Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Családtagok azt állítják, kazahokat is fogva tartanak a kínai átnevelőtáborokban


Tiltakozás a kínai nagykövetség előtt Almatiban, 2021. február 9-én.
Tiltakozás a kínai nagykövetség előtt Almatiban, 2021. február 9-én.

Kína ujgur tartományában más muszlim vallású népek tagjait, köztük kazahokat is fogva tartanak, állítják az állítólagos foglyok rokonai.

Kedden nyolc tiltakozó – főleg nők – álltak ki Almatiban rokonaik képeivel. Azt állítják, hogy börtönben vagy átnevelő táborokban tartják a hozzátartozóikat a Kínához tartozó és részben muszlim ujgurok lakta Hszincsiang tartományban. A tiltakozók kazah, angol és kínai nyelvű feliratokat tartva követelték szabadon engedésüket.

A biztonságiak zavarták el a tiltakozókat

A gyerekeket megfosztották az apáiktól! Az anyákat a fiaiktól! A feleségeket a férjüktől! Állítsák le a Kína által bevezetett népirtást” – kántálták a tüntetők.

Az egyik tiltakozó, a 74 éves, kerekesszékes Szárkithán Kuzirhankizi a Szabad Európának elmondta, hogy a kazah lakhatási engedéllyel rendelkező fiát a kínaiak négy éve nem engedik visszatérni Almatiba és hogy nincs információ jelenlegi tartózkodási helyéről. Kedden visszatért a konzulátus elé az a három nő, akik már hétfőn is ott tüntettek.

Almati – a legnagyobb kazahsztáni város – egyik helyi illetékese is megjelent a helyszínen és azt mondta a tiltakozóknak, hogy a tüntetés illegális volt. Az összegyűltek azonban addig nem voltak hajlandók távozni, amíg a konzulátus biztonsági emberei ki nem szorították őket és az eseményről tudósító újságírókat a képviselet elől. A közelben tartózkodó rendőrök nem avatkoztak be.

Több millió muszlim ülhet táborokban

Az elmúlt években sok hasonló tiltakozó akció volt Kazahsztánban, a tüntetők azt követelték a hatóságoktól, hogy hivatalosan lépjenek fel a Hszincsiangban élő kazah kisebbség védelmében.

Az amerikai külügyminisztérium szerint legkevesebb 2 millió ujgur, kazah és a tartományban őshonos, jobbára muszlim vallású etnikai csoport tagjait zárták fogolyközpontokba a kínai hatóságok. Kína tagadja a gyűjtőtáborok létét.

A tartományból elmenekült emberek azonban azt mondják, hogy a Hszincsiangban élő több ezer kazahot, ujgurt és más muszlimokat „politikai indoktrinációnak” vetik alá úgynevezett átnevelőtáborokban.

Az Egyesült Államok népirtással vádolja Kínát

Az ujgurok után a kazahok a második legnagyobb, türk nyelven beszélő etnikai kisebbség Hszincsiangban. A térségben kirgizek, tádzsikok és a dungan néven emlegetett hui nemzetiségű lakosok is élnek. A kínaiak többségét adó han etnikum képviselői Hszincsiangban a második legnépesebb etnikai csoportot alkotják.

Egy közelmúltbeli BBC-tudósítás szerint a táborokban ujgur és más muszlim nőket kínoztak és erőszakoltak meg. Az Egyesült Államok korábban népirtással vádolta meg Kínát, a külügyminisztérium pedig a múlt héten követelte Pekingtől, hogy engedjen be „független, nemzetközi megfigyelőket” a nemi erőszakról szóló vádak kivizsgálására.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG