Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elítélte egy belarusz bíróság azt a férfit, akit tavaly lelőtt egy katona egy tüntetésen


 Henadz Sutaut tavaly augusztusában lőtte le egy katona.
Henadz Sutaut tavaly augusztusában lőtte le egy katona.

Bűnösnek mondta ki egy belarusz bíróság azt a férfit ellenszegülés vádjában, akit tavaly augusztusában lőtt le egy katona egy kormányellenes tüntetésen.

Szvjatlana Kramjaneuszkaja bírónő az ügyet tárgyaló breszti megyei bíróságon azt mondta, hogy eltekint a büntetés kiszabásától, mivel Henadz Sutau már nincs életben.

Az ügy másik vádlottját szintén bűnösnek találták ellenszegülés és hivatalos személy elleni gyilkossági kísérlet vádjában. Aljakszandr Kadzjuku 10 év börtönt kapott. A férfi ártatlannak vallotta magát, és ő is, valamint az elhunyt lánya, aki az apját képviselte a bíróságon, azt mondták fellebbeznek az ítélet ellen.

A lövést leadó katona az ügy sértettje

A Sutaut lelövő Raman Haurjau, valamint egy másik katona sértettként vettek részt a tárgyaláson. A két katona is közte volt azoknak az egységeknek, akik augusztus 11-én brutális eszközökkel oszlatták a tüntetőket Bresztben, miután Vadzim Dzeniszenka őrnagy parancsba adta az irányítása alatt álló különleges erőknek, hogy segítsenek be a rendőrségnek.

Sutaut az egyik tüntetésen lőtték le, ahol a tiltakozók a két nappal azelőtti elnökválasztás eredménye ellen demonstráltak. Az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka azt állítja, hogy fölényesen megnyerte a választást.

Az ellenzéki politikusok és sok belarusz polgár is úgy gondolja, hogy a választást elcsalták. Ezreket tartóztattak le és több embert megöltek a választást követő kormányellenes tüntetéseken. Hiteles források szerint a kormányerők a kínzástól sem riadtak vissza.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és más országok azóta sem ismerték el Lukasenka újraválasztását és szankciókkal sújtották a belarusz vezetőt és több tisztségviselőt is a választások elcsalása és az azt követő megtorlások miatt. A 66 éves Lukasenka 26 éve van hatalmon.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG