Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Direkt36: Még az is lehet, hogy Balog Zoltán visszakapja zsinati elnöki posztját


Balog Zoltán püspök beszédet mond a II. kerületi Baár–Madas Református Gimnázium 2,8 milliárd forintos kormányzati támogatással épült új tornacsarnokának avatóján 2024. január 25-én
Balog Zoltán püspök beszédet mond a II. kerületi Baár–Madas Református Gimnázium 2,8 milliárd forintos kormányzati támogatással épült új tornacsarnokának avatóján 2024. január 25-én

Bár Balog Zoltán, a fideszes miniszterből lett református püspök a kegyelmi ügy miatt bejelentette lemondását zsinati elnöki posztjáról, azóta is azért küzd, hogy megtarthassa pozícióit. Roadshow-ba kezdett az egyházon belül, amelyben LMBTQ-veszéllyel is érvelt maradása mellett a lap szerint. A zsinat áprilisban dönt, hogy elfogadja-e a lemondását.

A Direkt36 az elmúlt hetekben csaknem húsz olyan forrással beszélt, akinek rálátása volt arra, hogyan harcol Balog Zoltán azért, hogy megtarthassa egyházon belüli befolyását. A reformátusok között eleinte felzúdulást okozott, ahogy kezelte az ügyet, többen kifogásolták, hogy a püspök az egyházat maga előtt tolva védi magát. Azóta azonban változott a helyzet, ma már Balog Zoltán egyre nagyobb támogatást élvez – írja a lap.

Ennek egyik oka, hogy az egyházi vezetés összezárt a külső nyomásra, közben pedig megszűntek a nyílt támadások a kormányzati körökből. Balog Zoltán a lap információi szerint zárt körben arról beszélt: Orbán Viktor miniszterelnök rábízta, hogyan dönt a jövőjéről, ezért intenzív kampányba kezdett.

Ennek része volt több találkozó, amelyeket Balog Zoltán roadshow-ként emlegetett a lap egyik forrása szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Lemondott Balog Zoltán a zsinati lelkészi elnöki posztról, de püspök marad

A lap úgy tudja, Balog Zoltán az egyik ilyen eseményen azt mondta: „Ha nem én lennék itt, akkor is támadnák az egyházat.” Szerinte a mostani helyzetért azok a felelősek, akik „a vihart okozzák”, a kritikus egyházi szereplők és a sajtó.

Majd az egyik résztvevő szerint arról beszélt, hogy ha a püspökségről is lemondana, „az LMBTQ képviselői rájönnek, hogy mindig csak meg kell támadni az egyházat, ha változást akarnak elérni”.

„Mit csinálunk majd, amikor olyan hatalom jön, amely meleg lelkészeket akar felszenteltetni vagy meleg párokat akar összeadatni a templomokban?” – tette fel a kérdést a Direkt36 forrása szerint.

Balog Zoltán azt is mondta: vannak politikusok, akik a kegyelmi ügy óta nem akarnak vele mutatkozni, ugyanakkor azt állította, hogy az elmúlt hetekben ötször is beszélt Orbán Viktorral, aki meghagyja neki a jogot, hogy belátása szerint cselekedjen.

Korábbi cikkünk a témában: Debreceni reformátusok: Megbotránkoztunk azon, hogy egyházunk vezetője a tettes oldalára állt

A lap forrása szerint az egyház vezetése összezárt. A Balog Zoltán melletti kiállást segíthette az is, hogy az egyházon belül sokak szerint nélküle veszélybe kerülhetnek az elmúlt évek bőséges állami támogatásai.

„Ha cinikus akarok lenni, ezért választották meg” – mondta a lapnak egy egyházi forrás.

„Sok ügyben eljárt Balog, mindenkinek elintézett mindent, ez volt a profilja. Általános érzés lett, hogy bármit el lehet intézni, a lelkészek várakoztak a szobája előtt” – vázolta a helyzetet a lapnak egy lelkész.

Balog Zoltán zsinati elnöki lemondásáról formálisan áprilisban dönt a zsinat. Ez megerősítheti a távozását, de akár úgy is határozhat, hogy nem fogadja el. „Ha azt mondja a nép, hogy kedves püspök úr, maradjon, akkor lehet, hogy ő ezt elfogadja” – mondta a lap egyik, a református vezetéshez közel álló forrása, aki szerint jelenleg olyan a közhangulat az egyházban, ami kedvez Balog Zoltán maradásának.

XS
SM
MD
LG