Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre nagyobb területeket foglalnak el a tálibok Afganisztánban


A tálibokkal szembenálló afgán irreguláris katonák Balk tartományban 2021. július 15-én
A tálibokkal szembenálló afgán irreguláris katonák Balk tartományban 2021. július 15-én

Humanitárius válság kezd kialakulni Afganisztánban, a tálibok támadásai miatt több tízezer ember vált hajléktalanná. Segélyszervezetek szerint több régióban éhínség fenyeget, és a háború elől menekülő civileknek alig van hova hátrálniuk.

„Nincs mit ennünk és nincs hol aludnunk. A gyerekeim betegek, és égeti őket a nap, de a kormány nem segít” – panaszkodott a Szabad Európa tudósítójának egy Szafia nevű, belső menekültté vált afgán nő, aki a tálibok előretörése miatt hagyta el otthonát. Szafia az észak-afganisztáni Kunduz városából menekült el, amelyet a múlt héten tüzérséggel támadtak az iszlamisták, megölték a nő férjét, az egyetlen kenyérkeresőt a családban.

Civileket űztek el az otthonaikból

Szafia története nem egyedi, ő maga is több száz emberrel együtt menekült Afganisztán viszonylag biztonságos részére. De az ENSZ adatai szerint az ostromlott Kunduzból, Afganisztán ötödik legnagyobb városából az elmúlt hónapban már mintegy 35 ezer ember – a lakosság csaknem tizede – menekült el.

Miután május 1-jén az amerikai kormány bejelentette, hogy a külföldi csapatok teljesen kivonulnak Afganisztánból, a tálibok országszerte offenzívát indítottak, és mára számos régiót tartanak ellenőrzés alatt. Az egyik leginkább érintett térség Kunduz tartomány, ahol már hat körzetet is elfoglaltak, és körbe zárták a tartomány fővárosát. Az elmúlt hetekben már Kunduz külvárosaiban próbálták feltartóztatni a tálibokat az afgán biztonsági erők.

A harcokban a város több tucat lakója is meghalt vagy megsérült. Azokat, akik nem menekültek el maguktól, nagyrészt a tálibok üldözték el otthonaikból, hogy erődnek használják a házaikat.

Idén 270 ezren menekültek

Az ostromgyűrűből kijutó civilek sorsa továbbra is bizonytalan. „Még sátrunk sincs. A tűző napon ülünk, a gyerekeim éheznek és szomjaznak” – mondta Naszima, egy háromgyerekes anya, akinek a férje a tálibokkal folytatott harcban esett el.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) július 13-án kiadott figyelmeztetésében azt írta, Afganisztánban súlyos humanitárius válság fenyeget. Mint írják, csak az idén már 270 ezer afgán kényszerült otthonának elhagyására a kibontakozó polgárháború miatt – így összesen már 3,5 millió afgán él menekültként, nagy részük belső menekült.

Babar Baloch, az UNHCR szóvivője attól tart, hogy a folytatódó erőszak miatt újabb tömegek veszthetik el az otthonaikat, és környező országokban vagy távolabb kereshetnek menedéket. Összesen Afganisztán lakosságának közel fele, 18,4 millió ember szorulhat humanitárius segítségre – az ő megsegítésük érdekében az ENSZ 1,3 millió dollár felajánlására kérte a tagállamokat, de eddig csak az összeg 37 százalékát kapták meg.

Hárommillió gyereket fenyeget az éhezés

Humanitárius válságra figyelmeztetett a múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is: mint mondták, a szervezet munkatársai egyre nehezebben tudnak gyógyszereket szállítani Afganisztánba. A tálibok ugyanis a WHO létesítményeit is megtámadták, ezért sok munkatársuk elmenekült. A WHO arra is figyelmeztetett, hogy legalább hárommillió afgán gyereket fenyeget az éhezés. A háborús helyzetet súlyosbítja az Afganisztánt sújtó aszály, valamint az egyre több embert megfertőző koronavírus-járvány is.

A tálibok előretörése más tartományokból is menekülésre kényszeríti az embereket. A 43 éves Szardar Bai, felesége és hat gyermekük az északnyugati Fariab tartományban, Maimana város külkerületében egy sátorban táboroznak. „A tálibok megtámadták a falunkat. Folyamatosan rakétákkal és aknavetővel lőnek ránk” – mondta.

Fogy a szabad terület

A család Kaiszar körzetből menekült el két héttel ezelőtt, amikor az otthonukat lerohanták a tálibok. Fariab régió 14 körzetéből már 12-t tartanak uralmuk alatt az iszlamisták, akik most már a tartományi központ, a 150 ezres Maimana ostromára készülnek. „Semmit sem tudtunk magunkkal vinni. Az éhségtől legyengültünk. Nincs pénzünk, de szállást kell találnunk a gyerekeinknek” – mondta Bai.

A türkmén határ melletti régió hatóságai szerint Fariab régióban több mint 12 ezer család hagyta el az otthonát a tálib előretörés miatt. Az egyik menekült Abdullah rokonságával együtt a szomszédos Dzsavjan tartományban keresett menedéket, mostanra azonban e régió nagy részét is a tálibok ellenőrzik. Július 16-án már a fővárosába, Seberganba is betörtek, hatalmas pánikot keltve a helyiek körében.

„Nagyon rossz a helyzet, de haza sem mehetünk – mondta Abdullah. – Sokan elmenekültek, és mi is 12 rokonommal együtt lakunk egy kis szobában.”

Ostromlott városok

Afganisztán-szerte legalább 12 nagyváros áll a tálibok ostroma alatt. Köztük van a 600 ezres Kandahár is, az ország második legnagyobb városa. Az elmúlt hónapban már a város közvetlen közelében folytak a harcok, és július 9-én már Kandahár külső kerületeibe is betörtek a tálibok.

„Éppen az esti imára készülve mosakodtam, amikor aknatalálat érte a házunkat – mondta Musza Dzsan, kandahári lakos. – Elvesztettem az eszméletemet. Amikor magamhoz tértem, a feleségem és a gyerekeim rám borulva sírtak.” Dzsant ezután kórházba szállították, családja a város egy másik részén kapott szállást. Kandahár környéként már mintegy ötezer család hagyta ott a házát.

Az ostromállapot miatt a városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok. A harcok azonban lassan élhetetlenné teszik Kandahárt, mivel nemcsak a tálibok, de a kormányerők is civil épületeket foglalnak le hadi célokra, kiszorítva az ott lakókat. „Már hetek óta durva harcok folynak – mondta a kandahári Abdul Manan. – Állandóan aknavetők tüzelését halljuk. Aki csak tud, megpróbál menekülni otthonról.”

XS
SM
MD
LG