Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Szenátus elé került a Trump ellen indított vádeljárás


A vádat képviselő demokraták, Cheryl Jonsonnal és Tim Blodgett-tel az élen a Capitolium folyósóján sétálnak a Szenátus ülésterme felé kezükben a vádirattal. Washington főváros, Egyesült Államok, 2021. január 25.
A vádat képviselő demokraták, Cheryl Jonsonnal és Tim Blodgett-tel az élen a Capitolium folyósóján sétálnak a Szenátus ülésterme felé kezükben a vádirattal. Washington főváros, Egyesült Államok, 2021. január 25.

A vádat képviselő demokrata képviselők hivatalosan is a Szenátus elé terjesztették a washingtoni zavargások miatt Donald Trump ellen indított eljárást. Sokak szerint valószínűtlen, hogy Trumpot tényleg elítélik majd.

Az Egyesült Államok képviselőháza január 25-én megküldte a Donald Trump ellen indított impeachment-eljárás vádiratát a Szenátusnak, ezzel megindították a második alkotmányos vádeljárás tárgyalási szakaszát a volt elnök ellen.

A Képviselőház a vádat képviselő tagjai néma ünnepélyességgel vitték át a vádiratot a Szenátusba, a „felkelésre történő felbujtás” vádját a Kongresszus épületének azon a folyosóin vitték végig, amit január 6-án elleptek Donald Trump a Capitoliumba betörő támogatói.

Februárra halasztották a tárgyalást

Donald Trumpnak azok miatt a zavargások miatt kell a Szenátus előtt felelnie, amelyekben öt ember, köztük egy rendőr veszítette az életét. Az impeachement szabályai szerint a vád a Szenátus elé kerülésével rögtön megkezdődik a tárgyalás, de a szenátusi frakciók vezetői megegyeztek, hogy a február 8-ával kezdődő hétre halasztják a tárgyalás kezdetét.

A vád szerepét betöltő demokrata képviselők megpróbálnak elég republikánus szenátort meggyőzni, hogy el tudják ítélni Trumpot, ha ez sikerül, akkor külön szavazáson dönthetnek róla, hogy eltiltják-e a volt elnököt a közhivatalok betöltésétől, azaz lényegében attól, hogy ismét elnök lehessen.

Donald Trump ellen már indult egy impeachment, akkor a Szenátus felmentette a vádak alól. Az új eljárással ő lesz az első elnök, aki ellen kétszer is alkotmányos vádeljárás indult, és az első olyan elnök is, akinek az ügye azután kerül megtárgyalásra, hogy már nincs hivatalban.

17 republikánus szavazat kéne

A demokrata többségű képviselőház 232-197 arányban úgy döntött egy héttel a washingtoni zavargások után, hogy második alkalommal is eljárást indítanak az elnök ellen. A demokratáknak 17 republikánus szenátort kéne meggyőzniük, hogy meglegyen a kétharmados többség és el tudják ítélni Trumpot, ez sokak azonban szerint igen valószínűtlen.

Azután tört ki erőszak az Egyesült Államok fővárosában, hogy Donald Trump ismételten azt állította, ő az elnökválasztás igazi nyertese, és a választást „megbundázták”, de semmilyen bizonyítékot nem tudott felmutatni az állításaira.

Impeachment: hogy mozdíthatják el Trumpot idő előtt?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:56 0:00

A republikánusok inkább felmentenék Trumpot

Egy január 6-án tartott tüntetésen Donald Trump arra szólította fel a híveit, hogy harcoljanak „pokoli módon”, és „vegyék vissza az országukat”. Egyes szimpatizánsok a felszólítás után a Capitolium épületéhez vonultak, ahol éppen az elektori szavazatok és Joe Biden novemberi 3-ai választási győzelmének a hitelesítése zajlott.

Bár sok republikánus szenátor elítélte Donald Trump cselekedeteit, csak alig néhány tűnik eltökéltnek, hogy el is ítélje a volt elnököt. Vannak köztük olyanok, akik szerint a tárgyalás csak növeli a megosztottságot az országban, mások szerint kérdéses, hogy a Szenátus egyáltalán tárgyalhatja-e úgy az ügyet, hogy Trump már nem elnök.

A republikánus politikusokon nagy a nyomás, mivel Trump még mindig népszerű a párt szavazóbázisának körében. Donald Trump köreiből olyan hangokat is hallani, akik azt követelik, már az előválasztó során kaszálják el azokat a republikánus szenátorokat majd, akik nem a volt elnök ártatlanságára szavaznak. Trump állítólag azt is fontolgatja, hogy saját pártot alapít a fősodorbeli republikánusokkal szemben.

Mitt Romney egyre inkább egyedül marad

Mitt Romney, utahi szenátor az egyike azon kevés republikánusoknak, akik nyíltan is kritikusak a volt elnökkel szemben. Romney azt mondta január 24-én, hogy szerinte „a vélemények túlnyomó többsége szerint” szabályos lefolytatni az eljárást akkor is, ha valaki már nincs hivatalban.

„Azt hiszem, hogy a vád az, és ezt láttuk mi is, hogy felkelésre történő felbujtás történt, ami egy impeachment-képes cselekedet. Ha ez nem az, akkor mi?” – mondta Romney. Azt azonban a utahi szenátor sem mondta ki egyértelműen, hogy elítélné Trumpot, és Romney egyre jobban el van szigetelve a párton belül a volt elnök felmentését követelő hangok között.

A demokratáknak közben egyszerre kell teljesíteniük azt az ígéretüket, hogy felelősségre vonják a volt elnököt, és hogy gyorsan megkezdik Joe Biden választási ígéreteinek a teljesítését is, köztük a koronavírus-mentőcsomag elfogadását, valamint a miniszteri kinevezésekre is sort kell keríteniük, utóbbihoz a Szenátus jóváhagyása is szükséges.

A vádat képviselő egyik demokrata képviselő, Madeleine Dean azt mondta a CNN-nek, hogy a Kongresszusnak „haladnia kell” Trump elítélésével, mivel „rendkívül aljas bűncselekményt követett el elnökként”. Dean azt mondta, hisz benne, hogy több republikánus be fog állni az ügy mögé, miután a tárgyaláson bemutatásra kerültek a tények.

Trump utoljára hagyta el a Fehér Házat elnökként - videó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00
Készült az AP, a CNN, a Washington Post, a Politico, és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG