Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életfogytiglanra ítéltek egy orosz kémet Németországban


Demonstráció Németország tbiliszi nagykövetsége előtt 2019. szeptember 10-én
Demonstráció Németország tbiliszi nagykövetsége előtt 2019. szeptember 10-én

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Németországban azt a feltételezett orosz kémet, aki 2019-ben fényes nappal meggyilkolt egy volt csecsenföldi katonai vezetőt egy berlini parkban.

Az ügyben eljáró bíró külön kiemelte az 56 éves Vagyim Kraszikov által elkövetett támadás súlyosságát. A férfi kerékpárral megközelítette a georgiai állampolgárságú Zelimhan Hangosvilit a Kleiner Tiergarten parkban, és egy hangtompítós pisztollyal lelőtte. Majd miután az áldozat mozdulatlanul a földre zuhant, még fejbe lőtte, mielőtt elmenekült. Szemtanúk látták, ahogy átöltözik egy bokorban, így a rendőrség nem sokkal később letartóztatta.

Az ügyészség szerint Kraszikov az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) embere, és Moszkva utasítására ölhette meg az akkor negyvenéves Hangosvilit, aki 2000 és 2004 között Csecsenföldön harcolt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „banditának” és „terroristának” nevezte a volt szeparatista parancsnokot.

Nikolaus Forschner szövetségi ügyész a tárgyalás során irrelevánsnak minősítette, hogy Hangosvili valóban terrorista volt-e, ugyanis szerinte Németországban 2016 óta menedékkérőként tartózkodott, és nem jelentett semmi olyan veszélyt, amely jogossá tette volna „preventív jellegű meggyilkolását”.

A tisztségviselő ennek kapcsán „a jogállamiság radikális semmibevételével”, illetve Németország szuverenitásának megsértésével vádolta az orosz vezetést.

A vádhatóság szerint az orosz állam célja az akcióval a megtorlás mellett a többi csecsenföldi menedékkérő megfélemlítése lehetett.

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Német–orosz feszültség

Az ügy tovább élezte a feszültséget Németország és Oroszország között: Berlin 2019 decemberében kiutasított két orosz diplomatát az országból, amire válaszul Moszkva hasonlóképpen cselekedett. A mostani ítélet egyes elemzők szerint fokozhatja a nyomást az új berlini kormányon, hogy adjon megfelelő politikai választ a gyilkosságra.

„Egyes médiajelentésekben azt sugallták, hogy Oroszországról vagy egyenesen Vlagyimir Putyinról mondanak most ítéletet. Ez félrevezető, ugyanis egyedül az elítélt ül a vádlottak padján. Feladatunk azonban figyelembe venni a bűncselekmény körülményeit” – mondta a bíró.

„Négy gyermek veszítette el az édesapját, két testvér a bátyját” – tette hozzá.

Hamis személyazonosság

Egy korábbi meghallgatáson a vádlott ügyvédje azt állította, hogy védence Vagyim Szokolov, ötvenéves orosz építőmérnök, aki tagadja, hogy Kraszikovnak hívnák.

Az ügyészek szerint azonban a merényletet „nyilvánvalóan jó előre eltervezték”, és az orosz hatóságok hamis személyazonosságot teremtettek az elkövető számára, és támogatást nyújtottak a helyszínen.

A Bellingcat oknyomozó portál kiderítette, hogy a merénylő útlevele hamis. „Vagyim Szokolov” ugyanis 2015-ben kapott először személyi igazolványt, és mindössze 2019-ben adták ki az első adószámát, néhány nappal azelőtt, hogy kérvényezte volna a schengeni vízumot, amellyel később Párizsba, Varsóba, majd Berlinbe utazott.

A védelem „rendkívül megkérdőjelezhetőnek” minősítette a vád által erre, valamint az orosz állam érintettségére vonatkozóan bemutatott bizonyítékokat. Robert Unger ügyvéd kiemelte, hogy az áldozatot számos más személy vagy szervezet célba vehette, különös tekintettel arra, hogy korábban egy georgiai telefonszámról fenyegető üzeneteket kapott, 2015-ben pedig meglőtték Tbisziliben.

XS
SM
MD
LG