Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sötétbe borulhatnak a települések, könnyítettek a közvilágítás lekapcsolásán


A Bessenyei tér Nyíregyházán díszkivilágítás nélkül a Föld órája nevű akció alatt 2021. március 27-én (képünk illusztráció)
A Bessenyei tér Nyíregyházán díszkivilágítás nélkül a Föld órája nevű akció alatt 2021. március 27-én (képünk illusztráció)

A kormány lehetővé tette, hogy az önkormányzatok törvényesen szüneteltethessék a közvilágítást a spórolás érdekében. Egy közepes önkormányzat áramköltségének nyolcvan százaléka a közvilágítás, amely a legtöbb helyen mintegy tízszeresére drágult, ezért könnyen lehet, hogy sok település él a lehetőséggel, és este tíz és hajnali négy között lekapcsolja a világítást – mondta a Szabad Európának Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Van, ahol már a rendelet megjelenése előtt eldöntötték, hogy a közvilágításon is spórolni fognak – mondta a MÖSZ elnöke, hozzátéve, hogy a települések nagy részénél nincs forrás a tízszeresére drágult áram kifizetésére, ezért vagy ők kapcsolják le szabályozottan az éjszakai órákra, vagy a szolgáltató teljesen, ha az önkormányzat már képtelen fizetni a számlát. Gödöllőn az áramköltségek nyolcvan százaléka közvilágításra megy el, kisebb településeknél még magasabb lehet ez az arány – ismertette a polgármester.

Mint mondta, eddig legalább két hatósági engedély kellett a közvilágítás szüneteltetéshez, a rendelet ez alól is mentességet ad. Szerinte ugyanakkor nem ez lenne a megoldás, hanem az, ha az önkormányzatok a paksi éjszakai áramból juthatnának olcsó energiához, mert éjszaka nagyon olcsó az áram, miután nincs mind felhasználva, és ezt jelenleg ugyanolyan piaci áron kapják az önkormányzatok, mint a nappali áramot. Ebből az MVM-nek, vagyis a magyar államnak hatalmas profitja van, amit visszaforgat a gáz ára miatti veszteségek ellensúlyozására – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a közvilágítás lekapcsolása felvet közbiztonsági és közlekedésbiztonsági kérdéseket.

Korábbi cikkünk a témában: Még a nyilvános vécén is spórolni kell: így próbálnak túlélni a magyar önkormányzatok

Ugyanakkor a települések kénytelenek lesznek ebbe az irányba menni, mert nem tudják kifizetni a tízszeres költségeket – mondta Gémesi György. Gödöllőn még nincs döntés az ügyben. A városnak viszonylag kedvező áramszerződése van jövő év végéig, ezért az áramszámla nem okoz kigazdálkodhatatlan terhet, de a távhő és a gáz árának emelkedése igen, ezért lehet, hogy a közvilágításon is spórolni fognak – közölte a polgármester.

A Magyar Közlönyben szerda este megjelent kormányrendelet alapján veszélyhelyzet ideje alatt a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozhatja.

Budapest és a kerületek tekintetében a jogalkotói hatáskört a főváros által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi közgyűlés, egyéb fővárosi terület esetében a fővárosi kerület képviselő-testülete gyakorolhatja – olvasható a rendeletben, amelyben azt is leírják, hogy a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni.

A rendelet szerint semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő.


A kormány által az önkormányzatoknak ígért segítségről Gémesi György azt mondta, hogy Balla György miniszteri biztosnak december közepéig kell előterjesztést készítenie a kormánynak, amelyről majd döntenek, vagyis az év végéig biztosan nem számíthatnak semmilyen segítségre, de jövő év elején is csak akkor, ha a közfeladatok ellátása veszélybe kerül, vagyis ha például nem tudják fűteni a bölcsődét, az óvodát vagy az idősek otthonát, vagy nem tudják kifizetni a béreket, mert elvitte a rezsi.

Korábbi cikkünk a témában: Az éjszakai közvilágítás lekapcsolásáról, színházbezárásról dönthet Szolnok

Ez szerinte azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak teljesen ki kell vérezniük ahhoz, hogy az állam beszálljon az energiaszámlákba. Egy kivétel van, az önkormányzati fenntartású uszoda, úgy tudja, erről külön tárgyal a sportállamtitkár az önkormányzatokkal.

Egy forrásunk szerint a közúti közlekedésről szóló jogszabály kimondja, hogy zebráknál mindenképpen kell közvilágítás, ezért úgy véli, nem egyértelmű a jogi helyzet ebben az esetben.

Kerestük a fővárost és több más önkormányzatot is az ügyben, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG