Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Embertelen embercsempészek kerülnek börtönbe Németországban


Katona a szögesdróttal megerősített lengyel–belarusz határon 2022. január 25-én
Katona a szögesdróttal megerősített lengyel–belarusz határon 2022. január 25-én

Több év börtönbüntetésre ítéltek egy lengyel párt, amiért embertelen körülmények között, egy mikrobuszba bezsúfolva csempésztek tizenhat kurd bevándorlót Belaruszból Németországba.

„Bűnösek találtuk önöket embertelen, megalázó bánásmód vádjában” – jelentette be az ügyben eljáró német bíró a helyi sajtó beszámolói szerint.

Az egyik vádlott három évre kerül rács mögé, míg társát két év négy hónap szabadságvesztéssel sújtották. A férfi büntetése azért súlyosabb, mert ő még csak nem is rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel.

A Varsóban zöldség-gyümölcs kereskedést működtető pár beismerte, hogy tizenkét felnőttet és négy gyereket szállított a belarusz–lengyel határon lévő Białystokból Németország északkeleti részére, ahol a rendőrség lefülelte őket.

A fuvarért 750 eurót kértek, miközben a német nyomozók szerint az iraki migránsok összesen mintegy százezer eurót fizettek ki azoknak az embercsempészeknek, akik először légi úton eljuttatták őket Belaruszba, majd onnan autóval a lengyel határra.

A tizenhat ember a mikrobusz mindössze 5,4 négyzetméteres utasterében szorongott több száz kilométeren keresztül. A levegőtlenség és a hőség ellenére is csak két rövid megállót iktattak be az útba.

„Megfulladhattak volna” – hangsúlyozta a bíró.

Hibrid belarusz hadviselés

A belarusz hatóságok a vádak szerint szándékosan migránsokat csábítanak az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határaihoz szállítják őket megtorlásképp, az európai uniós szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre válaszul.

Lengyelország szögesdróttal zárta le belarusz határát, és megnövelte a határőrök számát, ezzel párhuzamosan pedig egy 5,5 méter magas, 180 kilométer hosszú fémfal építésébe kezdett.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG