Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Érvénytelenítette a Klubrádió pályázatát a Médiatanács


Folyik a munka a rádióban 2021. február 9-én.
Folyik a munka a rádióban 2021. február 9-én.

A Klubrádió régi és népszerű tartalomszolgáltatóként, ráadásul egyedüli indulóként pályázott a további működését lehetővé tevő frekvenciára. Így se sikerült elnyerniük, a Médiatanács érvénytelenítette a jelentkezésüket.

Papíron nem rossz esélyekkel futott neki a Klubrádió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvencia pályázatának, mivel ők voltak az egyetlen pályázók a működésüket továbbra is lehetővé tevő frekvenciára.

Mégse kaphatnak engedélyt, mert csütörtökön érvénytelenítette a pályázatukat ​az ügyben döntő Médiatanács, amely egy ideje kizárólag a Fidesz által megválasztott tagokból áll.

A Médiatanács pedig gazdaságilag és szakmailag is rendkívül rossznak ítélte meg a pályázatukat.

Biztosan nem kaphatnak frekvenciát

A Médiatanács szerint a Klubrádiót bármikor törölhetik a létező cégek közül, és ezt a kockézatot a nyilvános cégadatbázisból olvasták ki. "Egy bizonytalan és törvénysértő" helyzetben lévő cég pedig nem kaphat frekvenciát, olvasható az indoklásukban.

Emellett szakmailag is minősíthetetlenül rossznak tartották őket. "A benyújtott műsorterv nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek", írják, ezek után pedig érvénytelenítették a rádió pályázatát. Ha a Klubrádió szeretne fellebbezni, 15 napig még megpróbálhatják.

Hogy vették el a frekvenciájukat?

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tavaly ősszel tagadta meg a 92.9-es budapesti frekvenciahasználatának meghosszabbítását adatszolgáltatási mulasztásokra hivatkozva. Így a bíróság döntése értelmében február 15-étől elhallgatott a Klubrádió ezen a budapesti frekvencián, csak a neten maradtak elérhetők.

A Médiatanács arra hivatkozott, hogy a „médiatörvény egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha egy médiaszolgáltató a működése alatt »ismételt« jogsértést követ el, ez kizárja, hogy a Médiatanács kérelemre, pályázat nélkül meghosszabbítsa a jogosultságot. A Klubrádió az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásával, 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást.”

A törvény pedig nem tesz különbséget az elkövetett jogsértés súlya szerint: a legenyhébb jogsértés egy éven belüli ismételt elkövetése is automatikusan a megújítási lehetőség elvesztéséhez vezet.

Arató András, a Klubrádió elnöke szeptemberben erről azt mondta a Szabad Európának: „...már maga az adatszolgáltatási kötelezettség is abszurdum, de ez a törvény, és mi betartjuk. Így az egyszerűen nem igaz, hogy nem szolgáltattunk adatot, mindössze az fordult elő, hogy két alkalommal késve tettünk eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek.” Erről részletesen itt írtunk.

A rádió a legnépszerűbbek közt volt Budapesten, amíg rendesen működhetett. Naponta 150-200 ezer ember hallgatta átlagosan, hetente félmillióan tekertek a Klubrádió 92,9-es frekvenciájára. Mivel az adó vételkörzetében 3-3,5 millió ember él, ez azt jelenti, hogy a fővárosi lakosság mintegy 15 százalékát érték el, ami nagyon jelentős szám.

Ehhez jön még a netes hallgatottság, ami napszaktól függően 3-10 ezer között mozog, mondta Arató András a Szabad Európának. Ugyan a Klubrádió nem publikálja az NMHH által mért hallgatottságát, de a szerkesztőséget működtető zrt. vezérigazgatójától hallott számok alapján ez az egyik legnépszerűbb rádió Budapesten: a Rádió1-et és a Retró Rádiót 200 ezren, a Kossuthot 150 ezren hallgatják naponta a hivatalos adatok szerint.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG