Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is belföldi terrorizmustól tartanak az Egyesült Államokban


Könnygázzal oszlatják a január 6-ai Washingtoni zavargások során a tömeget.
Könnygázzal oszlatják a január 6-ai Washingtoni zavargások során a tömeget.

Az Egyesült Államokban továbbra is attól tartanak, hogy erőszakos cselekményre készülhetnek belföldi szélsőségesek, köztük a választás eredménye miatt csalódottak.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Hivatala (DHS) figyelmeztetést adott ki, miszerint megvan a veszélye, hogy a Capitolium január 6-ai ostromán „felbátorodva” belföldi terroristák kormányellenes támadásokra készülnek.

A belbiztonság január 27-én azt mondta, hogy nincs információjuk konkrét tervről, de továbbra is aggódnak amiatt, hogy az elnökválasztás eredménye miatt frusztrált emberek esetleg erőszakos cselekményeket követhetnek el.

Fokozott a fenyegetés

„Jelenleg fokozott fenyegetés van szerte az Egyesült Államokban, és ez valószínűleg így lesz a következő hetekben is” – írta a DHS. Az országban az elmúlt hetekben fokozott feszültség tapasztalható, amióta Donald Trump volt amerikai elnök szimpatizánsai megrohamozták a törvényhozás épületét a fővárosban, hogy megváltoztassák a választás eredményét.

„Információink szerint néhány ideológiai alapon motivált erőszakos szélsőséges a kormány fennhatósága és a választást követő hatalomátadás elutasítása, és más hamis narratívák által feltüzelt vélt sérelmek miatt erőszakra buzdíthatnak” – olvasható a belbiztonság közleményében.

Marad a Nemzeti Gárda Washingtonban

A hatóságok amiatt is aggódnak, hogy a szélsőségesek esetleg választott tisztségviselőket vagy kormányépületeket vesznek majd célba. Bennie Thompson demokrata képviselő, a Képviselőház Belbiztonsági Tanácsának az elnöke azt mondta, hogy a „belföldi terrortámadás”, amit a Capitolium ellen elkövettek, „rávilágított arra a fenyegetésre, ami évek óta a szemünk előtt volt”.

A Nemzeti Gárda tagjai Joe Biden beiktatásán.
A Nemzeti Gárda tagjai Joe Biden beiktatásán.

Thompson örömét fejezte ki, amiért a DHS is elismerte a veszélyt, és tájékoztatta az embereket róla. A Pentagon bejelentése szerint a Nemzeti Gárda egységei, amiket Joe Biden beiktatására vezényeltek Washingtonba, egészen március végéig a fővárosban maradnak, mivel az FBI lehetséges fenyegetésekről értesült.

A Trump elleni eljárás is indulatokat szíthat

A hivatalos szervek attól tartanak, hogy a szélsőségesek esetleg külföldi terrorcsoportok példáit követik majd. A lehetséges motivációk között tartják számon a járványügyi korlátozásokat, vagy a Trump ellen indított alkotmányos vádeljárás fölött érzett haragot. Donald Trump ellen a Képviselőház „felkelésre történő felbujtás” vádjával indított eljárást, amiért állítólag a Capitolium megtámadására biztatta az embereket.

Az igazságügyi minisztérium több mint 150 embert vett őrizetbe a támadás miatt, és több száz más esetet is vizsgálnak, köztük kormányellenes konspirációval kapcsolatos vádakat is, utóbbiért akár 20 év börtön is járhat.

Három embert vádolnak azzal, hogy a kormány ellen konspiráltak, ők a Proud Boys és az Oath Keepers szélsőséges csoportokhoz köthetők. Micahel Sherwin Washington szövetségi főügyésze szerint az ő ügyük azért is fontos, mert megmutatja, hogy „a milíciák aktívan részt vettek a Capitolium megtámadásában és a támadás kitervezésében”.

Készült az AP, a Reuters, és az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG