Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy volt szíriai titkosszolgálati tisztet ítéltek el Németországban


Szíriai nők tartják hazájukban meggyilkolt rokonaik képét az ítélethozatal előtt a koblenzi bíróság épületénél. 2022. január 13.
Szíriai nők tartják hazájukban meggyilkolt rokonaik képét az ítélethozatal előtt a koblenzi bíróság épületénél. 2022. január 13.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy német bíróság egy volt szíriai titkosszolgálati tisztet, miután bűnösnek találta emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében a Bassár el-Aszad elnök rendszere által államilag támogatott kínzásokkal kapcsolatos első globális perben.

Az 58 éves Anvár Raszlánt bűnösnek találták 27 ember meggyilkolásának felügyeletében 2011-ben és 2012-ben a Duma városában található Al-Khatib fogolytáborban, melyet „251-es részlegnek” is neveznek.

A német ügyészek azt mondták a bíróságon, hogy Raszlán 2011 áprilisa és 2012 szeptembere között több mint 4000 fogoly „szisztematikus és brutális kínzását” felügyelte. Közülük több tucat ember meghalt.

A vádlottat Németországban az egyetemes joghatóság elve alapján állították bíróság elé, amely lehetővé teszi a külföldiek által más államokban elkövetett esetleges háborús bűnök üldözését.

Mérföldkő

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogokat védő szervezet ügyvezető igazgatója, Kenneth Roth „igazán történelmiként” üdvözölte az ítéletet.

Ez volt a második olyan ítélet, amelyben a nyugat-németországi Koblenz város tartományi felsőbírósága bűnösnek nyilvánított valakit a szíriai polgárháborúban elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt indított perben.

Tavaly februárban a bíróság 4 és fél év börtönre ítélte a szíriai titkosszolgálat volt ügynökét, Ejád al-Garibot emberiesség elleni bűncselekmények előmozdításáért és bennük való közreműködésért.

Garibot azért a szerepért állították bíróság elé, amit 2011-ben Dumában játszott legkevesebb 30 kormányellenes tüntető letartóztatásában és a 251-es részlegbe küldésében.

Raszlánt és Garibot is Németországban tartóztatták le 2019-ben, évekkel azután, hogy menedékjogot kértek az országban.

Hasonló kereseteket nyújtottak be Németországban és Európa más országaiban szír menedékkérők és emberi jogi csoportok, akik nemzeti bíróságokon keresnek igazságszolgáltatást a szíriai kormány bűneiért.

Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azokat a nyugati kísérleteket, hogy az olyan szíriai bűncselekményeket, mint a kínzás, a gyilkosság és a vegyi fegyverek használata a Nemzetközi Büntetőbíróság elé utalják.

Készült az AFP, az AP, a dpa és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG