Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dobrev: egyre kevesebben fogékonyak a gyurcsányozásra


Dobrev Klára Európa Parlamenti képviselő, a DK miniszterelnök-jelöltje
Dobrev Klára Európa Parlamenti képviselő, a DK miniszterelnök-jelöltje

„Nagyon sokat fogok hozni” – felelte Dobrev Klára arra a kérdésünkre, hogy – lévén Gyurcsány Ferenc felesége – ő lenne a Fidesz számára ideális ellenzéki jelölt. Tóth Csaba ellen etikai vizsgálatot folytatna a DK miniszterelnök-jelöltje, de attól nem tart, hogy Czeglédy Csabát a kampány közepén tartóztatnák. A kétharmados törvényeket feles többséggel is módosítaná, erről a tervéről már uniós tisztviselőket is tájékoztatott.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel készült interjúsorozatunk korábbi részei a nevekre kattintva érhetők el: Pálinkás József (Új Világ Néppárt), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Fekete-Győr András (Momentum), Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP, LMP). Jakab Péter (Jobbik) többszöri megkeresésünk ellenére sem vállalta az interjút.

Az első napok részvételi adatai azt mutatják, hogy nagy az érdeklődés az előválasztás iránt. A 21 Kutatóközpont elemzése szerint viszont az elkötelezett bázisa miatt a DK-nak az alacsonyabb részvétel kedvezne. Ezzel egyetért?

Mindannyiunknak az a jó, hogy ha minél többen mennek el szavazni, mert ez segíti elő a kormányváltást. A DK-nak az a jó, ami a kormányváltást elősegíti. Örülök a magas szavazati aránynak, és nagyon reménykedem, hogy még többen mennek el. Járom az országot, hogy minél több nagyvárosba, kisvárosba, faluba, községbe eljussak, fellelkesíteni az embereket, hogy jöjjenek és szavazzanak minél többen.

Nem tart attól, hogy a magas részvétel a Fidesz aktivistáinak köszönhető?

Nem, nincs ilyen tapasztalat. Ne felejtsük el, hogy a nagyvárosokban is több részre vannak osztva a választókerületek, és helyben legalább arcról ismerik egymást az emberek. Nem olyan könnyű odamenni személyesen egy sátorba, amikor rá tudnak nézni valakire, azt tudják mondani, hogy Jolánka, te egy CÖF-rendezvényen voltál a múltkor, mit keresel itt? Nem számoltak be ilyenekről az emberek sehol az országban. Az online szavazásnál lett volna erre lehetőség, de ott is van személyes azonosítás, hogy ez tömegével ne forduljon elő.

Ha már szóba hozta az online szavazás biztonságát, egy támadás miatt napokra leállt az előválasztás rendszere. Ön szerint ezzel nem sérült az előválasztás hitelessége?

Nem. Még csak mintegy ötezren szavaztak, amikor a támadás történt, de nem veszítettük el egy szavazatot sem. A támadás után azért volt a kétnapos leállás, hogy egy olyan rendszert sikerüljön összehozni, ami már állja a további támadásokat.

De azért csak jobb lett volna eleve egy olyan rendszert felépíteni, ami állja a támadásokat.

Természetesen. Könnyebb dolgunk lett volna, ha nekünk is lett volna sok százmilliárdunk informatikai rendszerekre, mint a kormánynak. És még az is összeomlik, legutóbb az oltásregisztrációs rendszer. Ne felejtse el, hogy az előválasztást szerte az országban több ezer civil aktivista bonyolítja le. Olyan emberek, akiknek van állásuk, akik szabadságot vettek ki. Vagy éppen nyugdíjasok, akik erre rászánják a szabadidejüket és az energiájukat hetek óta, hogy előkészítsék az előválasztást. És most ott ülnek a sátraknál. Ez hihetetlen teljesítmény az ellenzék támogatói részéről. Nem fizetett alkalmazottakról, nem állami alkalmazottakról van szó, mint akiket a Fidesz használ folyamatosan a kampányban. Én is több mint egy órát álltam sorba, hogy szavazhassak, de azt láttam, hogy flottul és jól megy az előválasztás.

Saját esélyeit hogyan látja? Az az elemzői vélekedés, hogy a második fordulóra nem lesz tartaléka, mert az első fordulóban kieső jelöltek támogatóinak csak a töredéke az, aki második helyen önnel szimpatizál.

Ezért találtuk ki az előválasztást, hogy a választókra bízzuk magunkat. Az összes előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltről elmondtak már mindent az elmúlt hónapokban. Úgy szavazhatnak az emberek, hogy mindent tudnak rólunk. Különösen ezzel a magas részvétellel a választók kellően bölcsek ahhoz, hogy jó döntést hozzanak.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt

Az MSZP zuglói jelöltjéről, Tóth Csabáról is előkerültek dolgok, felbukkant egy hozzá köthető gyártelep, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Jakab Péter etikai eljárást kezdeményezett vele szemben. Mi a DK álláspontja Tóth Csabáról?

A DK, ahogyan a Jobbik és a Momentum is, arra szavazott, hogy induljon el az etikai eljárás. Az MSZP és a Párbeszéd az eljárás megindítása ellen szavazott, az LMP pedig tartózkodott. Így tehát nem indult eljárás, de továbbra is úgy gondolom, hogy az etikai vizsgálat lefolytatása lenne a helyes.

Ha Tóth Csaba nem nyeri meg az előválasztást, akkor megpróbálják megakadályozni, hogy felkerüljön a közös listára?

Listáról majd csak az előválasztás után fogunk elkezdeni tárgyalni. Nekem egyetlenegy cél van a szemem előtt, hogy jövő áprilisban leváltsuk Orbán Viktort. A legfontosabb olyan megoldást találni, hogy az emberek bízzanak abban, hogy mi nemcsak le tudjuk váltani az Orbán-kormányt, hanem le tudjuk bontani az Orbán-rendszert is. Ez a legfontosabb, ami minket vezérel.

A DK megvonta támogatását Tóth Csabától
Az interjú Dobrev Klárával csütörtökön, szeptember 23-án készült. A másnap esti miniszterelnök-jelölti vitában jelentette ki Karácsony Gergely, hogy már nem támogatja Tóth Csabát. Ezek után juttatta el szerkesztőségünkhöz a DK a közleményét, amiban azt írják: arra kérték Karácsonyt, jelezze feléjük hivatalosan is, visszavonja-e Tóth támogatását, és a Párbeszéd kivonul-e Tóth mögül. „Karácsony Gergelytől hivatalos választ nem kaptunk, hallgatását beleegyezésnek tekintjük. Így a DK támogatását a mai napon megvonjuk Tóth Csabától, aki ezután már nem hivatkozhat a DK-ra, mint támogató szervezetre” – zárul a DK közleménye.


Erre nem jelent kockázatot az, hogy a DK-s Czeglédy Csaba is esélyesként indul az előválasztáson? Ellene most több jogi eljárás is folyamatban van. Így fennáll a kockázat, hogy a hatóságok vezetőláncon elviszik fotósok előtt, ez pedig árthat az ellenzéki kampánynak.

Czeglédy Csaba számos pert nyert a Fidesz ellen, Polt Péter ügyészsége ellen is. Úgy gondolom, hogy a továbbiakban is pereket fog nyerni. A legfontosabb, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Kövér László éppen tegnapelőtt a parlamentben fenyegette meg Arató Gergelyt és rajta keresztül azokat az ellenzéki politikusokat, akik az Orbán-rendszer lebontásáról és az Alaptörvény alkotmányellenességéről beszélnek, hogy büntetőeljárás lesz a vége.

A legfontosabb, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni.

Ezt értem, de ebből a szempontból Czeglédy Csaba ártatlansága másodlagos. Hiába nyer pert és bizonyítja ártatlanságát évekkel később, egy esetleges letartóztatás komoly kárt okozhat a kampánynak.

Orbán önkénye ezt bárkivel megteheti. Ezért hoztam egy másik példát, ahol szintén büntetőeljárással fenyegetnek minket. Ha elkezdünk félni az orbáni önkénytől, ha elkezdünk félni a Polt Péter vezette ügyészségtől, és azon kezdünk el lamentálni, hogy kit fognak éppen kiszúrni maguknak az elkövetkező időszakban, akkor gyengék leszünk. De mi erősek vagyunk, és nem félünk.

Hogyan tudnak védekezni az ilyen eljárások ellen?

Úgy, hogy minél szélesebb támogatottságunk van. Amikor járom az országot, akkor arra is biztatom az embereket, hogy minél többen menjenek el áprilisban szavazni. Ez fogja adni a biztonságunkat, ez fogja biztosítani azt, hogy le tudjuk váltani az Orbán-kormányt, és nem tudnak megfélemlíteni minket. Az emberek támogatására pedig még inkább szükségem lesz jövő április után, amikor kormányzással le kell váltani az Orbán rendszerét. Mert az egy kemény menet lesz.

Azt mondta az egyik interjújában, hogy az előválasztás azért is jó, mert megmutatja, hogy milyen lehet a politikai verseny egy Fidesz nélküli Magyarországon. Ebbe beletartozik az, hogy például ötezer forintos utalvánnyal kampányol a polgármester már szeptemberben?

Nem tudom, mire gondol.

A budapesti 15. választókörzetben.

Nem hallottam róla.

Ott a szocialista Kunhalmi Ágnes a DK-s jelölt ellenfele. A DK-s a polgármester, Ferencz István pedig már most emlékeztette a nyugdíjasokat a karácsonyi ajándékra.

Egy választási versenyben sok minden előfordul. Ne feledje, 106 helyen indulunk egymással szemben. Egy kezemen meg tudnám számolni, hol vannak konfliktusok. A legtöbb helyen kulturáltan, együtt megyünk tovább, anélkül hogy bármi gond lenne. Ez példaértékű együttműködés. Így volt az önkormányzati választásokon is, ahol sok száz helyen indultunk együtt. A pártok, a pártok aktivistái és a szavazóink már egy olyan csapattá nőtte ki magát, ami kellően egységes és kellően szolidáris egymással. Vannak viták? Persze. Az elmúlt több mint tíz évben már elfelejtettük, hogy milyen az a politikai vita.

Vannak viták? Persze. Az elmúlt több mint tíz évben már elfelejtettük, hogy milyen az a politikai vita.

Néha veszekedések is vannak, de ez belefér minden demokratikus ország politikai kultúrájába. A legfontosabb az, hogy kellően kulturáltan kezeljük ezeket a konfliktusokat, hogy ne legyen szakítás a vége. Ebben jók vagyunk.

Ebbe mennyi negatív kampány fér bele?

Mindenki arra helyezi a hangsúlyt, hogy ő miben jó. Nem arra, hogy a másikat lejáratja, nem arra, hogy a másikat elkezdi pocskondiázni. Nem arra, hogy a másikra az emberi mivoltát sértő megjegyzéseket tesz. Hanem elmondja, hogy egyébként én ebben és ebben jobb vagyok. Kevés kivételtől eltekintve így járnak el a jelöltek.

Akkor az a Századvég felmérésének hirdetése a Facebookon az Europálya oldal által, az pont nem ebbe a kategóriába esik? Vagy ahhoz nincs köze a DK-nak?

Nincs köze a DK-nak. De milyen kategóriába esik?

Negatív kampány.

Nincsen hozzá köze a DK-nak. De mi volt ott a pontos szöveg? Valakit emberi mivoltában sértett?

Hogy Karácsony esélytelen Orbánnal szemben. Ez valóban nem sértette emberi mivoltában. Ha nincs köze a DK-nak, akkor miért nem tesznek az oldal ellen lépéseket?

Nem tudom milyen lépést tudnánk tenni valami ellen, amihez nincs közünk.

Lehet jelenteni a Facebooknál. De ha jól értem, akkor a negatív kampányban az a határ ön szerint, hogy az emberi mivoltukban nem szabad sérteni másokat, szakmailag viszont lehet kritizálni?

Abszolút. Hozzak egy hosszú listát, hogy mi mindent hoztak rám a versenytársaim? Az bőven belefér a kampányban, hogy ki miben jó és ki, miben gyengébb. Javaslom is mindenkinek, hogy ne legyen túl érzékeny. Mert ha már most ilyen magas az érzékenységi küszöbünk, akkor mi lesz, amikor a Fidesszel kell szembe menni? Nekem van ebben tapasztalatom.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt

A Fidesz hatalmas erőforrásfölényben van minden téren. Ezt hogyan tudják kompenzálni a 2022-es választásokon? Ráadásul a választási rendszer aránytalansága miatt nem elég 2-3 százalékos ellenzéki előny.

Elsősorban több és még több választóval tudjuk kompenzálni. Akkor leszünk sikeresek a választáson, ha az ellenzéknek van egy országos hálózata, sok ember minden településen. Amikor járom az országot, akkor nem egyszerűen az előválasztásra készülök, hanem már a nagy kampányra is. Sőt, készülök az utána lévő kormányzásra is. Hogy mindenhol ott legyenek azok az ellenzéki szavazók, akik változást akarnak. Az ellenzéki pártok legfontosabb kampányfeladata a következő hónapokban, hogy mindannyian járjuk az országot, és ébresszük fel azokat a demokratákat, akik változást akarnak.

Tehát sok terepmunka?

Rengeteg terepmunka, ajtóról ajtóra.

Hány aktivista az, akiknek a segítségével el lehet érni a kormányváltást?

Sok százezer. Azt szeretném, ha minden településen, a legkisebb faluban is lenne legalább egy-két ember, aki elmondja azt, hogy mit akar az ellenzék. Aki elmagyarázza az ott élő embereknek, hogy nem fogjuk nemváltó műtétekre kényszeríteni sem Jancsit, sem Juliskát. Hogy nem engedjük be az illegális migránsokat az országba, és még sorolhatnám. Ezek mind olyan feladatok, amelyekhez sok lelkes emberre van szükségünk.

Főleg a most még bizonytalanokon múlhat a választás kimenetele. Ön hogyan tudja őket megszólítani?

Közösen fogjuk megszólítani őket. A bizonytalanok olyan emberek, akik kevésbé aktívan érdeklődnek a politika iránt, egy kicsit hidegen hagyja őket. Akik nem akarják, hogy a hétköznapi életükbe belemásszon a politika, de négyévente elmennek szavazni. Elsősorban azzal tudjuk meggyőzni őket, hogy erősek vagyunk és kormányzóképesek. Tehát mindaz, amit mondunk, az betartható. Hogy kormányváltás esetén ebben az országban igazságosabb és tisztességesebb élet lesz.

Úgy látom, hogy a Fidesz is megpróbálja őket elérni. Most volt az őszödi beszéd évfordulója, amit egy sajtókampányt kísért, jön a 2006-os eseményeket bemutató film, folyik a „Stop, Karácsony, stop, Gyurcsány” aláírásgyűjtés. Gondolom, nem véletlenül csinálják ezt, feltételezhető, hogy a gyurcsányozással próbálják meg elriasztani a bizonytalanokat.

Ezzel a Fidesz két stratégiai hibát is elkövet. Az egyik az, hogy ez nagyon nem érdekli az embereket. Az embereket az érdekli 2021-ben, hogy mi lesz egy hónap múlva, egy év múlva és három év múlva. Mi lesz az ő jövőjük? Arra biztatom az ellenzéki társaimat, hogy erről beszéljünk, én is csak erről beszélek. Milyen terveink vannak, mit fogunk csinálni? Ezt hogyan fogjuk megtenni? Mi arra a biztosíték, hogy ezeket meg is lépjük?

Tizenkét éve kormányoznak, és nem azzal kampányolnak, hogy fantasztikus az egészségügy.

Ahogy járom az országot, azt látom, hogy senki nem megy oda aláírni a Fidesz „petícióját”. Viszont ott van mellette az előválasztási sátor, ahol pedig sorban áll sok száz ember. Gyönyörű kontraszt. Ez az egész aláírásgyűjtés egy beismerő vallomás a Fidesztől. Tizenkét éve kormányoznak, és nem azzal kampányolnak, hogy fantasztikus az egészségügy. Nem azt mondják, hogy „emberek, nagyon jól élnek a nyugdíjasok, az iskolák olyan fantasztikusak, védjük meg!”. Semmi olyan eredményt nem tudnak felmutatni, ami az emberek hétköznapi életét jobbá tette volna. Folytatják a gyűlöletkampányt, de erre egyre kevesebben fogékonyak.

De ez a gyurcsányozás pont azoknak szól, akik nem állnak ott az előválasztási sorban, és a Fidesznek sem írnak alá. Ha pedig nincsenek ott, ezzel a Fidesz elérte célját.

Őket fogjuk terepmunkával, kifejezetten nekik szóló üzenetekkel elérni, amiben megmutatjuk a programunkat és a kormányzóképességünket.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt

Azzal a felvetéssel egyetért, ami szerint ön az ideális jelölt a Fidesz számára ellenzéki miniszterelnök-jelöltként, hiszen ön Gyurcsány Ferenc felesége?

A Fidesznek az a rémálom, hogy az ellenzék összefogott. 2019-ben az önkormányzati választást is sok gyurcsányozás közepette együtt nyertük meg. Bármelyikünk is lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, az rémálom lesz a Fidesznek. Mindannyian megfogadtuk, hogy be fogunk állni az előválasztást megnyerő jelölt mögé. Innentől kezdve nem az lesz a lényeg, hogy ki a miniszterelnök-jelölt. Természetesen fontos a miniszterelnök-jelölt személye, de legfontosabb az egységes ellenzéki kampány. 106 egyéni jelölttel, egy miniszterelnök-jelölttel, közös kampányszervezettel, egy üzenettel, azonos arculati elemekkel, azonos kampányszlogenekkel. Ez hatalmas előny lesz. Ezzel fogjuk megnyerni a választást.

Akkor másodlagos ön szerint, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt.

Megállapodtunk sok szakpolitikai kérdésben, amiből továbbindulva meg fogjuk tudni alkotni a közös választási és a kormányprogramot is. A kampány szempontjából számít a jelölt személye, mert van köztünk különbség. A viták és ezek az interjúk is rámutatnak a különbségekre. Karácsony Gergely például nem menne neki a kétharmados törvényeknek. Ő úgy gondolja, hogy Polt Péter vagy a Költségvetési Tanács majd visszafogja magát. Vagy ha nem, akkor előrehozott választásokat kell tartani. Én viszont úgy gondolom, hogy az előrehozott választás a Fidesz forgatókönyve . Arra készülök, hogy neki fogok menni a kétharmados törvényeknek, jelesül azoknak, amelyeket alkotmányellenesen hoztak, mert az Alaptörvényt is alkotmányellenesnek tartom. Ez például egy fontos politikai és habitusbéli különbség.

Tehát akkor nem tart attól, hogy az ön személye elriasztja a bizonytalanokat, akiken múlhat a választás kimenetele?

Nem. Sőt! Nagyon sokat fogok hozni.

Ha jól vettem észre, akkor az utóbbi időben keményebb hangnemre váltott a kampányban, erőteljesebben is fogalmaz. Ennek mi az oka?

Békét szeretnék az országban. De ehhez muszáj igazságot szolgáltatni. Sok mindenről beszéltünk az elmúlt években, hogy mit akarunk a nyugdíjrendszerben, az oktatásban, az egészségügyben, a szociálpolitikában. De az nem lehet, hogy ne legyen annak következménye, hogy a Fidesz fogta magát, és ellopta az egyetemeket. Most el akarják tenni az autópályákat. Elvették a Balatont, a Fertő tavat. Ezek mind olyanok, amiket korábban mozdíthatatlannak hittünk. Kell, hogy legyen annak következménye, hogy a GDP jelentős részét oligarchák támogatására költik „gazdaságfejlesztés” címszó alatt. Vannak kifejezetten bűncselekménygyanús ügyek, melyeknek a dokumentumai ott vannak az Európai Unió Csalás Elleni hivatalánál, az OLAF-nál. De ezeket az ügyeket Polt Péter megállítja.

A Fidesz úgy gondolja, hogy a kétharmados törvények és az Alaptörvény meg fogja akadályozni a felelősségre vonásukat. Ezt nem lehet megengedni. Mert ha nem lesz felelősségre vonás, akkor nem lesz béke sem ebben az országban.

Akkor ehhez a békéhez kell erőteljesebben fellépni?

A békéhez erő kell 2022-ben.

A Fidesz úgy gondolja, hogy a kétharmados törvények és az Alaptörvény meg fogja akadályozni a felelősségre vonásukat. Ezt nem lehet megengedni.

Ennek hangnemnek nem az az oka, hogy a magyar társadalom még nem áll készen arra, hogy egy női miniszterelnök vezesse?

Jó véleménnyel vagyok a magyar társadalomról, semmivel nem vagyunk rosszabbak, mint a szlovákok vagy a szerbek, ahol nő az elnök illetve a miniszterelnök. Itt az ideje, hogy Magyarországon is női miniszterelnök legyen, és sokkal több nő legyen a parlamentben. Küldetésemnek is érzem, hogy a magyar nőket arra bátorítsam, vállaljanak sokkal több szerepet a közéletben. Nem fenntartható, hogy egész Európában Magyarországon van a legkevesebb nő döntéshozói pozícióban.

Ehhez képest a DK jelöltjeinek csak 32 százaléka nő.

Ez így van, de ez is több, mint a többi pártnál. Viszont sokkal kevesebb, mint amit szeretnék. A célom, hogy a női politikusok aránya 50 százalék körül legyen.

Azt nyilatkozta korábban, hogy a személy, a program és a párt alapján döntenek majd az emberek az előválasztáson. Ehhez képest az ön honlapján nincs program, hanem csak „szívügyeinek” a felsorolása, ami nyolc ígéret tulajdonképpen.

Az interjúimban, a beszédeimben mindenről elmondom a véleményemet, hogy melyik területen mit kellene csinálni. De az nem elég, hogy Dobrev Klára fejében benne van az, hogy milyen szakpolitikát szeretne csinálni az agráriumban, vagy az egészségügyben. Ugyanis koalíciós kormányzásra készülünk. Vannak dolgok, amiket fontosnak tartok, de mindegyiknél fontosabb, hogy egyben tudjak tartani egy igazán jól működő koalíciót. Ehhez okos kompromisszumokat kell kötni. Az előválasztás után szeretném, ha megalakítanánk az árnyékkormány alapjait, és összeraknánk közösen azt a választási programot, amivel nekiugrunk a 2022 tavaszának

Karácsony Gergely is azt mondja, hogy ő fogja tudni egyben tartani a győzelme után ezt a sokszínű koalíciót, mert neki ebben már van tapasztalata. Önnek ebben milyen tapasztalata van?

Huszonnyolc tagország hat különböző pártcsaládjához tartozó emberekkel folytatok rendszeresen egyeztetéseket, és tartom őket egyben az Európai Parlamentben. Sikerülni fog a magyar, egyelőre még ellenzéki pártokat is egyben tartani.

Végignéztem ezt a nyolc ígéretet, vannak benne elsőre irreálisnak tűnők is. Ilyen például, hogy egy nap alatt zárolják az oligarchák vagyonát.

Azt kell megakadályozni, hogy a bírósági eljárások végéig ezek a vagyonok eltűnjenek. Ezért vagyonbiztosokat kell küldeni az oligarchák vagyonára, hogy megakadályozzuk a közpénzekből felhalmozott magánvagyonok eltüntetését. Azt, hogy mely vagyonok érintettek, egyszerű kockázatelemzés után eldönthető. Ez bevett módszer a gazdaságban, az adóhatóságoknál.

Egy ilyen eljárás, amit most elmondott, nem egy nap alatt zajlik le, ha korrektek akarnak lenni.

A vagyonbiztosokat egy egyszerű parlamenti döntéssel ki lehet rendelni.

Egy hónap, mire a választások után megalakul az új kormány. Időbe telik az eljárások lefolytatása is, mire egyáltalán eldöntik, kit kell vizsgálni. A vagyonok egy nap alatti zárolása irreális ígéret.

Szerintem nem irreális. Ezért is szeretném, hogy az árnyékkormányt fel tudjuk állítani minél hamarabb, mert vannak olyan döntések, amiket a választások előtt meg kell hozni. Ha úgy megyünk neki a választásoknak, hogy nincsen határozott elképzelésünk és konkrét döntésünk már arról, hogy mit fogunk tenni, és az első parlamenti napnak nem egy törvényjavaslatokat, kormányhatározatokat tartalmazó paksamétával vágunk neki, akkor nem járunk sikerrel. Ezt a döntést például nagyon elő kell készíteni, hogy egy nap alatt végig lehessen vinni.

Azt is nyilatkozta, hogy egy jól működő demokráciában a nagy átfogó rendszereket szabályzó jogszabályok másfél-két év alatt születnek meg. Akkor az alkotmányozás is legalább két év.

Mindig azt mondom, hogy az új alkotmányt csak nagyon széles, a társadalom minden területét magában foglaló alkotmányozási folyamat után, a végén népszavazással lehet elfogadni. Amit viszont haladéktalanul meg kell tennünk, az a mostani Alaptörvény alkotmányellenes rendelkezéseinek kigyomlálása. Ezek azok a pontok, amelyeket csak azért hoztak meg, hogy a Fidesz kizárólagos hatalmát biztosítsák, és ezeket ki lehet venni az Alaptörvényből feles parlamenti többséggel is.

Akkor egy ilyen nem legitim szabály a választási törvény is ön szerint.

Természetesen. Sok olyan szabályozás van, ami a Fidesz hatalmának bebetonozását szolgálja. A korábban független állami intézményektől az egyetemek alapítványokba történő kiszervezéséig sok minden ugyanezt a célt szolgálja. Az az egyik legfontosabb feladat, hogy ezeket a kétharmados beépített aknákat haladéktalanul eltávolítsuk.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt

De ha azt mondjuk, hogy ha nem legitim a választási törvény, akkor az azok alapján lezajlott választásnak az eredményét miért kell elfogadni?

Ez egy különleges helyzet, és nagyon szomorú vagyok, hogy ilyen helyzetbe került Magyarország. Mert ez a választás nem lesz tisztességes. Ezt a választást már most csalja el a Fidesz, a csalás már elkezdődött a közszolgálati tévében például. Vagy amikor állami alkalmazottakkal kampányol a Fidesz. Ez a választás nagyon lejt a Fidesz felé. Ennek ellenére látom azt a többséget, ami azt akarja, hogy ez a kormány menjen.

Tehát hiába tartja tisztességtelennek a választást, a választási törvényt igazságtalannak, az eredményét el fogja fogadni akkor is, ha nyer az ellenzék, akkor is, ha nem nyer az ellenzék?

Olyan tisztességtelenség nem fog felmerülni a választások során, ami az ellenzéket hozza jobb helyzetbe, ami a mi győzelmünket kérdőjelezné meg. Ez olyan futóverseny, ahol a Fidesz egy őt előrevivő mozgó járdán fut, nekünk azonban árkokon és hegyeken át kell jutnunk, miközben mindenhonnan gáncsolnak. Ha mindezek ellenére mi érünk célba elsőként, akkor miért ne tartanánk legitimnek az eredményt. Ez azt is jelenti, hogy ha egyszerű többséggel nyertük meg a választást, akkor is sokkal nagyobb a valós támogatottságunk.

Sokat beszél erről, hogy miért és hogyan lehet a kétharmados törvényeket lebontani sima feles többséggel akár. Vannak e mellett érvelő alkotmányjogász, de egy ilyen lépést el kell fogadtatni a nemzetközi közösséggel is. Például az Európai Unióval, ahol most éppen a jogállami hiányosságok miatt kritizálják a magyar kormányt.

Ezen már régóta dolgozom, találkoztam az Európai Unió nagyköveteivel, átadtam nekik egy anyagot erről az alkotmányos dilemmáról. Sokat beszélek erről az Európai Parlamentben is a képviselőtársaimnak. Szeretném, hogy az előválasztást követően induljon el erről egy vita nemcsak Magyarországon, de Európában is. Egyelőre azt látom, hogy nyitottsággal és elfogadással látják a helyzetünket az EU-ban.

Ezt mutatja az is, hogy a magyar kormány nem kapja meg az európai uniós támogatásokat egyszerűen azért, mert az Európai Bizottságban úgy gondolják, hogy nincs meg Magyarországon az az intézményrendszer, amely megakadályozná a lopást. Nincsen független ügyészség, nincs független bíróság és nincsen szabad sajtó. Ha megnyertük a választást, akkor már csak azért sem hagyhatjuk, hogy a kétharmados törvények ne változzanak meg, mert akkor mi sem kapjuk tovább az uniós támogatásokat. Ahhoz, hogy helyreállítsuk a jogállamiságot, hogy megfeleljünk azoknak az elvárásoknak, amelyeket az Európai Unió velünk szemben támaszt, neki kell menni a kétharmados szabályoknak.

Attól nem tart, hogy veszélyes precedenst teremt azzal, hogy ha le lehet bontani a kétharmados törvényeket feles többséggel, akkor négy vagy nyolc év múlva akkor valaki megint nekimegy az alkotmánynak, és ez szétveti a jogállamot?

A jogállamiság visszaállítása nem teremt veszélyes precedenst. Ma nincs jogállam. Nem az történik, hogy egy jogszerű rendet, egy jogállamot bontanánk le. Amiért indulunk a választásokon, és amiért elkezdünk kormányozni, az az, hogy visszaépítsük a jogállamot. Azért kell jogállam, hogy ebből az országból egy versenyképes ország legyen, ahol az állami pénz jelentős része nem arra megy el, hogy Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor kapjanak milliárdokat. Tavaly, a válság alatt, a járvány kellős közepén a tíz legnagyobb magyar oligarcha több mint 600 milliárd forinttal lett gazdagabb. Ezt a pénz el lehetett volna költeni, például arra, hogy 100 százalékos táppénzt kapjanak azok, akik karanténba kerülnek. Vagy bértámogatást a munkanélküliek. Nem öncélú a jogállam visszaállítása, hanem azt a célt szolgálja, hogy ez az ország végre újra a magyar emberekről szóljon.

Éppen a napokban sorolta fel az Országgyűlésben Orbán Viktor, hogy milyen sok pénzt fognak kapni az emberek, szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj…

Azt látom, hogy megijedt. Elégtétellel hallgattam a beszédét, mert azt láttam, tényleg érzi, hogy kormányváltás lesz jövő áprilisban. Hosszú listám van arról, amit még pótolni kellene, és oda kellene adni az embereknek. De bármerre járok az országban, a legtöbben mégis arról beszélnek, hogy „na persze, csak négyévenként jutunk az eszébe”. Mondták nekem Szegeden, hogy „négy évvel ezelőtt küldött egy Bözsi-utalványt, utána úgy beszél a nyugdíjasokról, mint akik élősködnek a nemzet nyakán. Most bezzeg visszajön.” Ugyanígy beszéltek a családtámogatásokról is. Most persze van mindenféle ötlete, de azt is látni kell, hogy például a csokot a gyereket nevelő családok tíz százaléka tudta felvenni. A 90 százalékra nem gondol akkor, amikor nincsenek választások. Nem hiszem, hogy sokadszorra is elhiszik ugyanezt az emberek.

Ha nem ön lesz az ellenzék miniszterelnöke, akkor is beül a parlamentbe, vállalna tisztséget egy Jakab-, Karácsony- vagy Fekete-Győr-kormányban?

Ez eldől majd az előválasztások után, amikor elkezdjük megalakítani az árnyékkormányt és elkészíteni a hozzá tartozó választási programot.

Akkor a választások kimenetelétől függ, hogy marad-e az Európai Parlamentben?

Meg még attól is függ, hogy kinek, milyen szerepe lesz az új kormányban. De erről közösen kell megállapodnunk, az előválasztás után.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője, miniszterelnök-jelölt
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG