Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy magáncég menti meg a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását Jánosházán


Zajlik a dolgozók betanítása Jánosházán
Zajlik a dolgozók betanítása Jánosházán

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására létrejött, állami tulajdonú Főkefe tavaly tavasszal jelentette be, hogy bezárja több Vas megyei telephelyét. A Főkefe az ötven kilométerrel odébb lévő megyeszékhelyen ajánlott másik munkát az alkalmazottaknak, de ez többségük számára megoldhatatlan, mert sokan a városon belül is nehezen közlekednek önállóan. Most úgy tűnik, egy magáncégnek megéri a megváltozott munkavállalók foglalkoztatása.

„Február 1-jén elindult a termelés jánosházi üzemünkben. Nagyon ügyesek és lelkesek a munkások, mi pedig minden segítséget megadunk nekik. Szeretnénk, ha egy nagyon jól működő kis csapat lenne itt” – mondta a Nyugat.hu megkeresésére a zalaegerszegi központú Szerapisz-Zala Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Horváth Szilvia. A cég foglalkoztatja tovább az állami tulajdonú Főkefe jánosházi dolgozóit.

A vállalkozás ugyanabban az önkormányzati épületben foglalkoztatja a megváltozott munkaképességű alkalmazottakat – ugyanúgy négy órában –, ahol korábban a Főkefe működött. Most háztartási kismegszakítókat szerelnek össze (ez az anyacégnek is a fő profilja). Jelenleg tizenkét alkalmazottjuk van Jánosházán, de bővíteni szeretnék a létszámot.

2024. február 1-jén indult újra a munka a jánosházi telephelyen
2024. február 1-jén indult újra a munka a jánosházi telephelyen

Naponta ötven kilométert kellett volna utazniuk

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására létrejött, állami tulajdonú Főkefe tavaly tavasszal jelentette be, hogy – több más, kisebb egységéhez hasonlóan – bezárja a Vas megyei Jánosházán lévő telephelyét.

A mintegy két tucat alkalmazott nagyon nehéz helyzetbe került. A Főkefe felajánlotta ugyan, hogy a dolgozókat tovább foglalkoztatják Szombathelyen, de ez az alkalmazottak egy része számára megoldhatatlan lett volna. Többen ugyanis a városon belül is nehezen közlekednek önállóan, nem tudnának naponta elutazni az ötven kilométerrel odébb lévő megyeszékhelyre.

Ehhez kapcsolódóan: Helyi vállalkozásoktól kér segítséget több település az állami cég bajba jutott dolgozóinak

Kiss András, Jánosháza polgármestere akkor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy nehezen találta a hangot az állami céggel, és felvette a kapcsolatot szóba jöhető környékbeli cégek vezetőivel, illetve egyeztetést kezdett a politikai döntéshozókkal is, elsősorban Marton Ferenc megyei alelnökkel és V. Németh Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével.

Az engedélyek megszerzése, a telephely újraakkreditálása sok időt vett igénybe, amit néhány alkalmazott nem tudott kivárni, így ők máshol helyezkedtek el, de a városvezető biztos benne, hogy lesz érdeklődés az újraindult üzem iránt.

2024. február elsején indult újra a munka a jánosházi telephelyen
2024. február elsején indult újra a munka a jánosházi telephelyen

Emberi drámák kísérték a Főkefe átszervezését

A Nyugat.hu először 2022 őszén szembesült azzal, hogy valami gond van a százszázalékosan állami tulajdonú, országosan 122 telephelyet működtető, kilencezer munkavállalót foglalkoztató Főkefe-cégcsoport körül.

Először a kőszegi üzemből jöttek hírek arról, hogy egységesen négy órára csökkentik az alkalmazottak munkaidejét és ezzel párhuzamosan a fizetését, majd kiderült, hogy gyakorlatilag az ország összes telephelyén ez történik. Sok megváltozott munkaképességű ember került így anyagilag nehéz helyzetbe, pont akkor, amikor az országban elszabadult az infláció.

Később kiderült, hogy a telephelyek javát a fűtési szezonra be is zárja a cég, igaz, a dolgozók kaptak fizetést. A kiesett hónapok alatt az üzemek elveszítették korábbi üzleti partnereik egy részét, így gondok voltak az újraindulással. (Szombathelyen így veszítette el a Főkefe az egyik legfontosabb partnerét és segítőjét, a TDK-t.)

Ehhez kapcsolódóan: Megváltozott munkaképességű dolgozók kerülnek bajba a milliárdos támogatást kapó állami cégnél

A Főkefe 2023. június 1-jétől több tucat telephely bezárására készült. Az ott dolgozóknak felajánlották, hogy egy másik üzemben kapnak munkát, ehhez azonban utazniuk kellett volna. Közölték velük azt is, hogy ha nem írják alá a szerződést, elveszítik az állásukat.

Utazás naponta kerekesszékkel is

A négyórás munkaidőre vak, kerekesszékes, esetenként pszichiátriai problémákkal küzdő embereket is utaztatott volna napi szinten az állami cég, amely több milliárd forintot kap évente a központi költségvetésből arra, hogy foglalkoztassa ezeket a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket.

Ehhez kapcsolódóan: Csökkenti az állami cég megváltozott munkaképességű dolgozói munkaidejét és fizetését

A Nyugat.hu akkor több elkeseredett alkalmazottal beszélt, akik tragédiaként élték meg az átszervezést, és nagyon féltek a jövőtől.

A cégvezetés nem kommunikál

Folyamatosan igyekeztünk információt kapni a Főkefe döntéseiről, de a vezetőség vagy nem reagált, vagy semmitmondó válaszokat adott. Így hivatalosan a mai napig nem tudni, miért volt szükség az átszervezésre. Az biztos, hogy a cégcsoport nagyon rossz pénzügyi éveket zárt az utóbbi időkben. Az Opten cégadatbázis szerint a Főkefe–Kézmű–Erfo-hármas mind 2020-ban, mind 2021-ben másfél milliárd forint körüli veszteséget hozott össze, és 2022-ben is közel egymilliárd forint mínuszban volt.

Csizi Péter korábbi ügyvezető meglátogatta a Főkefe budapesti, Dózsa György úti telephelyét
Csizi Péter korábbi ügyvezető meglátogatta a Főkefe budapesti, Dózsa György úti telephelyét

A Nyugat.hu információi szerint a Főkefe-üzemek egy részében – például Szombathelyen – idén télen is volt egy néhány hetes leállás, és a kapacitások kihasználtsága is nagyon messze van az optimálistól. A Magyar Hang írt arról korábban, hogyan kapott a Főkefe-csoportot 2018–2022 között irányító Csizi Péter (jelenleg a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára) pécsi szomszédjának vállalkozása megbízást az állami cégtől.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG