Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs több akadály a gyermekvédelminek titulált népszavazás előtt


Fiatalok rajzolnak a Nógrád megyei Taron, a Háromszínvirág Gyermekotthon Vadvirág Lakásotthonában (képünk illusztráció)
Fiatalok rajzolnak a Nógrád megyei Taron, a Háromszínvirág Gyermekotthon Vadvirág Lakásotthonában (képünk illusztráció)

Az Alkotmánybíróság elutasította a népszavazás megsemmisítését kérő beadványokat és helybenhagyta a referendumot kiíró országgyűlési határozatot. Így gyakorlatilag már csak az államfő döntése van hátra arról, mikor legyen a kormányzati kommunikáció szerint gyermekvédelmi népszavazás.

Ahogyan azzal a Szabad Európa is többször foglalkozott, a népszavazást az úgynevezett gyermekvédelmi törvény elfogadása után indítványozta a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök akkor több nyilatkozatban is beszélt arról, hogy szerinte Nyugat-Európában LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek szexuális felvilágosítását, és Brüsszel azt akarja, hogy a kormány engedje be ezeket az aktivistákat az óvodákba és az iskolákba.

A tavaszi országgyűlési választásokkal egy időben tervezett referendumon az alábbi kérdésekkel találkozhatnak majd a szavazók:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben, a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Valójában öt kérdést terveztek

Az eredetileg tervezett öt kérdésből a Kúria októberben egyet („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek a nemátalakító kezelések?”) alkotmányba ütközőnek minősített és nem hitelesített.

A kormány az Alkotmánybíróságon támadta meg a Kúria döntését, sikerrel, ugyanis a taláros testület megsemmisítette a kúriai határozatot, mondván, hogy akár az igenek, akár a nemek kerülnek többségbe a kérdést illetően, az Országgyűlésnek lenne módja az Alaptörvénynek megfelelő jogszabályt alkotni. A kormány végül mégis elengedte a kérdést, és Orbán Viktor a karácsony előtti kormányinfón közölte, hogy megelégszik a négy kérdéssel.

Ketten is megtámadták a referendum kérdéseit

Az egyik beadvány készítője, ahogyan arra a hvg.hu összefoglalója emlékeztet, arra hivatkozva kérte az Alkotmánybíróságtól a népszavazást kiíró országgyűlési határozat megsemmisítését, hogy Magyarország uniós forrásoktól esne el, ha a referendumon a nemek lennének többségben.

Az érvelés szerint az uniós juttatások folyósításának egyik gátja éppen az, hogy Magyarország nem teljesíti a közösség jogállamisági követelményeit.

Az Alkotmánybíróság szerint viszont a indítványozó az uniós támogatásról szóló érveit „elsősorban sajtóértesülésekre alapozta”, és az, hogy a népszavazás eredménye érdemi hatással lehetne az uniós támogatásokon keresztül végső soron a magyar költségvetésre, a taláros testület szerint „hipotetikus, az indítvány alapján nem igazolt feltevésként értékelhető”.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG