Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába vonta vissza gázkamrázós cikkét Demeter Szilárd, nem csitulnak az indulatok


Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója 2020. augusztus 17-én
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója 2020. augusztus 17-én

Tovább hömpölyög az a felháborodáshullám, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának véleménycikke váltott ki. Aláírásgyűjtés indult, hogy Demeter Szilárd távozzon a közéletből, a Budavári Önkormányzat szerződést bont a PiM-mel és tiltakozott az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is.

Megszólalt Gulyás Gergely

A miniszterelnökséget vezető minisztert, aki Kolozsváron az RMDSZ mellett kampányol, a Transzindex portál kérdezte Demeter Szilárdról, aki mellett korábban kiállt Gulyás Gergely.

A miniszter az Európai Néppárt elnökének pár héttel ezelőtti nyilatkozatára utalva azt mondta: „most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot, (...) akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni. Én általánosságban azt tudom mondani, hogy higgadtságra, mértéktartásra és kompromisszumkeresésre van szükség, ha a jelenlegi európai problémákat meg szeretnénk oldani".

Lépett az I. kerületi önkormányzat

Szerződést bont a Budavári Önkormányzat a Petőfi Irodalmi Múzeummal Demeter Szilárd cikke miatt - közölte közösségi oldalán V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere, mint írta: "a Budavári Önkormányzat elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan ember vezette intézménnyel legyen szerződése, aki népirtást tagad vagy relativizál. A PIM igazgatója ezzel nemcsak az áldozatok emlékét sértette meg, hanem minden jóérzésű magyar embert".

A szerződést a budavári önkormányzat új vezetése a korábbitól örökölte: évi egymillió forinttal támogatja a PIM által működtetett Mesemúzeumot, amely az önkormányzat tulajdonában álló épületben működik, azt a PiM eddig ingyen használhatta. "A programmal szemben nincsen kifogásunk, azonban a Budavári Önkormányzat addig nem hajlandó a PIM-et támogatni, amíg azt Demeter Szilárd vezeti" - áll a polgármester közleményében.

Újabb nagykövetség szólalt meg a botrányban

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a honlapján tette közzé állásfoglalását, amelyben "határozottan elítéli" Demeter Szilárd cikkének kijelentéseit, amelyek egyenlőségjelet tesznek a jelenleg Európában zajló viták és a Holokauszt során több millió ember ellen elkövetett rettenetes gyilkosságok közé. Mint írják, "a Holokauszt bármiféle relativizálása és minimalizálása kapcsán zéró toleranciát kell gyakorolni". Korábban Izrael állam is tiltakozott a cikk miatt.

Elsőként a magyarországi zsidó közösségek reagáltak

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményében tankönyvi esetnek nevezte Demeter írását arra, hogyan lehet a holokausztot relativizálni. "Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan" - közölte a Maszihisz.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó azt írta, "lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál" .

A leváltását követelik

Cikkünk megjelenésekor már csaknem 15 ezren - köztük közéleti szereplők, hírességek - írták alá azt a petíciót, amelyben azt követelik, hogy Demeter Szilárd távozzon a közéletből, mert "alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje".

Mint arról beszámoltunk, az Origón megjelent cikk nyilatkozatháborút indított el. Politikusok, közéleti szereplők tiltakoztak kijelentései ellen. Bajnai Gordon volt miniszterelnök nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, mert úgy véli, hogy a történtek után "Demeter Szilárd hétfő reggel 8 órától már nem viselhet semmiféle közhivatalt". Tiltakozott mások mellett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnök, Vámos Miklós József Attila-díjas író és L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány Prima Primissima díjas alapítója is.

Az ügy következményeiről Demeter Szilárd a 168 órának azt mondta, hogy felhívta őt a munkáltatója képviseletében az EMMI, de egyelőre nem nyilatkozhat.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG