Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Járvány, olaj és billegő államok


Joe Biden és Donald Trump
Joe Biden és Donald Trump

A koronavírus a legfontosabb kampánytéma az amerikai elnökválasztás véghajrájában. A demokrata jelölt, Joe Biden továbbra is Donald Trump felelősségét hangsúlyozza, miközben az amerikai elnök igyekszik más témát bevetni.

Donald Trump kampánystábja próbál a második vita szerintük pozitív teljesítményére építeni, míg demokrata ellenfele, Joe Biden továbbra is az elnök járványkezelésére összpontosít.

Donald Trump két kampányrendezvényt is tartott Floridában október 23-án, egy nappal az utolsó elnökjelölti vita után. A republikánus elnökjelölt intenzíven kampányol, de 11 nappal a választás előtt az előzetes közvélemény-kutatások azt mutatják, így is riválisa mögött van.

Otthonában, Delaware államban Joe Biden már nem foglalkozott az előző esti vitával, helyette Donald Trump járványkezelésére összpontosított, ami a kampány kulcsfontosságú kérdésévé vált.

„Feladta Amerikát, kifárasztásra játszik”- mondta Joe Biden szülővárosában, Wilmingtonban.

A demokrata elnökjelölt ígéretet tett, hogy az államok támogatásával januárig új gazdasági segélycsomagot visz keresztül a kongresszuson. Azt is megfogadta, hogy az állami és helyi vezetőket a maszkviselési szabályok betartatására ösztönzi majd.

Joe Biden demokrata elnökjelölt
Joe Biden demokrata elnökjelölt

„Több mint 8 hónapja vagyunk ebben a válságban, és az elnöknek még mindig nincs terve. Feladta. Nem fogom leállítani a gazdaságot, nem fogom leállítani az országot, a vírust fogom megállítani”- mondta Joe Biden.

A demokrata jelölt a november 3-i elnökválasztás véghajrájában szokatlanul passzív volt, a hét nagy részét otthon töltötte. Helyette alelnök-jelöltje, Kamara Harris és a korábbi elnök, Barack Obama lépett előtérbe.

Trump a biztos körzetekben kampányolt

A republikánus jelölt Donald Trump mindeközben továbbra is kiáll járványkezelési stratégiája mellett, miközben az Egyesült Államokban már több, mint 224 ezer ember vesztette életét a betegségben, a gazdaság szinte leállt, és milliók maradtak munka nélkül.

Egy floridai nyugdíjasotthonban tartott eseményen Donald Trump azt ígérte, a járvány hamarosan véget ér, miközben azzal vádolta Joe Bident, a szavazatok érdekében riogatja az amerikaiakat az egészségügyi válsággal. Csúfot űzött Joe Bidenből, amiért a demokrata jelölt a vitában azt mondta, hogy Amerikára sötét tél vár.

„Gyorsan véget vetünk ennek a járványnak, az élet visszatér a régi kerékvágásba”- tette hozzá.

Donald Trump republikánus elnökjelölt
Donald Trump republikánus elnökjelölt

Donald Trump, aki korábban bagatellizálta a vírust és újranyitná a gazdaságot, kormánya reakcióját dicsérte. Az elnök az elmúlt hetekben próbálta a közvélemény figyelmét az új oltóanyagra és kezelésekre összpontosítani.

Világszinten az Egyesült Államokat sújtja leginkább koronavírus-járvány, ott szorulnak a legtöbben kórházi ellátásra és ott regisztrálták a legtöbb fertőzöttet is.

A koronavírus okozta halálesetek száma februárra meghaladhatja az 500 ezret - derül ki a Washingtoni Egyetem előrejelzésből, ugyanakkor ez a szám akár 130 ezerrel is csökkenthető, ha a lakosság 95%-a maszkot visel.

Nagy kérdés az olaj

Donald Trump megpróbálta megfordítani ellenfele olajkitermelésről tett kijelentését, védekezésre kényszerítve a demokratákat. Joe Biden a napokban ugyanis azt mondta, támogatná az áttérést az olajról a megújuló energiákra.

Míg sok liberális demokrata támogatja a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást, a billegő államokban (mint amilyen Pennsylvania, Ohio és Texas), a szavazók megélhetése az energiaipartól függ. Joe Biden azóta többször is leszögezte, hogy nem az ipart szeretné felszámolni, hanem a közpénzt szeretné kivonni a szektorból.

A floridai Pensacolában Donald Trump egy videót is bemutatott, amelyben Joe Biden és Kamala Harris a repesztéses olajkitermeléssel kapcsolatos véleményét osztja meg, amit az alelnökjelölt korábban támogatott.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként Joe Biden azt mondta, hogy csak a szövetségi fennhatóság alatt álló földeken fagyasztaná be az új gáz- és olajkitermelési engedélyek kiadását. Ugyanakkor a legtöbb ilyen kitermelés nem szövetségi, hanem magánterületeken zajlik.

Joe Biden hozzátette, gazdaság-helyreállítási terve részeként 2 billió dollárt fog befektetni a tiszta energia felhasználásának kiépítésébe.

Az USA olaj- és gázkitermelésében gyors növekedés zajlott le, mialatt Joe Biden Barack Obama alelnöke volt.

Kevesebb, mint két héttel a választások előtt már több mint 52 millió amerikai szavazott, meghaladva ezzel a 2016-os számokat. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az elnök körülbelül 8 százalékponttal van lemaradva demokrata ellenfelétől.

Donald Trump előtt még nem zárult be minden kapu, hiszen ismét többsége lehet az elektori kollégiumban, de csak akkor, ha meg tudja nyerni Floridát és Pennsylvaniát.

XS
SM
MD
LG