázs Attila, Nyíregyháza

Az elmúlt három napban 1.183 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon és húsz ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Az Országgyűlés várhatóan hétfőn dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

Az újonnan regisztráltakkal együtt a járvány kezdete óta összesen 821 261 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 30 171 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 7.923, kórházban 478 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 71-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati járványportál adatai szerint a beoltottak száma 5.879.178, közülük 5.630.587-en a második oltását is megkapták, 714 ezren pedig a harmadik oltást is felvették.

Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

A kormány 2022. január 1-jéig hosszabbítaná meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, arra hivatkozva, hogy csak így lehet hatékony és gyors válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre.

Az ellenzék szerint ugyanakkor a hosszabbítás csak a kormány hatalomkoncentrációjáról szól, érdemi járványügyi intézkedés nem történik.

Romániában tízezernél több koronavírusos beteget kezelnek kórházban

A vasárnapi adatok szerint a kórházban ápoltak közül 1.220-an vannak intenzív osztályon és 24 óra alatt 111 ember halálát okozta a fertőzés, ami 22 százalékkal több, mint az elmúlt két hét napi átlaga.

Vasárnap 6.333 új fertőzést regisztráltak, az előző négy napon pedig hétezer fölötti napi esetszámról számoltak be a hatóságok. A hétvégi visszaesés a szakemberek szerint annak tudható be, hogy ilyenkor kevesebbet tesztelnek.

A romló járványadatok nyomán valamelyest nőtt az oltási hajlandóság. Míg heteken át tízezer alatt volt a napi beoltottak száma, pénteken húszezernél több, szombaton pedig 17 ezernél több személyt oltottak be. A szakértők szerint azonban ez a járvány mostani terjedését csak kis mértékben tudja mérsékelni, mert azoknál, akiket most beoltanak, csak hetek múlva alakul ki a védettség.

XS
SM
MD
LG