Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Az ukrajnai háború fokozza az éhezést a világban


Egy afganisztáni család ebéd közben. A családfő azt mondja, vacsorát már nem tud biztosítani a gyerekeknek. Tarinkot, 2022. augusztus 10.
Egy afganisztáni család ebéd közben. A családfő azt mondja, vacsorát már nem tud biztosítani a gyerekeknek. Tarinkot, 2022. augusztus 10.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete arra figyelmeztet, hogy az akut élelmiszer-ellátási bizonytalanság valószínűleg „ugrásszerűen nőni fog” év végére a világ 19 éhséggócpontjában, részben Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt.

Ez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, illetve a Világélelmezési Program közös jelentésében áll, amely az ukrajnai háborút és más konfliktusokat, az éghajlati szélsőségeket, az emberek elvándorlását és a gazdasági instabilitást a globális élelmiszerellátási bizonytalanság kulcsfontosságú mozgatórugóiként sorolja fel.

A jelentés sürgős humanitárius fellépésre szólít fel, „hogy életeket és megélhetéseket menthessenek meg, és elejét vegyék az éhínségnek azokban a leginkább veszélyeztetett országokban, ahol az élelmezésbiztonság várhatóan romlani fog” a következő három hónapban.

Aszály, áradások

Az aszály Afrika szarván az embereket az éhezés szélére sodorta, az élelmiszerhiányt ott is tetézték az ukrán gabona behozatalának akadályai Oroszország februári inváziója miatt.

A jelentés felhívja a figyelmet a katasztrofális monszunárvizek hatására Pakisztánban, amely nagymértékben támaszkodik az orosz és ukrán gabonaimportra, valamint az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiségre és az ebből adódó vízhiányra Afganisztánban. Mindez jelentős mértékben hozzájárul az élelmiszer-ellátás bizonytalanságához ezekben az országokban.

Csaknem egymillió embert fenyeget katasztrofális éhínség

A Közel-Keleten fekvő Szíria, valamint a latin-amerikai országok, Guatemala, Honduras és Haiti szintén a 19 éhséggócpont közé tartozik.

Összességében minden korábbinál több, mintegy 970.000 ember nézhet szembe katasztrofális éhínséggel szerte a világban, ha nem történnek lépések ez ellen.

Afganisztánt azon öt ország közé sorolták, amelyek várhatóan katasztrofális éhínséggel néznek szembe. Hat évvel ezelőtt mindössze két ilyen ország volt. A jelentés azt is közölte, hogy Afganisztán, valamint Etiópia, Nigéria, Dél-Szudán, Szomália és Jemen továbbra is a legmagasabb riadókészültségben van az éhínség gócpontjaként.

A polgári nyugtalanság kockázata

Az elmúlt negyven év legrosszabb aszályát átélő Afrika szarván akár 26 millió embernek is válságszintű élelmiszer-ellátási bizonytalansággal kell szembesülnie.

A jelentés az élelmiszerek, üzemanyagok és műtrágyák magas árát is olyan tényezőként említi, amely számos kormányt arra késztetnek, hogy megszorító intézkedéseket hozzanak, amelyek befolyásolhatják a legkiszolgáltatottabb családok vásárlóerejét.

Ennek a tendenciának a várható növekedése – figyelmeztet az ENSZ – felveti „a növekvő társadalmi-gazdasági sérelmek által vezérelt polgári nyugtalanság” kockázatát.

Moszkva és az ukrán gabonaexport

Júliusban az ENSZ és Törökország megállapodást hozott tető alá Moszkva és Kijev között arról, hogy felszámolják a világ egyik vezető beszállítója, Ukrajna gabonaexportját gátló orosz blokádokat.

A megállapodás előtt az orosz hadihajók, amelyek részt vettek az ukrajnai orosz invázióban, olyan blokádot érvényesítettek, amely hozzájárult a globális élelmiszerárak emelkedéséhez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején arra utalt, hogy az ügyletet hátráltathatják, és azt állította, hogy az ukrán gabonaexport nem éri el az azokat a szegényebb országokat, amelyeknek eredetileg szánták, jóllehet számos bizonyíték van ennek ellenkezőjére.

A gabonaárak estek a megállapodás megkötése óta, csökkentve a szegény országokra nehezedő gazdasági nyomást.

Putyin azt is mondta, hogy az ukrajnai invázió miatt Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók akadályozzák az orosz élelmiszer- és műtrágyaszállításokat Afrikába, Latin-Amerikába és a Közel-Keletre.

XS
SM
MD
LG