Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elmaradt a nagy republikánus áttörés az amerikai félidős választáson


Ron DeSantis a győzelmét ünnepli a floridai Tampában 2022. november 8-án
Ron DeSantis a győzelmét ünnepli a floridai Tampában 2022. november 8-án

A Republikánus Párt a várakozásoknak megfelelően javított két évvel ezelőtti eredményéhez képest, a képviselőházat nagy valószínűséggel átveszik, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a szenátusban ez nem fog sikerülni.

A keddi félidős választás eredménye meglehetősen szoros az eddigi feldolgozottság alapján, sok helyen kiélezett a küzdelem a jelöltek között.

Hiú ábrándnak bizonyult a republikánusok részéről az elsöprő előretörés, így a törvényhozás továbbra is két, nagyjából egyforma méretű blokk szembeállásával lesz jellemezhető.

„A VÖRÖS HULLÁM nem történt meg” – írta Twitteren a választáson alulmaradt republikánus Mayra Flores eddigi texasi képviselő.

A választások hatása Ukrajnára: A kongresszus vezetése republikánus kézbe kerülhet. Hogyan hat ki ez Ukrajna támogatására?

Ez volt az első országos választás a washingtoni Capitolium tavaly januári ostroma óta, amikor Donald Trump előző elnök hívei megtámadták a törvényhozás épületét. A feszültség sokak szerint még mindig kézzel tapintható az Egyesült Államokban, amire jó példa, hogy kalapáccsal támadtak rá nemrég Nancy Pelosi demokrata párti képviselőházi elnök férjére.

A képviselőházi republikánus többség ugyanakkor minden bizonnyal megnehezíti a kormányzást, a párt máris ígéretet tett Joe Biden elnök több intézkedésének megtorpedózására és különböző vizsgálatok megindítására.

Kevin McCarthy, az alsóház várható republikánus elnöke kijelentette: „Az amerikaiak készen állnak egy olyan többségre, amely új irányt kínál annak érdekében, hogy Amerika ismét sínre kerülhessen.”

Nancy Pelosi arról számolt be, hogy miközben számos helyen még túl szoros a küzdelem ahhoz, hogy eredményt lehessen hirdetni, a demokrata párti jelöltek erősen túlteljesítették a várakozásokat.

A hasonló megosztottság idején korábban többször is volt példa kétpárti megállapodásra különböző ügyekben, de a Republikánus Párt ezúttal radikálisabb üzenetekkel, a Demokarta Párt megállításának ígéretével kampányolt.

„Úgy gondolom, hogy ez olyan kormányzati időszak lesz, amelyet a konfliktus határoz meg” – közölte Brendan Buck, az előző két képviselőházi republikánus frakció vezetője és volt tanácsadója.

A félidős választáson megőrizte kormányzói székét Kaliforniában a demokrata párti Gavin Newson, illetve Floridában a republikánus, Donald Trump legfőbb riválisaként számontartott Ron DeSantis is. Győzelmük azért különösen fontos, mert mindkettőjüket a 2024-es elnökválasztás lehetséges jelöltjei között tartják számon.

A Joe Bidennel szembeni elégedetlenség ellenére a Demokrata Párt támogatottsága jelentősen nőtt azóta, hogy a Donald Trump által konzervatív tagokkal feltöltött legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a fontos mérföldkőnek számító, 1973-as Roe vs. Wade-ítéletet, s ezzel megszüntette a művi terhességmegszakítás védelmét az Egyesült Államokban.

A Republikánus Párt elsősorban olyan ügyekre fókuszált, mint az áremelkedés vagy a bűnözés.

Közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak mintegy hetven százaléka elégedetlen a kongresszus jelenlegi működésével.

Az Egyesült Államokban a képviselőház 435 tagjáról, illetve a száztagú szenátus 35 új tagjáról szavaztak, a helyi választásokon pedig 36 kormányzó személyéről és több helyi jelentőségű kérdésről döntöttek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG