Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erőtől duzzadó Orbán Viktor, újabb mese egy diplomáról és interjú Mucsi Zoltánnal


Megkezdődött a visszaszámlálás, elkezdődött a hivatalos választási kampány
Megkezdődött a visszaszámlálás, elkezdődött a hivatalos választási kampány

Amikor kikerül ez a cikk a Szabad Európa oldalára, már ötvenet sem kell aludni a választásokig. Sokaknak talán már most elegük van a kampányból, pedig a hivatalos része még csak most kezdődik. A Szabad Európa önálló rovatban, számtalan cikkben, videóban és podcastban foglalkozott már eddig is az áprilisi választásokkal. Ezt a hetet is vitathatatlanul ez a téma uralta, de azért jártunk a Drávaszögben és Erdélyben, és interjúztunk Mucsi Zoltánnal is.

„Orbán Viktoron semmiféle jelét nem látni az elfáradásnak”

Valóban létrejött az ellenzéki összefogás? Ha igen, mire lehet ez elég április 3-án és mire lehet elég egy esetleges kormányváltás után? Csizmadia Ervint, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatóját kérdeztük. Az elemző az interjúban egyebek között arról beszélt, hogy túl sok párt van az ellenzéki oldalon, így nehéz lesz megtörni a Fidesz hatalmát. Ráadásul – miközben a kormánypártok jellemzően három ciklus után elfáradnak – Orbán Viktor ereje teljében van.

A magyar társadalom nagy részének nincs olyan érzése, hogy ennek a kormánynak mennie kell, mert elöregedett – fogalmaz Csizmadia Ervin. Orbán Viktoron semmiféle jelét nem látni az elfáradásnak, sőt számára a belpolitika már nem különösebben izgalmas, hiszen ott mindent elért. Most már európai játékosként bukkan fel. Erre viszont az ellenzéknek is reagálnia kellene, véli a szakember.

„Igen, kék a vérem továbbra is”

Márki-Zay Péter belügyi és rendészeti szakértője mondta ezt a Szabad Európának, amikor arról kérdeztük, lélekben rendőrnek érzi-e még magát, vagy inkább politikusnak. Lengyel Róbert huszonnégy év szolgálat után szerelt le. Több mint hét éve vezeti polgármesterként Siófokot. Azt mondja, a díszegyenruháját elajándékozta a helyi Nyugdíjas Rendőr Egyesületnek, kiállítási tárgy lett, a sapkáját viszont otthon őrzi a vitrinben, és minden családtagja tudja, hogy „ha ne adj isten bármi történne velem, az egyenruhasapkának jönni kell velem a gödörbe”.

A szakember bruttó 350-400 ezer forintra emelné a pályakezdő egyenruhások bérét, átalakítaná a TEK-et és emberségesebb szolgálati nyugdíjrendszert vezetne be, ha az ellenzék nyer a választáson. Márki-Zay Péter belügyi és rendészeti szakértője önálló határvédelmet és meghosszabbított határkerítést is ígér szakmai programjában, amelyet néhány nappal ezelőtt az összellenzéki pártok is elfogadtak.

Elfelejtett beszámolni egy fizető állásáról

A vesztegetési botrányba keveredő Völner Pál helyett Erős Gábort indítja a Fidesz az országgyűlési választásokon, van azonban néhány bökkenő.

Mint azt a Szabad Európa megtudta, nemcsak a diplomájáról nyilatkozott megtévesztően a fideszes politikus, de kinevezésekor elfelejtett beszámolni egy fizető állásáról is. Ez pedig összeférhetetlenséget jelenthet, ami miatt az egyik képviselő eljárást is kezdeményezett Erőssel szemben. A szövevényes történetet ebben a cikkben foglaltuk össze:

Kerestük Erős Gábort, hogy válaszoljon az összeférhetetlenségével kapcsolatos kérdésekre, de egyelőre nem reagált az üzenetünkre.

„Önérdek nélkül nincsen közérdek”

Így gondolják a horvátországi Drávaszög választójoggal bíró magyarjai, akik várhatóan szinte valamennyien Orbán Viktorra szavaznak majd az áprilisi voksoláson.

A Szabad Európa helyszíni tudósításából kiderül, hogy a Duna, a Dráva és a horvát–magyar határ által körbezárt terület magyarsága hálás Orbánnak az állampolgárságért és a kapott támogatásokért. A magyar kormány az elmúlt tíz évben százmilliárdokkal segítette a határon túli magyarságot. A deklarált cél az volt, hogy a szomszédos országokban élő nemzettársaink szülőföldjükön boldogulhassanak.

A magyarországi ellenzék szava nem jut el Drávaszögbe, vagy ha mégis, akkor nem érdekli a helyieket az anyaországi ellentét fideszesek és ellenzékiek között.

A korrupciónak nincs nemzetisége

Ezt mondja Kulcsár-Terza József-György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa, a román kormány hadügyi bizottságának egyetlen magyar tagja, aki már kétszer nyújtotta be a román parlamentben Székelyföld autonómiastatútumát, és a jövőben is ezt tervezi tenni, egészen addig, amíg a román hatalom nem utasítja el.

Ő volt az, aki nemzetközi szintre emelte a székelyföldi, terrorvádakkal megbélyegzett kézdivásárhelyi fiatalok ügyét, és küzdött a szabadlábra helyezésükért. A politikust, aki gyakran erős kritikával illeti saját pártját, az orosz–ukrán helyzetről, illetve annak Romániára gyakorolt hatásáról is kérdeztük.

„Sokkal erőteljesebben van benne a politika az életünkben, mint kellene”

Tizenévesen világhírű focista akart lenni, de egy Fradiban eltöltött edzés után kiderült, hogy ez nem fog menni. Hogy lett az abonyi melós szülők gyerekéből vezető budapesti színész?

Interjút készíthettünk Mucsi Zoltánnal, aki beszélt a szorongásról, arról, hogyan élte meg eddig a pandémiát, és egy kicsit a politika is szóba kerül. De csak kicsit, mert most azt nem szereti.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG