Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy némítógomb garantálná a kulturált párbeszédet az utolsó elnökjelölti vitán


Donald Trump amerikai elnök (b), a Republikánusok jelöltje, és Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje az ohiói Clevelandben vitáznak 2020. szeptember 29-én.
Donald Trump amerikai elnök (b), a Republikánusok jelöltje, és Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje az ohiói Clevelandben vitáznak 2020. szeptember 29-én.

A sokszor kaotikus vádaskodásig fajuló első amerikai elnökjelölti vita után, a szervezőbizottság lehetőséget ad a jelöltek mikrofonjának elnémítására, hogy mindenki végig tudja mondani, amit szeretne.

A következő elnökjelölti vitán Donald Trump amerikai elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között a moderátornak lehetősége lesz elnémítani a jelöltek mikrofonját, hogy a másik megszakítás nélkül el tudja mondani, amit szeretne. Az elnökjelölti vitát szervező bizottság azután döntött így, hogy az első elnökjelölti vita olykor követhetetlen inzultusváltásokba csapott át.

Az értelmes párbeszéd a cél

Az első vita után rögtön felmerült az ötlet, hogy talán be kellene vezetni a némítás lehetőségét. A vitát szervező bizottság szerint a változásra azért van szükség, hogy az október 22-i jelölti vita visszanyerjen valamennyit a korábbi méltóságából. „A bizottság reméli, hogy a jelöltek tiszteletben tartják egymás beszédre kijelölt idejét, amely lehetővé teszi, hogy értelmes párbeszéd alakuljon ki a nézőközönség kedvéért” – érvelt a szervezőbizottság a változtatás mellett. A következő elnökjelölti vita lesz az utolsó lehetőség, hogy a szavazók nyilvánosan vitatkozni lássák Donald Trumpot és Joe Bident a november 3-i választás előtt.

Sok államban már fut a korai szavazás, és több mint 30 millió amerikai már leadta a szavazatát, amely a várakozások szerint megnehezíti Donald Trump dolgát, aki szeretne fordítani. A közvélemény-kutatások ugyanis jelenleg Joe Biden győzelmét jósolják. Minden 15 perces vitablokk elején a jelölteknek lesz 2-2 perce, hogy megszakítás nélkül beszéljenek, majd ezt követően mindkét mikrofont visszakapcsolják, hogy teret adjanak a nyílt vitának.

Trump stábja szerint a változás Bidennek kedvez

Donald Trump kampánystábja úgy nyilatkozott, hogy ellenzik a változtatást, de ennek ellenére az elnök részt vesz a vitán. „Trump elnök eltökélt amellett, hogy vitába szálljon Joe Bidennel a változtatások ellenére, amelyeket az utolsó pillanatban, egy elfogult bizottság hozott meg, hogy a kedvenc jelöltjét helyzetbe hozza” – mondta Bill Stepien kampánymenedzser.

Joe Biden kampánystábja nem adott ki nyilatkozatot a változtatással kapcsolatban. Az utolsó elnökjelölti vita témái a következők lesznek: a koronavírus elleni harc, amerikai családok, faji-társadalmi kérdések Amerikában, klímaváltozás, nemzetbiztonság, vezetői képességek. Donald Trump kampánystábja panaszkodott a témák miatt, azt szeretnék ugyanis, ha több szó esne a külpolitikáról, és azzal vádolták az vitát szervező független testületet, hogy Biden pártját fogják.

Biden stábja szerint viszont a két fél megegyezett abban, hogy a moderátorokra bízzák a témák kiválasztását. Bidenék úgy gondolják, Trump el akarja kerülni, hogy a járványkezelésről kelljen beszélnie.

A vitát Kristen Welker moderálja majd, ő az NBC News munkatársa és veterán fehér házi közvetítő. Az eredeti tervek szerint október 15-én a két jelölt egy olyan vitán vett volna részt, ahol a nézők is feltehettek volna kérdéseket, azonban a szervezőbizottság az elnök koronavírus-fertőzése miatt úgy döntött, hogy lehetőséget ad az online vitára is. Donald Trump ebbe nem ment bele, így a jelöltek egy időben, de más tévécsatornán, egymástól függetlenül válaszoltak a választói kérdésekre.

XS
SM
MD
LG