Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Digitális Kánaán vagy online rémálom?; akkumulátorvita; magyar kudarc az EU-csúcson


Rogán Antal az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának meghallgatásán 2023. november 14-én
Rogán Antal az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának meghallgatásán 2023. november 14-én

Rogán Antal beköltözne a mobilunkba: digitális Kánaán vagy online rémálom? Akkumulátorvita – gazdasági hasznok, fenntarthatóság, vízhasználat, balesetek, állami támogatás. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Rogán Antal beköltözne a mobilunkba: digitális Kánaán vagy online rémálom?

Két éven belül elindulhat a Digitális Állampolgárság Program, amelynek eredményeként minden, állammal és közszolgáltatóval kapcsolatos ügyünket a mobilunkon lehet majd intézni. A teljes program Rogán Antal felügyelete alatt zajlik, és nemcsak sokmilliárdos üzlet lehetőségét rejti magában, de komoly adatvédelmi visszaélésékre is alkalmas lehet – már amennyiben sikerül megvalósítani. Maga a szabályozás alkotmányellenes lehet, ráadásul a NAIH sem véleményezhette a törvényt, pedig a GDPR értelmében kötelező lett volna bevonni az adatvédelmi hatóságot.

Akkumulátorvita – gazdasági hasznok és fenntarthatóság, vízhasználat, balesetek, állami támogatás

Vita a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről Éltető Andreával és Kaderják Péterrel a Szabad Európa podcastsorozatában. Az első részben ezek gazdasági hasznosságáról, a hazai hozzáadott érték növelésének lehetőségéről, a gyárak egyetemi együttműködéseiről és a környezeti fenntarthatóságról volt szó. A második részben egyebek mellett szóba kerül a gyárak környezeti terhelése és vízhasználata, a munkavédelem és a balesetek kérdése, illetve hogy mit tehetnek és tesznek a hatóságok a szabályok betartatása érdekében. Vendégeink kitérnek arra is, hogy megéri-e százmilliárdokkal támogatni az akkumulátorgyárak Magyarországra települését.

Fordulópont-e a fiaskó Orbán Viktor európai érdekérvényesítésében?

Kétesélyes egyelőre, hogy az Európai Unió előző heti csúcstalálkozója, amelyen Orbán Viktor kemény leckét kapott partnereitől, fordulópontot hoz-e a magyar vezető és a közösség egyre kevésbé felhőtlen viszonyában.

Friss interjúnkban Valérie Hayer, a Renew európai pártcsoport új frakcióvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy mi lehet a heves gazdatüntetések politikai ára, leírható-e Emmanuel Macron és pártja, és hogyan vetne véget Orbán Viktor zsarolási kísérleteinek.

Mindkét fél nyert: így talált frakciót majdani EP-képviselőinek Orbán Viktor

Az előző heti EU-csúcs hírei mellett eltörpült az a bejelentés, hogy a Fidesz EP-képviselői a választások után az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójába ülhetnek. Friss podcastunkban körbejárjuk, hogyan születtek a döntések, és miért lehet elégedett mindenki.

Megindul az eljárás, az EU-jog karikatúrájának tűnik a szuverenitásvédelmi törvény

Ahogy várható volt, kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt a közösség demokratikus értékeinek, az állampolgárok választási jogának, illetve az adatvédelmi szabályok és számos más elv megsértésére hivatkozva.

Kínos hazudozás, elárult nemzeti érdek – külföldi nagykövetek előtt bírálta a kormányt az ellenzék a rendkívüli ülésen

Rendkívül kínos, hogy a magyar kormány blokkolja a svéd NATO-csatlakozást, amelynek elfogadásáról többször hazudtak, az akadályozással pedig elárulják a nemzeti érdekeket – ellenzéki képviselők ezeket a bírálatokat hozták fel több NATO-tagállam nagykövetének jelenlétében az Országgyűlés rendkívüli ülésén, amely a Fidesz–KDNP távolmaradása miatt határozatképtelen volt.

Nyelvekből él a nemzet – továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Régóta a sereghajtók között van Magyarország az idegen nyelvet beszélők arányát illetően. A rossz átlagot a szakemberek szerint két szélsőség, a nyelveket már középiskolában is folyékonyan beszélő rétegek és a nyelvtanulásra sokszor csak készségtárgyként tekintő, periférián élők alkotják.

Mit ér az áramrekord, ha magyar?

Új csúcsra ért a magyarországi villamosenergia-fogyasztás – adta hírül a napokban a Mavir. A rekorddöntést a tartósan hideg idővel magyarázta a hálózati rendszerirányító, a közösségimédia-kommentek viszont inkább a naplementére és a kora esti fogyasztási csúcsidőszakra mutogattak. A hír értelmezhetőségéhez azonban több információ is kimaradt – ezeket pótoljuk.

Török Zoltán: Az elmúlt időszak inflációs folyamatai példa nélküliek

Az elemző szerint inflációs szempontból példa nélküli volt az elmúlt másfél év. Brutális sebességgel érkezett meg és rendszerváltáskori méreteket öltött a drágulás üteme. Mostanra megszelídült az infláció, de aligha fog idén négy százalék alá csökkenni: egyelőre velünk marad a magas árszínvonal.

Így szóltak bele a gazdák az európai választásokba

Változnak az idők és változnak az értékek is. A pénzügyi válság alatt David Cameron volt brit kormányfő Németország kulcsszerepére utalva egy ízben azt mondta, mindenki Angela Merkel bankkártyájának PIN-kódjára vadászik. Az egykori német kancellár korábbi protezsáltja, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök PIN-kódja a mobiltelefonszáma. Ha valaki sürgős segítségre szorul, és elég fajsúlyos személy, SMS-ben érdemes próbálkoznia nála, ahogy a koronavírus-járvány alatt a Pfizer gyógyszergyár vezére vagy ahogy – két nappal az előző heti rendkívüli EU-csúcs előtt – állítólag a francia köztársasági elnök tette.

Elfogadni a halál törvényszerűségeit – interjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval

Pszichológus, gyásztanácsadó és meseterapeuta, aki a krízishelyzetekben lévőknek segít, különösképp a veszteségek területén. Polcz Alaine tanítványa volt. Azt mondja, a pszichológia mindig a szenvedő emberrel foglalkozik, és rendkívül sok minden lehet nagyon nehéz az embernek, nem csupán az, hogy elfogadja a betegséget vagy a halált. „Ha a halál törvényszerűségeit elfogadjuk, akkor azt is elfogadjuk, hogy ez ugyanúgy vonatkozik idős, felnőtt emberre, mint egy gyermekre.” Révész Renáta Liliána volt a Szelfi vendége.

„Szépen mondom magának: ne harcoljon!” – Kóka József és a rendőrök története

Kóka József közlekedési szabálysértési ügyében a Nyíregyházi Járásbíróság megsemmisítette a rendőrség határozatát. Nem egy nagy sztori, de van mögötte tizenöt év folyamatos háború egy nyírségi cigány ember, egy körzeti megbízott és szövetségese, egy mezőőr között. Még George Floyd is előkerül.

A Mol tőzsdei cégként vásárolja fel az Újpest FC-t

Újdonság jön a magyar tőzsde és az államilag támogatott magyar profi futball számára is: a Mol Nyrt. felvásárolja a második legrégebbi és a harmadik legeredményesebb profi focicsapatot, az Újpest FC-t. Ezzel az utolsó olyan klubtulajdonos is elhagyja a magyar labdarúgást, aki régóta látványosan szúrta a szemét a hazai kormányközeli köröknek.

Közel félmillió erkölcsi bizonyítványt igényeltek tavaly

Reneszánszát éli az erkölcsi bizonyítvány intézménye. Nem csak a munkáltatók ragaszkodnak ahhoz, hogy büntetlen előéletű legyen az új munkatárs, tiszta erkölcsi kell akkor is, ha valaki külföldön szeretne letelepedni. Csak tavaly több mint 460 ezer ilyen igazolást igényeltek Magyarországon.

XS
SM
MD
LG