Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elvitte a rendőrség az orosz anyát, aki hóemberekkel tiltakozott Putyin ellen


Ezek miatt a hóemberek miatt vitte be kihallgatni a rendőrség Kalinyinát.
Ezek miatt a hóemberek miatt vitte be kihallgatni a rendőrség Kalinyinát.

Rövid időre őrizetbe vett a rendőrség egy aktivistát Észak-Oroszországban, aki hóemberekkel szervezett tüntetést Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Jelena Kalinyina azt mondta, hogy a rendőrség letépte a hóemberekre kitűzött táblákat, amiken olyan szlogenek voltak, mint „Le a cárral!”.

A négy gyermekes családanya nem tudott elmenni a január 23-ai kormányellenes tüntetésre, ahol a tiltakozók Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon engedését követelték, ezért kiment a hóba, és sajátos módszert választott arra, hogy saját demonstrációt tartson.

A nő, aki az északi Arhangelszki területen lakik, négy hóembert épített, amikre kartonpapír-táblákat rögzített „Le a cárral!” és „Ez a mi országunk!” feliratokkal. „Tömegtüntetés Zacsacsjében” címmel feltöltötte az alkotásáról készült képeket is a VKontaktye közösségi portálra is, ahol számos kommentet és like-ot kapott. Másnap kivonult a rendőrség Kalinyina házához, eltávolították a táblákat, és a nőt a közeli faluba vitték kihallgatásra.

Fentről jött az utasítás

Azt mondták, hogy a döntés fentről jött, Arhangelszkből [a tartomány fővárosa]” – mondta a nő a Szabad Európa orosz szerkesztőségének. Elmondása szerint a rendőrök nemsokára elengedték, mivel nem tudták eldönteni mivel vádolhatnák meg.

Szociológusok felmérései szerint a január 23-ai tüntetéseken a tiltakozók nagyjából 40 százaléka először ment ki tiltakozni. Utóbbi ténynek köze lehet ahhoz, hogy a kormány minden eszközzel próbálja elbátortalanítani az embereket a tiltakozásoktól, és még az olyan apró tiltakozásokra is, mint Kalinyina hóemberei, a rendőrség válaszol.

"Politikai pedofilok" - az orosz tv a Navalnij-tüntetések szervezőiről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00

Leonyid Volkovot, Navalnij egyik közeli munkatársát, például azzal vádolják, hogy kiskorúakat biztatott tüntetésre. Bár Volkov tagadja a vádat, az orosz állami média felkapta az állítást, hogy így hiteltelenítse az ellenzéket.

Kalinyina nem adja föl

A hóemberei miatt letartóztatott családanya egyébként nem először emeli fel a szavát, 2018-ban ő szervezte meg a helyi tiltakozást egy szemétlerakó tervei ellen, ahová Moszkva hulladékát szállították volna. De több egyéb helyi tüntetésen is részt vett, és nem egyszer meg is bírságolták emiatt.

Az emberek azt kérdezik tőlem: Navalnij támogatója vagy? Én azt válaszolom: Putyin ellen vagyok” – írta Kalinyina egy bejegyzésben, amit azután írt, hogy január 17-én rögtön a hazaérkezésekor letartóztatták Alekszej Navalnijt. Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton.

Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert méreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni.

Kalinyina azt mondta, hogy nem szegte kedvét a hóemberes eset, továbbra is tiltakozni fog.

„Az egyetlen mód, hogy meg tudjuk változtatni a helyzetet az országunkban, ha felemeljük a hangunkat és nem félünk. Ami a hóembereket illeti, még megvannak. Lehet még kitalálnak majd még valami csínyt” – mondta az orosz családanya.

Készült Matthew Loxmoore és Karina Zabolotnaja, az RFE/RL munkatársainak írása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG