Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Navalnij-ügy hatással lehet a német politikára is a választás előtt


Angela Merkel beszédet mond a párt 33. kongresszusán, amelyet online tartottak Berlinben 2021. január 15-én.
Angela Merkel beszédet mond a párt 33. kongresszusán, amelyet online tartottak Berlinben 2021. január 15-én.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése és bebörtönzése nyomán még inkább politikai vita tárgyává vált Németországban az Északi Áramlat 2 földgázvezeték építése, ami problémát jelenthet Angela Merkel utódjának.

Szakemberek szerint az ügy megnehezítheti a kormánykoalíció létrehozását a szeptemberi választásokat követően.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, a kancellári posztra most legesélyesebbnek tartott Armin Laschet határozottan támogatja az Oroszországot Németországgal összekötő új vezeték építését, míg a párt esetleges koalíciós partnerének számító zöldek azonban egyre élesebben ellenzik azt.

A Navalnij-ügy nyomán a zöldek a projekt leállítását követelik, és azzal fenyegetnek, hogy máskülönben ellehetetlenítik a következő kancellár munkáját, akinek az Egyesült Államok tiltakozásával is meg kell küzdenie, miközben még az ország legszorosabb szövetségesének, Franciaországnak is kételyei vannak.

Keményedő álláspontok

Egy moszkvai bíróság múlt kedden letöltendővé változtatta az Alekszej Navalnijra korábban kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést, miután a férfit január 17-én őrizetbe vették, amikor hazatért Németországból, ahol megmérgezése után gyógykezelték.

A bírói döntés arra sarkallta a zöldeket, hogy a korábbiaknál keményebben próbáljanak nyomást gyakorolni a kormányra az amúgy is vitatott vezetékprojekt leállítása érdekében, amelynek építését a 2019-es amerikai szankciós fenyegetéseket követően jórészt már felfüggesztették.

Mit várhat most Navalnij és az orosz ellenzék?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:08 0:00

„Keményen fogunk küzdeni ellene most és a jövőben is” – mondta Annalena Baerbock, a zöldek vezetője a ZDF német közszolgálati televíziónak, amikor arról kérdezték, hogy pártja kormánya kerülése esetén folytatódhat-e a több mint 90 százalékban már elkészült Északi Áramlat 2 építése.

Hasonló álláspontot képvisel az ügyben Washington és több európai ország is. Zöldpárti források szerint a projektet számos módon lehet akadályozni, például amerikai nyomás hatására az illetékes cégek visszavonhatják a biztonsági tanúsítványt a dán és a norvég felségvizeken.

Omid Nouripour, a zöldek külügyi szóvivője arról számolt be, hogy az Északi Áramlat 2 árt a klímaváltozás elleni küzdelemnek, megosztó kérdés az Európai Unió számára és kedvezőtlen az energiabiztonság szempontjából is.

„A Novicsok idegméreg használata, az ellenzéki vezető letartóztatása, egy nap alatt 3300 ember őrizetbe vétele, a masszív rendőri erőszak – egyik sem gyengíti éppen az ügyben képviselt álláspontunkat” – jelentette ki.

Nouripour nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a CDU és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), illetve a zöldek közötti úgynevezett „fekete-zöld” koalíció esélyeit illetően. Mindössze ennyit mondott: „Az emberek sokat beszélnek a fekete-zöldről. Az emberek mindig sokat beszélnek”.

Laschet eltérő állásponton van, múlt héten azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a projekt fontos Németország energiabiztonságának garantálása érdekében.

Hozzátette, nem gondolja, hogy az ügy leküzdhetetlen akadályt képezne bármilyen koalíciós tárgyalások során. „Szerintem lehetséges a konszenzus, például a zöldekkel” – közölte.

Pártok közötti viták

Németországban egyre töredezettebb a pártrendszer, szakértők szerint a konzervatív-zöld koalíció a legvalószínűbb forgatókönyv a szeptemberi választást követően, amikor is Angela Merkel négy ciklus – mintegy 15 év kormányzás – után leköszön a kancellári tisztségből.

„Miután az új kancellárnak sok energiát kell majd a pártok közötti vitákra és a koalíciós politikára fordítania, a diplomáciai túlteljesítés esélye alacsony, legalábbis rövid távon” – mondta Naz Masraff, az Eurasia politikai tanácsadó cég munkatársa.

„A nemzetközi porondon egy befelé fordulóbb Németország vár ránk. Nagyon hiányozni fog Merkel” – vélekedett.

Talán soha nem készül el a gázvezeték?

A diplomáciai kihívást tovább bonyolítja Berlin számára, hogy hétfőn a francia Európa-ügyi miniszter is a projekt teljes leállítását sürgette, különös tekintettel az ellenzéki tüntetők tömeges oroszországi őrizetbe vételére.

Német diplomaták szerint Clement Beaune nem a francia kormány véleményét fejezte ki, hanem a sajátját, a berlini vezetés álláspontja pedig változatlan.

Németország és Oroszország többször is azt hangoztatta, hogy az Északi Áramlat 2 pusztán kereskedelmi projekt. Az Egyesült Államok már régóta azzal érvel, hogy az újabb vezeték fokozza Európa függését az orosz földgáztól. Joe Biden új amerikai elnök „rossz üzletnek” nevezte azt Európa szempontjából.

Az Európai Parlament januári állásfoglalásában az építés leállítására szólított fel Navalnij letartóztatása miatt.

Berlinben egyesek már arról beszélnek, hogy a sok akadály miatt elképzelhető, hogy soha nem fog teljesen megépülni a gázvezeték, vagy elkészül, de nem veszik használatba.

„Navalnij tárgyalása talán lehetővé teszi Németország számára, hogy ezt a gyengeséget átalakítsa erősséggé, és újragondolja álláspontját a vezeték ügyében” – mondta egy zöldpárti illetékes.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG