Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyszerűsítette a kormány az oltóanyagok engedélyeztetését


Koronavírus elleni vakcina ampullái az amerikai Pfizernél.
Koronavírus elleni vakcina ampullái az amerikai Pfizernél.

"Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina" - áll a kormány közleményben.

Óriási a versenyfutás a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséért, még a tőzsdék is érzékenyen reagálnak minden reményt keltő bejelentésre, és ezekből kettő is akadt a napokban, először az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól, majd Oroszországból. Újabb lépést tett a magyar kormány is az oltóanyagbeszerzés ügyében.

Gördülékenyebb engedélyeztetés

A koronavírus-járvány egész Európában rendkívüli helyzetet teremtett, egyre több a beteg. Megnyugtató megoldást a vakcina jelenthet majd, ezért a kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni –áll a járvány miatt indított kormányzati portálra feltett közleményben.

"Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina" – írják, egyben bejelentik, hogy a kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát. Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Engedély legfeljebb 6 hónapra

Az intézkedéssel a kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a gyógyszerpiaci hatósági eljárást a vakcina, illetve a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzésénél és az engedélyezésénél.

A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Az engedély legfeljebb hat hónapra adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.

Itthon önkéntes és ingyenes lesz

A koronavírus elleni vakcina beszerzéséről szó volt a legutóbbi kormányinfón is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, Magyarország az unión keresztül egyetlen vakcinára szerződött, az AstraZeneca gyártó leendő termékéből 6,5 milliót kötött le, de tárgyalnak az unión kívüli partnerekkel is. Mint mondta, a kormánynak kötelezettsége minden olyan oltóanyagot beszerezni, amely alkalmas a védekezésre. Gulyás Gergely megerősítette, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz, mindenki maga dönti el, hogy beadatja-e magának vagy sem. Gulyás Gergely hangsúlyozta, csak a három klinikai teszten átment vakcinákat engedélyezhetik.

Közben Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa az ATV műsorában arról beszélt, hogy már idén megérkezhet Magyarországra a koronavírus elleni védőoltás, a kérdés az, hogy mikorra lesz olyan mennyiség, amely nagy tömegek számára elérhető. Szerinte tavasz végén, nyár elején van erre kilátás.

Nagyot szólt a Pfizer és a BioNTech bejelentése

A Pfizer gyógyszeripari vállalat november 9-én úgy nyilatkozott, hogy a kísérleti koronavírus-oltóanyaguk hatékonysága 90 százalék fölött van egy tanulmány adatai szerint. (Ez jóval meghaladja azt az 50 százalékos küszöböt, amit az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság megszabott a koronavírus elleni oltószerek számára.) Az amerikai Pfizer és német partnercége, a BioNTech az első gyártók, akik ilyen sikert tudtak felmutatni a nagyszabású klinikai tesztek során. A két cég közlése szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2-ből.

A hír megjelenése után néhány órával Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitterén bejelentette, hogy az Európai Unió 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a BioNTechtől. Két nappal később, november 11-én pedig az Európai Bizottság hivatalosan is engedélyezte a 300 millió adag vakcináról szóló szerződés megkötését.

Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, valamint a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, de tárgyalásokat folytat a CureVac és a Moderna gyógyszergyártó cégekkel is.

Európai oltóanyag-stratégia

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját azzal a céllal, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. A stratégia értelmében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

Első lépcsőben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az engedélyezési folyamat felgyorsítása érdekében nem fogja megvárni a teljes dokumentáció benyújtását, hanem az első elemek benyújtása után azonnal megkezdi majd az elemző munkát.

Az oltóanyag volt az egyik központi téma az október 29-én rendezett uniós csúcson is. A Bruxinfo beszámolója szerint Ursula von der Leyen megerősítette, hogy valamennyi tagállam egy időben és ugyanolyan feltételek mellet fog hozzájutni a vakcinákhoz, a lakosságszámának arányát tükröző mennyiségben. A Európai Bizottság arra is felkérte a tagállamokat, hogy osszák meg oltási terveiket.

Az oroszok rátettek két százalékot

A Pfizer-BioNTech bejelentés után egy nappal az oroszok is jelentkeztek a tesztelések alapján állítólag 92 százalékos hatékonyságú vakcinával. Oroszország már augusztusban jóváhagyta a Szputnyik V használatát, noha a klinikai tesztek csak szeptemberben indultak meg. Eddig 16 ezer ember vett részt a klinikai tesztekben, az oltóanyag harmadik vizsgálati fázisában összesen 40 ezer önkéntesnek adják majd be a szert, illetve a negyedüknek egy placebo oltást.

XS
SM
MD
LG