Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: éket vert az EU-tagállamok közé az orosz vakcina


A Szputnyik V vakcina
A Szputnyik V vakcina

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: harc a hajléktalanok megmentéséért havi húszezerből, az orosz vakcina vert éket az EU-tagállamok közé, óvatos nyitás az oltással élen járó Szerbiában.

Válás, albérlet, néha egy providentes vagy devizahitel, munkahelyvesztés és alkoholizmus, végül hajléktalanság: a társadalmi lecsúszás tipikus útja. Az utcán élőkről nehéz úgy riportot csinálni, hogy ne a hatásvadász elemek uralkodjanak, hanem tényleg megismerhessünk egy szeletet a hajléktalanok világából 2021-ben. Most egy olyan főszereplőt választottunk a cikkünkhöz, ami 2008 óta változatlan. Ez egy "segély", havi húszezer, melyből százezer ember él.

Több oltóanyagot kapott a vártnál az EU, de ez is vitához vezetett

Néhány millió orosz vakcina elegendő volt ahhoz, hogy éket verjen az összességében 2,6 milliárd dózist rendelő huszonhét európai uniós tagállam közé. Miközben az országok egy tízmilliós „nyugati” vakcinacsomag elosztásán vitatkoznak, lassan megindul az oltóanyagok tömeges leszállítása. A versenyfutás az idővel próbára teheti az európaiak türelmét. Brüsszeli tudósítónk friss jelentéséből kiderül, milyen ütemben zajlik az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinák leszállítása.

Az elmúlt 24 órában a járvány újabb 170 életet követelt, a hivatalos tájékoztatás szerint. Ezzel átlépte a 22 ezret a a koronavírus közvetlen áldozatainak száma Magyarországon. Emellett kitartóan nő a kórházban ápoltak száma, keddre újabb kétszáz fővel emelkedett ez a mutató is. Így jelenleg több mint 12 ezer magyarnak okoz olyan súlyos betegséget a koronavírus, hogy kórházi kezelésre szorul. Kevesebb mint kétezer új fertőzöttet jelentett az állam, de ez inkább az ünnepi időszakot jelezheti, mintsem a járvány valós megtorpanását.

Óvatos nyitás... Szerbiában

Újabb 70 ezer ember kapta meg itthon az első oltását húsvéthétfőn. Így a legalább egy oltást kapottak száma 2 432 313 főre emelkedett. A kormány korábbi szándékai szerint, ha ez eléri a 2,5 millió főnt, akkor enyhítenek a korlátozásokon a betegszámoktól függetlenül.

Újra kinyithattak az éttermek és a kávézók teraszai és kerthelyiségei Szerbiában. A férőhelyek felét használhatják, egy asztalnál legfeljebb öten ülhetnek, és két egymás melletti asztalnál ülők között kétméteres távolság kell tartani. A vendégeknek maszkot kell hordaniuk, amit elvileg csak akkor vehetnek le, amikor épp isznak vagy esznek. Bevásárolni is egyszerűbb lesz: a boltoknak este tízkor kell csak zárniuk. Az óvintézkedések egy részét viszont sok helyi láthatóan nem tartja be.

A járvány súlyos kihatással van sok gyerek mentális egészségére. Gyermekpszichiáterek szerint sok pácienst kezelnek koronavírussal kapcsolatos fóbiák, kényszeres cselekvések, evési zavarok miatt. Sok fiatal retteg a megfertőződéstől, komoly sérüléseket, bőrbetegségeket okoznak maguknak a kórosan gyakori kézmosással és testfertőtlenítéssel. Rémülettel tölt el többeket annak a lehetősége, hogy betegek lesznek az elfogyasztott ételtől.

Hírlevelemnek keretes szerkezetet ad a zárásként ajánlott türkmenisztáni beszámolónk: az ország dél-keleti részén fekvő Mari tartományban a rendőrök véletlenszerűen gyűjtik be az utcáról azokat, akik rossz öltözékük miatt koldusnak vagy hajléktalannak néznek ki ‒ mondták a Szabad Európának helyi szemtanúk. Olyan szóbeszéd is terjed, hogy az elfogott embereket „ingyenes munkaerőként” állami mezőgazdasági farmokra küldik dolgozni.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG