Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilátástalan helyzetbe kerülhet a háziorvosok jelentős része a rezsidrágulás miatt


Török Péter bicskei háziorvos egyik páciensével konzultál Kossuth téri rendelőjében 2021. március 26-án (képünk illusztráció)
Török Péter bicskei háziorvos egyik páciensével konzultál Kossuth téri rendelőjében 2021. március 26-án (képünk illusztráció)

A rezsiárak öt-tíz-tizenötszörös emelkedése csődbe viheti a háziorvosok felét, akik saját maguk fizetik a számláikat, másik felük pedig attól retteg, hogy az önkormányzat mikor mondja azt, hogy többet kell fizetni. Az alapellátást ugyanakkor biztosítani kell, és háziorvosból is nagy a hiány, nem lehet őket csak úgy lecserélni, ha esetleg nem akarnak egy magasabb összegbe belemenni.

Nagy a felfordulás és a zűrzavar a háziorvosok körében, számos helyen ezekben a napokban zajlanak az egyezkedések az önkormányzattal, hogy kinek mennyire fog fájni a rezsiárak elszállása. A legrosszabb helyzetben azok a háziorvosok vannak, főleg a kisebb településeken, ahol saját ingatlanban zajlik a rendelés. Ezeket a háziorvosokat közvetlenül érinti, hogy sokszoros árat kell fizetniük a fűtésért, öt-, tíz-, de akár tizenötszörös is lehet a drágulás a múlt téli fűtési számlákhoz képest.

Budapesten sok önkormányzat nagyon kedvező, hosszú távú szerződést kötött a háziorvosokkal, például Józsefvárosban ingyen kapják a rendelőt cserébe a szolgáltatásukért. Évekkel ezelőtt senki sem kalkulált a rezsiárak brutális emelkedésével, ezért akár tízéves szerződéseket is örömmel kötöttek az önkormányzatok, ezzel hosszú távra biztosítva a kerületi lakosok alapellátását.

Csepelen is majdnem hasonló a helyzet. Póta György házi gyermekorvos a Szabad Európának azt mondta: önkormányzati fenntartású szakrendelőben dolgoznak, ez sok más kerületben is így működik. Eddig rezsire nem kellett költeniük, nem bérlik a rendelőt, hanem az önkormányzat bizonyos költségeket kiszámláz nekik, például a takarításért, a telefonért és az internetért.

Mint mondta, az önkormányzat egyelőre még nem jelezte, hogy többet kellene fizetniük, de félő, hogy bekövetkezik. Tudomása szerint már volt példa ilyenre Budapesten és vidéken is, hogy az önkormányzat kezdeményezte a szerződés újratárgyalását.

Esetükben az is bonyolítja a helyzetet, hogy a szakrendelővel közös épületben vannak, nincs külön mérőórájuk, így nehéz pontosan meghatározni a költségek növekedését. Sok helyen azonban külön háziorvosi rendelők vannak, ott már egyértelműen kimutatható, hogy mennyivel emelkedett a háziorvosi praxis rezsije.

A háziorvosi praxisok finanszírozását úgy emelték az elmúlt években, hogy megpántlikázták a pénzeket – mondta a házi gyerekorvos. Az egyik ilyen a rezsitámogatás, ez havi 130 ezer forint praxisonként. Aki fizetett rezsit, az nagyjából ezt a pénzt el is költötte erre, vagy még kicsit többet. Ha ez az öt-tízszeresére drágul, akkor ennek a fedezte nincs benne a praxis finanszírozásában. A háziorvosok nem tehetik meg, hogy csökkentsék szakdolgozóik bérét, csak a saját bérükből vonhatják le, ami már ötszörös emelkedés esetén is elviszi a keresetük mintegy felét – mondta Póta György.

„Minden kolléga fel van háborodva, és dobálózik a számokkal. Az elmúlt napokban indult el a folyamat. Hogy mi lesz, azt nem tudni. Az önkormányzatok nem tudják a végletekig fizetni a rezsit a praxisok helyett. Ha a központi finanszírozásban nem tesznek bele egy nagyobb összeget erre, akkor a praxisok jelentős része kilátástalan helyzetbe kerül” – fogalmazott.

Az RTL Híradó beszámolt egy olyan vidéki háziorvosról, akinek a távhődíja a 2021-es évi 285 ezerről idén másfél millióra drágul, jövőre pedig akár az ötmilliót is megközelítheti.

A Háziorvosok Online Szervezete szerint a magyarországi háziorvosi rendelők fele kerülhet hasonló helyzetbe. Háromezer olyan praxis van az országban, amely saját maga fizeti a rezsijét és piaci áron kapja az energiát. Ezek a háziorvosok segítség nélkül képtelenek kigazdálkodni a megemelkedett költséget – mondta az RTL-nek Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG