Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erdoğan új nagymecsetet avatott Isztambul szívében


A most felavatott Takszim mecset Isztambulban, 2021. május 28-án
A most felavatott Takszim mecset Isztambulban, 2021. május 28-án

Tayyip Erdoğan török elnök pénteken impozáns új mecsetet avatott fel Isztambulban. Ezzel megvalósította több évtizedes célját: a vallási hovatartozás bélyegét helyezte el a város szívében, a nevezetes Taksim téren.

A Taksim mecset és 30 méter magas kupolája jelképesen árnyékot vet a török köztársaság megalapítójának, Mustafa Kemal Atatürk alatta álló emlékművére. Atatürk rendíthetetlen világi örökségét kikezdte Erdoğan csaknem két évtizede tartó uralma.

Erdoğan integetett a téren összegyűlt tömegnek, mielőtt belépett a mecsetbe a pénteki imára.

A mecset építése 2017 februárjában kezdődött, a projektet a hívő muszlim Erdoğan és iszlamista gyökerű AK-pártja harcolta ki és támogatta, ám évtizedeken át bírósági csaták és nyilvános vita akadályozta.

Már 1994-ben megígérte

Tisztviselők pénteken megosztották a Twitteren azt a videót, amelyen Erdoğan látható 1994-ben, amikor Isztambul polgármestere lett, és egy épület tetejéről arra a területre mutatott, ahol, mint mondta, mecsetet épít. Ez pontosan az a hely volt, ahol most a mecset áll.

Ez egyike annak a sok építési projektnek, amelyekkel Erdoğan rányomta bélyegét Törökországra – köztük egy hatalmas, dombtetőn álló mecsettel, amely Isztambul ázsiai oldalára néz. Tavaly mecsetté alakította át az isztambuli Haghia Sophiát, amely évszázadokon át a világ legnagyobb temploma volt, mielőtt mecset és múzeum lett belőle.

Harcban Atatürkkel

A Takszim projekt támogatói azzal érveltek, hogy a város egyik legforgalmasabb központjának közelében nincs elég iszlám istentiszteleti hely. Az ellenzők a tervben azt a célt látták, hogy vallási jelleget akarnak adni a térnek, ahol egy Atatürknek szentelt kulturális központ állt, melyet lebontottak és most újjáépítenek.

Két, magasba nyúló minarettjével a mecsetkomplexum akár 4000 hívőt is befogadhat, van benne kiállítási csarnok, könyvtár, parkoló és népkonyha is – közölte az állami tulajdonú Anadolu hírügynökség.

A kormánypárti újságok üdvözölték az új mecsetet. Az Aksam főcíme gúnyt űzött a bírálóiból, akik félnek a terjedő vallásosságtól: Remekül néz ki. Mecsetet építettek Takszimban, és nem vezették be a saríát, sőt a köztársaság sem dőlt össze.”

A Gezi parkból indult tüntetések évfordulóján

A mecsetavatás egybeesik annak évfordulójával is, hogy alig száz méterrel arrébb tüntetések kezdődtek a Gezi parkban, aztán Erdoğan kormánya elleni hatalmas tiltakozássá nőtték ki magukat, és 2013 júniusában egész Törökországban elterjedtek.

A Gezi-tüntetések 2013. május 28-án kezdődtek, miután az előző este a park egyik sarkában bontási munkálatokba kezdtek, egy falat és néhány fát kidöntöttek annak a kis zöld tüntetőcsoportnak a tiltakozása ellenére, amely a helyszínen táborozott, és amelyet erőszakkal próbáltak a rendőrök feloszlatni.

A tüntetések évfordulójáról általában május 31-én emlékeznek meg, amikor a tiltakozás kiszélesedett. Júniusban már emberek százezrei vonultak utcára, hogy tiltakozzanak az ellen a terv ellen, amely szerint felépítenék a rég elbontott oszmán laktanya mását a Gezi parkban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG