Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titokzatos hegyi palotát építettek a lányát hercegnőként nevelő üzbég elnöknek


Savkat Mirzijoev üzbég elnök 2020. június 5-én a kirgiz határ közelében.
Savkat Mirzijoev üzbég elnök 2020. június 5-én a kirgiz határ közelében.

Titokzatos hegyi luxusapartmant építettek Savkat Mirzijoev üzbég elnök számára állami cégek. A komplexumhoz víztározó és egy helikopterleszálló is tartozik.

Az RFE/RL üzbég szerkesztősége február 23-án publikált tényfeltáró cikket az ügyről, amihez tisztviselőkkel, helyi lakosokkal, és az építkezésen dolgozó munkásokkal készítettek interjúkat. Az épületet egyébként az UNESCO által védett Tian-Shan hegyi területen húzták föl. A komplexumot, amihez egy helikopterleszálló is tartozik és a beszámolók szerint általában véve is a luxus jellemzi, 2017-ben kezdték el építeni, és 2018 végén fejezték be.

Rögtön a hivatalba lépése után megkezdődött a palota építése

Az épületet – amely 100 kilométerre található Taskenttől, az üzbég fővárostól és egy közeli folyó után Sovozsojnak nevezek el – továbbra is rejtély övezi. A kormány nem adott nyilvános magyarázatot arra, hogy miért volt szükség az épületre, vagy hogy mennyibe került. Az RFE/RL-nek megszólaló források több száz millió dollárra becsülik az építkezés költségeit.

A komplexum tervei 2017 februárjában már biztosan kész voltak, ekkor Mirzijoev két hónapja volt hatalmon, miután az elődje, az országot autoriter módszerekkel irányító Iszlam Karimov elnök 2016-ban meghalt. Helyi tisztségviselők szerint 2018 októberében magát Vlagyimir Putyint várták a létesítménybe. Az orosz elnököt odahaza egyébként szintén azzal vádolják, hogy van egy luxuspalotája, amelyről a bebörtönzött ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij tett közzé egy animált videót.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

Luxusbútorok Olaszországból

Az RFE/RL-nek megszólaló források szerint nem csak az épületre költöttek sokat, a berendezésre sem sajnálták a pénzt. Egy üzletember, aki azt állítja járt már az üzbég elnök palotájában, azt mondja, hogy a szobák olasz importbútorokkal vannak berendezve.

Nem sokaknak adatik meg azonban, hogy akár csak egy pillantást vethessenek az épületre. A munkások azt mesélték, hogy a telefonjaikat elkobozták az építkezésen, hogy ne készülhessenek fotók az épületről. Több család közben azt állítja, költözniük kellett az építkezés miatt, a házaikat pedig lerombolták. A helyiek csak Mirziojoev dácsájának hívják a luxusapartmant, beszélni pedig csak névtelenül beszélnek róla, mivel félnek a bosszútól.

Hruscsov és Brezsnyev is kedvelte a környéket

Nem az üzbég elnök az első, aki kiszemelte magának Sovozsojt. A festői szépségű táj a szovjet időkben és a Karimov-rezsim alatt is védettséget élvezett. A vadban gazdag vidékre állítólag Hruscsov és Brezsnyev is szívesen kijárt vadászni.

"A hely népszerű a vadászok körében, sok a vaddisznó, az őz és a fácán" – mesélte az RFE/RL-nek egy férfi, aki korábban juhász volt a környéken. Egy kormánytisztviselő szerint már 2010-ben szemet vehetett az akkor még miniszterelnökként szolgáló Mirzijoev a vidékre. 2010-ben egy "állami jelentőségű" út építését rendelte el Sovozsojban, 2013-ban pedig már voltak róla pletykák, hogy elzárnák a nyilvánosság elől a területet.

Rejtélyes víztározó

Mizijoev próbálja magát olyan elnöknek bemutatni, aki elkötelezett a transzparencia, az emberi jogok és az antikorrupciós törekvések mellett, szemben az elődje módszereivel. A hegyi apartman építését az az állami üzbég vasúttársaság vezette, amelynek akkoriban Mirzijoev miniszterelnök-helyettese, Akhilbaj Ramatov volt a vezetője.

A kapcsolódó víztározót építő, jó politikai kapcsolatokkal rendelkező cég a Sardoba körzetben épült gáton is dolgozott, ami 2020-ban átszakadt. A balesetben hat ember meghalt, ezreknek kellett elhagyniuk az otthonát. Az RFE/RL újságíróinak nem sikerült kiderítenie, hivatalosan mi a víztározó célja. A vízügyért felelős minisztérium a kérdésükre azt válaszolta, a sovozsoji víztározó nem tartozik a felügyeletük alá.

A tározón dolgozó cég egyik munkatársa annyit hajlandó volt elárulni, hogy a tározó tulajdonosa az állami vasúttársaság, és hogy ez „stratégiailag fontos” objektum, de további részleteket nem mondott. Mindenesetre a helyi apartman fölött zárva a légtér, akár csak Putyin állítólagos palotája felett. A témával kapcsolatban sem Mirzijoev hivatala, sem az állami vasúttársaság nem válaszolt az RFE/RL kérdéseire.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG