Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dániával és Izraellel közösen gyártana vakcinát Ausztria


A koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellen tüntettek Bécsben, 2021. január 16-án.
A koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellen tüntettek Bécsben, 2021. január 16-án.

Ausztria az Európai Unión kívül is keres megoldást a mielőbbi átoltottságra: együttműködik Izraellel és Dániával egy közös, második generációs, mutánsok ellen is védő koronavírus-vakcina gyártásában.

Sebastian Kurz kancellár azt mondta: Ausztria és Dánia, az általa életre hívott Lépéselőny Csoport tagjai Izraellel közösen dolgoznának a koronavírus mutációi ellen hatékony vakcina előállításán és együttesen kutatnák a kezelési lehetőségeket is.

A bejelentés az Európai Unió közös vakcinabeszerzési programjának bírálata is egyben – az Európai Uniót sok kritika érte a tagállamok részéről azért, hogy túl lassan jut egyezségre a gyártókkal. Gyártási problémák mellett az ellátási lánc elakadása is lassította a tagállamok vakcinához jutását, késleltette az oltóanyag szétosztását.

Jóllehet, Kurz kancellár egyetért azzal, hogy alapjaiban korrekt volt az az uniós döntés, hogy a közösség szerzi be a vakcinákat a tagállamoknak, mégis úgy véli, hogy az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA túl lassan hagyja jóvá az oltóanyagokat. Az osztrák kormányfő az ellátási akadályok miatt bírálta a gyógyszergyárakat is.

"Fel kell készülnünk további mutációkra és nem függhetünk csakis az Európai Uniótól a második generációs vakcinák előállításában" – hangoztatta közleményében.

Szakértők számításai szerint Ausztria a népesség kétharmadát fogja beoltani, ami évente több mint 6 millió embert jelent a következő esztendőkben, mondta Kurz.

A kancellár a héten Izraelbe készül dán kollégájával, Mette Frederiksennel közösen, hogy saját szemükkel lássák az ottani vakcinagyártás helyzetét.

Németország is maga védené meg saját magát a világjárványoktól

Kurz azt mondta, hogy otthon végiglátogatja az olyan gyógyszergyárakat, ahol hazai gyártás folyik, köztük a Pfizer, a Novartis, a Polymun, a Boehringer Ingelheim üzemeit és majd vezető tudósokkal és orvosokkal beszélget.

Németország az elmúlt hónapban munkacsoportot hozott létre a vakcinaellátási problémák megoldására, valamint a hazai gyártás fellendítésére. A cél az, hogy az ország megvédje magát a jövőbeni világjárványoktól.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG