Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Obama és Trump között folyt a héten a választási csörte


Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban fogadja Donald Trump megválasztott elnököt 2016. november 10-én.
Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban fogadja Donald Trump megválasztott elnököt 2016. november 10-én.

Barack Obama volt elnök személyesen indult kampányolni Joe Biden demokrata elnökjelölt mellett. A volt elnök „őrült nagybácsinak” nevezte Trumpot, aki azzal vágott vissza, hogy Obama biztosra vette Hillary Clinton győzelmét 2016-ban.

Donald Trump az Egyesült Államok jelenlegi elnöke és elődje, Barack Obama kölcsönösen becsmérelte egymást pártjuk kampányrendezvényein. Obama, aki először szállt be élőben is az elnöksége alatt alelnökként szolgáló Joe Biden kampányába, kemény kritikát fogalmazott meg Donald Trumppal szemben. A volt elnök egy philadelphiai kampányeseményen szólalt fel, ahol a járványkezeléstől kezdve a gazdaság állapotán és a társadalmi-faji feszültségen át az egészségügyig minden létező dologgal támadta Trumpot.

„Őrült nagybácsi”

Donald Trump személyiségére is megjegyzéseket tett Barack Obama, aki az elnököt egy „őrült nagybácsihoz” hasonlította, és azt mondta, hogy „képtelen komolyan venni a munkáját”. Trump eközben egy Észak-Karolinai eseményen gúnyolta ki Obamát, amiért a volt elnök tévesen jósolta meg a 2016-os választás eredményét.

„Senki nem kampányolt keményebben a bűnöző Hillary Clinton mellett, mint Obama, nem igaz?” – mondta Trump a támogatóinak, akik pfujolni kezdtek, amikor meghallották a volt elnökjelölt nevét. „Hát nagyon tévedett” – tette hozzá az elnök.

Donald Trump arról beszélt a kampányesemény hallgatósága előtt, hogy a koronavírustól sújtott Egyesült Államok szavazói dönthetnek, hogy egy „Trump-féle szuperfellendülést” vagy egy „Biden-féle súlyos gazdasági válságot” szeretnének.

Hiába a felmérések, nem garantált az eredmény

Kevesebb mint két héttel a választás napja előtt Joe Biden stabilan vezet az országos felméréseken Trumppal szemben. A Real Clear Politics szerint Bidennek átlagosan 8,6 százalék országos szinten az előnye.

Azonban sok szövetségi államban jóval kisebb a különbség, és a bizonytalan államok dönthetik el végül, hogy ki nyeri a novemberi 3-ai választást. Biden és Trump is azon igyekszik, hogy megnyerje magának a pennsylvaniai szavazókat, a népes állam sokak szerint az elnökségért folytatott verseny kulcsa lehet.

Trumpnak sikerült behúznia 2016-ban Pennsylvaniát azzal, hogy magához csábította a fehér, kékgalléros szavazókat a demokrata oldalról. Azonban most a közvélemény-kutatások szerint Bidennek 3,7 százalék előnye van az államban.

Az, hogy Obama személyesen is Philadelphiába látogatott, mutatja, mennyire fontos Biden kampányában a hagyományosan demokrata város és környéke, ahol sok szavazó él. Obama egy kis kerekasztal-beszélgetésen vett részt afroamerikaikkal a városban.

Nem elég a szimpátia, szavazni is kell

Ahhoz, hogy a közvélemény-kutatások számait szavazatokra tudják váltani, a demokratáknak biztosítaniuk kell, hogy az emberek tényleg el is menjenek szavazni. Obama a kiábrándult szavazókat próbálta megszólítani, beleértve az afroamerikaiakat és azokat, akik idegenkednek Bidentől.

A volt elnök arra is emlékeztette a demokrata szavazókat, hogy 2016-ban a felmérések szerint egyértelműen Hillary Clinton volt a népszerűbb, aki meg is szerezte a szavazatok többségét, azonban az elektorok számában alul maradt Trumppal szemben, aki éppen csak, de elnyerte Pennsylvaniát, Michigant és Wisconsint.

„Hogy mit teszünk a következő 13 napban, meg fogja határozni az elkövetkező évtizedeket. Az a tény, hogy nem kapjuk meg 100 százalékban, amit szeretnénk most azonnal, még nem indok arra, hogy ne menjünk el szavazni” – fogalmazott a volt elnök.​

„Nem érdekelnek a közvélemény-kutatások, legutóbb is volt belőlük egy rakat. De nem jött össze a dolog, mert egy csomóan otthon maradtak, lusták voltak és önelégültek. Ez alkalommal nem ez lesz. Ez a választás nem ilyen lesz – mondta Obama. – Soha nem látott mértékben kell szavazni mennünk. Nem hagyhatunk semmilyen kétségnek helyet ezen a választáson.”

Biden a vitára készül

Barack Obama, a Demokrata Párt egyik legnépszerűbb alakja, azért ugrott be, hogy helyettesítse Joe Biden demokrata jelöltet a kampányban, ő ugyanis október 19-e óta a delaware-i otthonában készül a következő elnökjelölti vitára. Az elnökjelöltek utolsó vitája október 22-én (magyar idő szerint 23-án hajnalban) lesz.

Bernie Sanders szenátor, a Demokrata Párt bal szárnyának népszerű figurája, szintén Pennsylvaniába látogat a héten, hogy Joe Biden mellett kampányoljon. Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje szintén kampánykörúton van, ő Észak-Karolinában próbálja megnyerni a szavazókat.

A korai szavazás intézménye kulcsfontosságú lehet az idén a koronavírus-járvány miatt. Eddig már mintegy 40 millió amerikai adta le a voksát, ez a 2016-ban leadott összes szavazat 30 százaléka.

XS
SM
MD
LG