Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódnak a béketárgyalások Katarban, a harcok pedig Afganisztánban


Emberek fegyvert ragadnak Kunduz tartományban, Afganisztánban a tálibok ellen. 2021. január 5-én
Emberek fegyvert ragadnak Kunduz tartományban, Afganisztánban a tálibok ellen. 2021. január 5-én

Afganisztán-szerte tovább folytatódnak a harcok, annak ellenére, hogy a tálibok és a kabuli kormány újrakezdték Katarban a béketárgyalásokat, amelyeknek célja a közel két évtizedes háború befejezése.

Az elmúlt két napban Afganisztán több tartományában is történtek merényletek:

  • A déli Helmand tartományban öt civil – köztük nők és gyerekek – halt meg egy feltételezett légitámadás következtében, amely egy lakóházat ért a tartomány fővárosának tálibok által ellenőrzött peremén.
  • A szomszédos Uruzgan tartományban egy katonai bázis közelében január 7-én egy öngyilkos merénylő robbantott fel egy robbanóanyaggal teli járművet. A detonáció végzett a biztonsági erők hat tagjával.
  • A jelentések szerint egy, az északi Kunduz tartomány biztonsági bázisa elleni támadásban is meghalt hat katona, kettő pedig megsebesült.

Hamarosan elkezdik a napirendi témák megvitatását

Senki sem vállalta azonnal a felelősséget a támadásokért, amelyeket egybe estek az afgán küldöttek és a tálibok béketárgyalásainak húsz napos szünet utáni újrakezdésével Katar fővárosában, Dohában.

„A belső-afganisztáni tárgyalások második fordulója ma este kezdődött meg az előkészítő ülés során" – írta Twitter-oldalán Mohammad Naim tálib szóvivő január 6-án.

„A megbeszélésen úgy döntöttek, hogy a két fél által a napirendi témák megvitatására kijelölt tárgyaló csoportok jövő szombaton (január 9-én) kezdik meg munkájukat" - tette hozzá.

Röviddel ezután az afgán kormány küldöttei is hasonló nyilatkozatot tettek közzé a Twitteren.

Szeptember óta nincs nagy előrelépés

Az afgán megbékélési tanács szóvivője a Szabad Európa afgán szerkesztőségének elmondta, hogy a kulcskérdések között szerepel majd a hatalom megosztása és a tűzszünet létrehozása.

Kevés előrelépés történt azóta, mióta szeptemberben – az Afganisztán-szerte folyamatosan tartó erőszakos események közepette – megkezdődtek a béketárgyalások.

Körülbelül három hónapba telt, mire a felek megállapodtak a tárgyalások eljárási kérdéseiben, amelyek immár lehetővé teszik az érdemi kérdések, például a tűzszünet megvitatását.

Februárban döntenek a NATO szerepéről az országban

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára január 6-i beszédében üdvözölte a folyamatban lévő béketárgyalásokat. A főtitkár szerint „ez az egyetlen út a békés megállapodás felé".

Stoltenberg azt is közölte, hogy a NATO védelmi miniszterei jövő hónapban felmérik a szervezet afganisztáni missziójának jövőjét.

A NATO-nak több országból jelenleg majd 11 ezer katonája állomásozik Afganisztánban.

A külföldi erőknek májusig ki kell vonulniuk Afganisztánból

Az Egyesült Államok és a tálibok között tavaly februárban kötött egyezmény értelmében a militáns csoportok garantálják a biztonságot, annak ellenében, ha a külföldi erők 2021 májusig kivonulnak Afganisztánból.

Novemberben Donald Trump leköszönő elnök kormánya bejelentette, hogy január közepéig az országban állomásozó öt és fél ezer amerikai katonából kétezret visszahívnak.

Az amerikai kivonulás további ütemét várhatóan azt követően határozzák meg, hogy a megválasztott elnök, Joe Biden január 20-án hivatalba lép.


Készült a Szabad Európa afgán szerkesztőségének, a dpa, a TOLOnews és az AP tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG