Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: egy Túró Rudi áráért tíz napig elég ivóvizet kapunk, jó ez?


A legfontosabb cikkeink szerda reggel: egyre szűkösebbek a magyar ivóvízkészletek, nagyon megdrágultak a lakáshitelek az alapkamat emelése miatt, a Gazprom nem szállít már gázt a legnagyobb francia szolgáltatónak se.

Megtévesztő azt ismételgetni, hogy Magyarország víznagyhatalom, ha a nemzetközi felmérések szerint nem az. Ebben a helyzetben pedig különösen vigyázni kellene a hazai vízkészletre, mert várhatóan csak tovább fog szűkülni. Tekintse át cikkünkben a hazai lakossági vízhasználás jellemzőit, kezdjen el takarékoskodni akkor is, ha jelenleg még nem közvetlenül fizeti ki a víz valódi árát!

Fél év alatt harminc százalékkal ugrott meg egy újonnan felvenni szándékozott lakáshitel havi törlesztőrészlete, miután a jegybank rohamtempójú kamatemelésbe fogott az elmúlt hónapokban. Egyre kevesebben vesznek fel hitelt, miközben a bankok is szigorítottak a feltételeken. Ma már azt is megnézik, hogy milyen típusú lakásra igénylik a kölcsönt, mennyi lesz a rezsije, képes lesz-e törleszteni az adós. A rekordmagas jegybanki alapkamat apropóján is érdemes elolvasni írásunkat.

Aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a 2010-ben és később születettek soha életünkben ne juthassanak dohánytermékhez legálisan. Egy év alatt kell egymillió aláírást összegyűjteni annak érdekében, hogy az európai döntéshozók érdemben foglalkozzanak a témával. A fejleményeket élénk figyelemmel követi a dohánylobbi és a szervezett bűnözés is.

Együtt élni a háborúval

Oroszország leállította a gázszállítást a legnagyobb francia szolgáltatónak, az Engie-nek is. Az orosz állami cég azzal indokolta a szerződés felrúgását, hogy az Engie szerintük nem fizette ki teljesen a júliusi számláját. Az Engie nem akarta kommentálni a bejelentést, de jó ideje készült a hasonló kockázatra, mára 4 százalékra vitték le az orosz gáz arányát a beszerzési forrásaiknál.

Megérkezett az ENSZ első gabona-segélyszállítmánya Ukrajnából Kelet-Afrikába. A libanoni zászló alatt hajózó Brave Commanderről 23 ezer tonna gabonát rakodnak ki épp Dzsibutiban, ahonnan a mintegy másfél millió ember egy hónapnyi ellátására elegendő szállítmány a szomszédos Etiópiába megy tovább. Ezt további hétezer tonna gabona követi hamarosan.

Miközben a világ igyekszik megoldást találni a háború globális következményeire, a harci cselekmények is folytatódtak. A déli frontvonalon folyó harcok fokozódása és az orosz állások elleni újabb támadásokról szóló ukrán állítások tovább táplálják azt a feltételezést, hogy megindult a régóta várt ellentámadás, amely megpróbálja megfordítani a háború menetét. Képgalériánk pedig a Fekete-tenger melléki Mikolajiv városába viszi el. Az orosz csapatok hétfőn lőni kezdték a területet. A rakétatámadásnak halálos áldozatai is vannak.

Vezércikkek és a vezér cikkei

Van, ahol duplázódó menzadíjakkal fordulnak rá az új tanévre, és még idén dönthetnek újabb emelésről – írja az iskolakezdés okán a hvg.hu. A 24.hu a lengyel stratégiából kiindulva a magyar kormány esélyeit latolgatja az uniós pénzért vívott (szó)csatában, a 444.hu az Ukrajnában bevetett orosz zsoldossereg, a Wagner-csoportot mutatja be (korábbi cikkünkben már mi is foglalkoztunk a civil milíciák szerepével a nemzetközi konfliktusokban).

Függetlenül attól, melyik fél nyeri az ukrajnai háborút, az Egyesült Államok, amely már nem a világ egyedüli domináns nagyhatalma, mindenképpen vesztese lesz a konfliktusnak – írja a The National Interest cikkére hivatkozva a hirado.hu. A Magyar Nemzet úgy tudja, David Pressman a héten érkezik a magyar fővárosba. A lap szerint a Biden-kormány diplomáciai politikai kinevezettjét a magyar kormány fenntartásokkal, a baloldal viszont tárt karokkal várja.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG