Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem három hónapra bezár az ELTE TTK, hogy spóroljon a rezsin 


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) épülete a főváros XI. kerületében, a Duna-parton
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) épülete a főváros XI. kerületében, a Duna-parton

Összetolták az őszi, a téli és a tavaszi szünetet, külső helyszíneken vagy online tartják a vizsgákat, a mostani szemeszter utolsó hetében pedig online konzultációra állnak át. Az ELTE BTK-n már korábban bejelentettek hasonló lépéseket, és más egyetemeken is átütemezik a tanrendet, hogy csökkentsék az energiaköltségeket.

Az ELTE Természettudományi Kar (TTK) dékáni utasítása szerint a december 9-ig tartó szorgalmi időszak utolsó hetében, december 5-től online kurzus keretében lehet konzultációkat és számonkéréseket szervezni. Ezzel a döntéssel egy héttel előbbre hozták az ELTE TTK épületeinek átállását a temperáló fűtésre. Ez lényegében az épületek lezárását jelenti, csak elengedhetetlenül szükséges esetben lehet bemenni. Amennyiben ilyenre szükség lesz, nem árt jól felöltözni, mert tilos bármilyen kiegészítő fűtés, például hősugárzó használata.

  • Az őszi szünet december 12–17. között lesz.
  • December 19-én kezdődik a vizsgaidőszak, külső helyszíneken vagy online.
  • December 24–26. között tartják a téli szünetet, majd folytatódnak a vizsgák február 10-ig.
  • Ezt követi a tavaszi félév regisztrációs időszaka, majd a tavaszi szünet február 20-tól 25-ig.

A tavaszi félév első tanítási napja február 27. lesz az ELTE TTK-n a dékáni utasítás szerint, vagyis december 5-től február végéig csak temperáló fűtés lesz a kar épületeiben. Ez majdnem három hónap a fűtési szezonban.

Ez is érdekelheti: Kilátástalan helyzetbe kerülhet a háziorvosok jelentős része a rezsidrágulás miatt

Hasonlóan igyekeznek átvészelni a fűtési időszakot más egyetemeken is

A Budapesti Corvinus Egyetem is nemrég jelentette be, hogy meghosszabbítja a téli bezárást az Eduline cikke szerint. Az őszi szorgalmi időszak december 18-i végén nem változtattak, de a vizsgaidőszakot átszervezték, hogy több ideig legyenek zárva, ezzel spórolva a rezsin. Vizsgázni december 19–23. között, valamint január 16. és február 5. között lehet, az általában két hétig tartó záróvizsga-időszakot pedig a felére csökkentették, január 30-tól február 5-ig tart. Korábban úgy tervezték, hogy 2022. december 23-a és 2023. január 2-a között lesznek zárva az oktatási épületek, ám a nemrég hozott döntés alapján december végétől egészen január 15-ig tart majd a szünet.

A Pécsi Tudományegyetem is költségmegtakarítási intézkedéseket vezetett be. „Októbertől 20 °C lesz az oktatási és irodahelyiségekben, valamint a kollégiumi szobákban, viszont 18 °C lesz a közösségi és közlekedési helyiségekben” – közölte az egyetem az Eduline összefoglalója szerint. Az egyetemen elmarad az őszi szünet, és az előre meghatározott tanév rendjén is módosítottak.

A Miskolci Egyetemen a levelező képzés állt át online oktatásra október 3-tól. A Dunaújvárosi Egyetem (DUE) is a digitális oktatás mellett döntött. A közel tízszeresére emelkedett távfűtési költségek következtében a DUE vezetése a szenátus támogatásával az oktatás digitális formában történő szervezése mellett döntött, ami lehetővé teszi, hogy az intézmény takarékossági okokból az egyes, távhővel fűtött épületek használatát – azok állagmegóvása mellett – a fűtési időszakban mellőzze – idézte az egyetem közleményét a duol.hu.

Korábbi cikkünk a témában: Összevont iskolák, rövidebb órák, hidegebb termek, hosszabb téli szünet – így spórolnak a diákokon

A járvány után jött az energia-vészhelyzet

A digitális oktatást még a Covid-járvány idején vezették be, de amióta a vírus terjedése lassult, visszaálltak a jelenléti oktatásra. A kormány azonban az elszabaduló energiaárak miatt – ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt – július közepén energetikai veszélyhelyzetet hirdetett.

Szeptember 8-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kórházak és bentlakásos szociális intézmények kivételével az állami szerveknek és az egyetemeknek is negyedével csökkenteniük kell a gázfogyasztást, és maximum 18 fokosra fűthetik az állami épületeket. A Kulturális és Innovációs Minisztérium határozata szerint az állami egyetemeknek szeptember 22-ig energiamegtakarítási tervet kellett készíteniük, és bár a fenntartó a jelenléti oktatást preferálta, az intézményekre bízta, hogy hangolja össze a tanrenddel összefüggő intézkedéseket a spórolással.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG