Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erősödő tüntetések Iránban az erkölcsrendészek által agyonvert nő halála miatt


Tüntetők Teheránban 2022. szeptember 19-én
Tüntetők Teheránban 2022. szeptember 19-én

Négy rendőr megsebesült, egy társuk meghalt a demonstrációk során az iszlám köztársaságban, ahol egyre többen vonulnak utcára, miután egy fiatal nő életét vesztette a szabálytalan fejkendőviselés miatti őrizetbe vételét követően.

Az ország nyugati, kurd régiójából származó, 22 éves Mahsza Aminit túl lazán megkötött hidzsábja miatt tartóztatta fel a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án a fővárosban. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meg is halt.

A fejkendő viselése az 1979-es iráni iszlám forradalom óta kötelező a nők számára Iránban, annak teljesen el kell fednie a hajat, de az előírást gyakran megszegik, főleg a nagyvárosokban.

A történtek hírére demonstrációk kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutat önmagán, sokan általánosságban tiltakoznak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a fiatal nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét.

A tüntetés erőszakba torkollott kedd este Sirázban, az összecsapásokban négy rendőr megsebesült, egy társuk pedig életét vesztette. Tizenöt embert letartóztattak – jelentette másnap az IRNA hivatalos hírügynökség.

Siráz mellett Teheránban és több más nagyvárosban, így az északkeleti Mesedben, az északnyugati Tabrizban, az északi Rastban és a közép-iráni Iszfahánban is tiltakozások voltak.

A rendőrség tagadja, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Amininek családja szerint nem voltak egészségügyi problémái, ezért csak a hatóságok lehetnek felelősek a haláláért.

Eközben a déli Hormozgan tartomány egyik vezető egészségügyi tisztségviselője a holttestről készített fényképek tanulmányozását követően arra jutott, hogy a nő halálát valószínűleg a fejére mért ütések okozták.

Ebrahim Raiszi iráni elnök, aki szerdán felszólal az ENSZ New York-i közgyűlésén, ígéretet tett az ügy teljes körű kivizsgálására.

Nasszer Kanani külügyi szóvivő elítélte az ügy kapcsán a „külföldi beavatkozásokat”. „Sajnálatos, hogy egyes országok politikai céljaik, az iráni nép és kormány elleni vágyaik teljesítésére kívánnak felhasználni egy kivizsgálás alatt álló incidenst” – mondta.

Az ENSZ ügyvivő emberi jogi főbiztosa aggodalmát fejezte ki a történtek, valamint a biztonsági erők tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépése miatt. Emellett felszólította az iráni hatóságokat, hogy hagyjanak fel a hidzsáb viselése ellen tiltakozó nők zaklatásával és őrizetbe vételével.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG