Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy évre eltiltottak egy orosz tornászt, mert háborúpárti Z szimbólumot viselt


 Ivan Kuljak a dohai világkupán 2022. március 5-én
Ivan Kuljak a dohai világkupán 2022. március 5-én

Egy orosz tornászt egy évre eltiltottak a versenyzéstől, mert egy márciusi katari versenyen a ruháján a Z betűt viselte, amely Oroszország Ukrajna elleni háborújának szimbóluma.

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) közleményében közölte, hogy Ivan Kuljak, aki a dohai világkupán bronzérmet szerzett, „megsértette a FIG alapszabályát, a FIG fegyelmi szabályzatát, a FIG etikai kódexét, a FIG magatartási kódexét és a FIG technikai szabályzatát” azzal, hogy Z jelet ragasztott a dresszére, miközben a dobogón állt az ukrán aranyérmes Illia Kovtun mellett.

Az Ukrajnában lévő orosz katonai járműveken kezdték el használni Z betűt. A háborúpárti szimbólummá vált jelzés a közösségi médiában és a ruhákon is megjelent.

A FIG közölte, hogy Kuljak „egy évig nem vehet részt semmilyen, FIG által jóváhagyott eseményen vagy versenyen, amelyet egy FIG-tagszövetség szervez”.

Kuljakot arra is kötelezték, hogy adja vissza bronzérmét, és fizesse vissza az ötszáz svájci frankos pénzdíjat. Emellett kétezer svájci frankos hozzájárulást kell fizetnie az eljárás költségeihez.

„Ha az orosz sportolókra vonatkozó tiltások még 2023. május 17-én is érvényben vannak, akkor ez az eltiltás továbbra is érvényben marad, és hat hónappal az intézkedések megszüntetése után jár le” – közölte a szövetség fegyelmi bizottsága.

Kuljaknak 21 napja van fellebbezni a döntés ellen.

XS
SM
MD
LG