Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Észtország után Lettországban is lebontanak egy szovjet emlékművet


A szovjet Lettország és Riga német fasiszta megszállás alóli felszabadítóinak emlékműve a lettországi Rigában 2022. február 23-án
A szovjet Lettország és Riga német fasiszta megszállás alóli felszabadítóinak emlékműve a lettországi Rigában 2022. február 23-án

Lettország kedden lebont egy szovjet emlékművet, amely a náci Németországot legyőző Vörös Hadseregnek állít emléket – közölték a hatóságok egy héttel azután, hogy Észtország eltávolított egy hasonlót.

A rendőrség sárga kordonnal zárta le a területet az emlékmű körül, amely Riga belvárosában, a Győzelem parkjában található. Az emlékmű központi eleme egy nyolcvan méter magas betonoszlop, a tetején egy szovjet ötágú csillaggal, mellette pedig két szoborcsoport van.

Az emlékművet, amelyet 1985-ben építettek, amikor Lettország még a Szovjetunió része volt, kedden munkagépekkel bontják el – mondta Janis Lange, a lett főváros ügyvezető igazgatója. A lett televízió tudósítása szerint robbanóanyag nélkül távolítják el az emlékművet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az emlékmű sorsa, miután lebontották.

A betonobeliszk egyik oldalán a Vörös Hadsereg három katonáját ábrázoló szoborcsoport szerepel, a másik oldalon pedig egy női alak magasba tartott karral, aki a hazát szimbolizálja. Az egész egy nagy komplexumot alkot, amelyet teljes egészében elbontanak.

Lettországban, amelynek 214 kilométeres határa van Oroszországgal, nagyszámú orosz etnikumú csoport él, akik minden évben május 9-én, az orosz győzelem napján az emlékműnél gyűlnek össze, hogy virágot helyezzenek el, és koncerteket is szerveznek.

Az esemény ellenérzéseket váltott ki a lett lakosság körében, amely az 1991-ben visszanyert függetlensége óta a NATO és az Európai Unió tagja.

A Lett Orosz Unió a hétvégén közölte, hogy hétfő estére tüntetést tervez az emlékmű elbontása ellen. A csoport azt állítja, hogy több mint tízezer aláírást gyűjtött össze olyan emberektől, akik ellenzik az emlékmű eltávolítását – írja a Baltic News Service.

Lange hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a rigai városi tanács nem ad engedélyt a tüntetés megtartására.

Májusban a lett parlament lehetővé tette a fővárosi emlékmű lebontását, és a rigai városi tanács is hasonló döntést hozott.

A balti országok számos olyan emlékművet távolítottak már el, amely a Szovjetuniót vagy kommunista vezetőket dicsőített.

Észtország fővárosában, Tallinnban 2007-ben távolították el a Vörös Hadsereg egy katonáját ábrázoló második világháborús emlékművet, amit napokig tartó zavargások követtek. A múlt héten Észtország egy újabb szovjet emlékművet bontott le, egy kiállított T–34-es tankot az oroszok által sűrűn lakott keleti Narva városában, majd egy Tallinntól északra fekvő háborús múzeumba szállították.

Amint arról beszámoltunk, a lépésre válaszul orosz hekkerek támadtak meg észt internetes oldalakat.

Lettország, Észtország és Litvánia keményen fellépett Oroszország ukrajnai inváziójával szemben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG