Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Először ítéltek el valakit az Asszád-rezsim kegyetlenkedései miatt Németországban


Eyad al-Gharib egy mappával takarja el az arcát a tárgyalóteremben. 2021. február 24. Koblenz, Németország.
Eyad al-Gharib egy mappával takarja el az arcát a tárgyalóteremben. 2021. február 24. Koblenz, Németország.

Egy német bíróság szerdán elítélte a szíriai titkosszolgálat egyik volt tagját, amiért emberiségellenes bűntettekben működött közre. Ez az első eset a világon, hogy a Asszád-kormány által elkövetett kínzásokkal kapcsolatban bírói ítélet született.

A 44 éves Eyad al-Gharibot bűnösnek találták, amiért közreműködött 30 tüntető letartóztatásában és a damaszkuszi Al-Khatib börtönbe szállításában 2011-ben. Heiko Maas német külügyminiszter üdvözölte az ítéletet. „Ez egy történelmi jelentőségű ítélet. Ez az első ítélet, amely felelősségre vonja azokat, akik a szíriai kínzásokban részt vettek, és legalább egy kis igazságot szolgáltat” – írta a német politikus Twitteren.

A háborús bűnök esetén nem számítanak a határok

Közel tíz évvel azután, hogy az arab tavasznak nevezett eseménysorozat keretében Szíriában is kormányellenes tüntetések kezdődtek, ez az első ítélet a rezsim visszaéléseivel kapcsolatban. Anne Kerber bírónő szerint Szíriában „kiterjedten és szisztematikusan elnyomták” a tiltakozókat.

Az ítélettel kapcsolatban megszólalt egy áldozat is. Wassim Mukdad, akit szintén az Al-Khatib börtönben kínoztak meg „reménysugárnak” nevezte a bíróság döntését. „Ez csak a kezdet, és eljön a nap, amikor Bassár el-Aszad és a csatlósai, a hadsereg és a titkosszolgálat vezetői is bíróság elé kerülnek.”

Eyad al-Gharib az egyike annak a két embernek, akik ellen tavaly áprilisában eljárást indítottak a szíriai tüntetők elleni erőszakkal kapcsolatban Németországban. A másik vádlottnak, az 58 éves Anwar Raslannak még elhúzódik a pere, őt azzal vádolják, hogy részt vett 58 ember meggyilkolásában és 4 ezer ember megkínzásában. A két vádlottat az egyetemes joghatóság elve alapján vonták felelősségre, ami lehetővé teszi, hogy háborús és emberiség elleni bűntettek esetén egy idegen ország is ítéletet hozzon.

„Remélem ma éjjel az áldozatok jobban tudnak majd aludni"

„Remélem ma éjjel az áldozatok jobban tudnak majd aludni. Remélem, hogy én is tudok aludni” – mondta Firas Fayyas szíriai származású dokumentumfilmes, a Last Men in Aleppo rendezője, akit megerőszakoltak az Al-Khatib börtönben. Németországon kívül Franciaországban, Svédországban is indultak hasonló eljárások, mivel a háború elől menekülő szírek jobb híján a helyi hatóságokhoz fordulnak Európában.

Az ügyészség öt és fél év börtönt kért Eyad al-Gharibra, aki 2012-ben dezertált a szíriai hadseregből és 2013-ban elmenekült az országból. Végül 2018-ban jutott el Németországba Törökországon majd Görögországon át. A férfi levélben kért bocsánatot az áldozatoktól és sírva azt mondta a bíróságon, hogy megölték volna őt és a családját is, ha nem hatja végre a parancsokat.

Fotók bizonyítják a kínzást és gyilkosságot

A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy Gharib biztosan tudott a kínzásokról, akkor is, ha személyesen nem vett bennük részt. A férfi 10 éven át erőnléti gyakorlatokat vezetett a szír titkosszolgálatban, majd azzal bízták meg, hogy a damaszkuszi mecsetekben tartott prédikációk után kémkedjen. Gharib 2011–ben csatlakozott egy egységhez, amit Bassár el-Aszad egyik unokatestvére vezetett, akit különös brutalitásáról ismertek.

Ez az első tárgyalás, ahol a Caesar-aktáknak nevezett fotókat is felhasználták. A szír katonai rendőrség Caesar fedőnéven futó dezertőre 50 ezer fotót adott át a hatóságoknak, amelyen 6 786 szír holteste látható, akik a kínzásokba és az éheztetésbe haltak bele Asszád börtöneiben.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG