Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Összecsaptak a rendőrökkel és behatoltak a Capitoliumba Trump erőszakos támogatói


Trump támogatói behatoltak a Capitoliumba, ahol könnygázzal próbálták megfékezni őket a rendőrök 2021. január 6-án.
Trump támogatói behatoltak a Capitoliumba, ahol könnygázzal próbálták megfékezni őket a rendőrök 2021. január 6-án.

A behatolók miatt félbeszakították a kongresszus ülését, amelyen a megválasztott elnök, Joe Biden elnökválasztási győzelmét deklarálták volna. Előzőleg Mike Pence republikánus alelnök bejelentette, hogy Trump kérése ellenére sem fogja blokkolni Joe Biden kinevezését.

Káoszba és erőszakba fulladt az Egyesült Államok kongresszusának a novemberi elnökválasztás eredményeinek igazolására összehívott együttes ülése, amikor Donald Trump elnök erőszakos támogatói megrohamozták Washingtonban a Capitoliumot és összecsaptak a rendőrséggel.

Ez az ülés – az utolsó hivatalos lépés a megválasztott elnök, Joe Biden január 20-i beiktatása előtt – rendszerint az egyes államok választói szavazatainak rutinszerű összeszámlálása, most azonban éles viták előzték meg, mivel a republikánusok egy csoportja nem fogadja el egyes államok eredményét.

Megrohamozták a Capitoliumot

A Trumpot támogató erőszakos tüntetők rendkívüli szünetre kényszerítették az ülést, amikor közülük többen megrohamozták a Capitolium épületét és összecsaptak a rendőrökkel. A kongresszus tagjait gázmaszkban menekítették ki az épületből, ahol a rendőrök könnygázt is kénytelenek voltak bevetni Trump erőszakos támogatói ellen.

Lelőttek egy embert a Capitoliumban

Kijárási tilalom lépett hatályba ottani idő szerint délután 6 órakor Washington teljes területén – jelentette be a város polgármestere, Muriel Bowser washingtoni polgármestere. Szövetségi ügynököket és a Nemzeti Gárda csapatait küldték az erőszak elfojtására. Előzőleg eddig tisztázatlan körülmények között lövés ért egy embert a Capitoliumban.

Trump békét és nyugalmat kért, és később felszólította az erőszakos tüntetőket a távozásra.

Trump alelnöke, Mike Pence a Twitteren azt írta, hogy azonnal véget kell vetni az erőszaknak, és rendbontókat pedig szigorúan bíróság elé fogják állítani.

A delaware-i Wilmingtonban televíziós beszédében a megválasztott elnök, Joe Biden arról beszélt, hogy az amerikai demokráciát "soha nem látott támadás érte".

"Ez nem különvélemény, hanem rendetlenség, káosz" – mondta Biden, és felszólította Trumpot, hogy szóljon a nemzethez és védje meg az Alkotmányt.

Trump megosztotta a republikánusokat

Korábban vita alakult ki a kongresszusban, mert Trump nem volt hajlandó elismerni a választás eredményét, és mert legalább 14 republikánus szenátor és a képviselőház több mint 100 republikánus tagja azt mondta, hogy megtámadják egyes államok eredményeit.

A kongresszus eredményeinek megtámadásáról szóló döntés megosztotta a republikánusokat: a szenátus többségi vezetője, Mitch McConnell a vita kezdetén azt mondta:

"a választók, a bíróságok, az államok mindannyian nyilatkoztak. Ha felülbíráljuk őket, az örökre károsítaná köztársaságunkat."

Nancy Pelosi, a demokraták házelnöke "történelmi jelentőségűnek" nevezte azt a napot, amely arról szól, hogy "garantálja a bizalmat a demokratikus rendszerben".

Ennek ellenére több mint egy tucatnyi republikánus szenátor, a Missouri állambeli Josh Hawley és a texasi Ted Cruz vezetésével, mintegy 100 republikánussal együtt azt tervezték, hogy kifogást emelnek a választás ellen legalább hat államban: Arizonában, Georgiában, Nevadában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban.

Minden egyes kifogás kétórás tanácskozásra kényszerítheti a kongresszust, így éjszakába nyúlik az elektori szavazatok összesítése és Biden győzelmének kihirdetése, még akkor is, ha az időhúzás hiábavaló, hiszen a republikánusoknak, minden erőfeszítésük ellenére gyakorlatilag semmi esélyük sincs megakadályozni Joe Biden hivatalba lépését.

Az ülés kezdete után a republikánus törvényhozók azzal az első hivatalos kihívással éltek Biden elnökválasztási győzelmével szemben, hogy kifogásolták az arizonai állami eredményeket.

Pence előre közölte, hogy nem fogja blokkolni Joe Biden kinevezését

A tanácskozást Mike Pence alelnök vezeti, aki Trump nyomása ellenére, a tanácskozást megelőző nyilatkozatában dacolt az elnökkel, mondván, hogy nincs lehetősége a választás eredményének megváltoztatására.

"Megítélésem szerint az alkotmány támogatására és védelmére tett esküm arra kötelez, hogy nem élhetek a felhatalmazásommal annak eldöntésére, hogy mely választási szavazatokat kell számolni, és melyeket nem" – fogalmazott Pence.

Trump Pence-nek is nekiment

Trump az alelnököt bírálta, amiért „nem volt bátorsága” kétségbe vonni a választás eredményét.

„Mike Pence-nek nem volt bátorsága azt tenni, amit meg kellett volna tenni az Országunk, az Alkotmányunk érdekében, megadni az Államoknak a lehetőséget, hogy a kiigazított tényeket hitelesítsék, nem a csalárdokat vagy pontatlanokat, amiket korábban hitelesíteniük kellett volna”

-írta Trump a Twitteren

Joe Biden 306-232 arányban nyerte el az elektori kollégium többségét, ami megadja az amerikai elnökválasztás győztesét. Ezt már múlt hónapban hitelesítették.

Az állami és a szövetségi vizsgálatok cáfolták Trump azon állításait, ami szerint nagy mértékű választási csalások történtek volna, miközben Trump kampánycsapata és támogatói egyre kétségbeesettebb jogi próbálkozásokat indítottak különböző bíróságokon és a Legfelsőbb Bíróságon a választási eredmények megváltoztatására.

Trump támogatóinak ezrei gyűltek össze Washingtonban, hogy az elnök választási csalásokra vonatkozó megalapozatlan állításai mögött sorakozzanak fel, és hogy elítéljék az elektori kollégium választását.

Donald Trump amerikai elnök gyűlést tart támogatói előtt, kétségbe vonja a 2020-as amerikai elnökválasztási eredmények igazolását 2021. január 6-án Washingtonban.
Donald Trump amerikai elnök gyűlést tart támogatói előtt, kétségbe vonja a 2020-as amerikai elnökválasztási eredmények igazolását 2021. január 6-án Washingtonban.

Trump a Fehér Ház előtt szólította meg a tömeget közvetlenül azelőtt, hogy a jogalkotók összegyűltek volna. Az elnök a médiáról és a választásokról szóló gondolatait adta elő nekik.

„Soha nem adjuk fel. Soha nem ismerjük el” – mondta Trump a tömegnek, ami ujjongásban tört ki és azt skandálta, hogy „Stop the steal” („Hagyjátok abba a csalást!”).

Készült az AFP, az AP, a dpa és a Reuters tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG