Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU: Kína és Oroszország dezinformációs kampányt folytat a nyugati vakcinák ellen


A 96 éves Patrizia Cumbo Pfizer koronavírus-elleni oltást kap római otthonában, 2021. április 27-én
A 96 éves Patrizia Cumbo Pfizer koronavírus-elleni oltást kap római otthonában, 2021. április 27-én

Az Európai Unió szerint mind Kína, mind Oroszország egyre erőszakosabb államilag szponzorált dezinformációs kampányt folytat a nyugati fejlesztésű Covid-19-vakcinák ellen, miközben saját oltóanyagaikat népszerűsítik.

„Az úgynevezett ’oltásdiplomácia’ egy zéró-összegű játék logikáját követi", amely igyekszik „aláásni a nyugati gyártású oltóanyagokba, az uniós intézményekbe és a nyugati / európai oltási stratégiákba vetett bizalmat" – áll az EU külügyi szolgálatának stratégiai kommunikációért felelős ága által április 28-án közzétett jelentésben.

A jelentés szerint az orosz média, a hatóságok és az állami vállalatok összefogtak a Szputnyik V oltóanyag népszerűsítése érdekében, miközben az EU-t azzal vádolják, hogy „antagonista üzenetküldéssel" részt vesz az orosz vakcina „szabotálásában".

Az oroszok az EMA-t támadják, a kínaiak megkérdőjelezik a vírus eredetét

A külügyi szolgálat jelentése szerint az orosz kampány arra törekszik, hogy megingassa az Európai Gyógyszerügynökségbe (EMA) vetett bizalmat.

„A Kreml-barát sajtóorgánumok, köztük a Szputnyik V hivatalos Twitter-fiókja, igyekeznek aláásni az EMA-ba vetett közbizalmat, kétségbe akarják vonni annak eljárásait és politikai pártatlanságát."

A jelentésben az is olvasható, hogy az orosz állami média megpróbál „zavart kelteni" az orosz Szputnyik V oltóanyag forgalomba hozatalához szükséges jóváhagyási kérelem elbírálásával kapcsolatban, mert azt a narratívát szeretné táplálni, hogy a testület szándékosan késlelteti az engedély megadását.

„A Kreml-párti egységek azzal is vádolják az EMA-t és általában véve az EU-t is, hogy politikai elfogultsággal bírnak az orosz gyártású oltóanyaggal szemben" – áll a jelentésben.

Ugyanez az uniós jelentés rámutat arra is, hogy Kína úgy népszerűsíti az oltóanyagait, hogy azok „alkalmasabbak a fejlődő országok” számára – ideértve a nyugat-balkáni országokat is.

Ezzel egy időben „félrevezetőek a narratívák" a nyugati oltások biztonságával és a koronavírus eredetével kapcsolatosan is.

Az unióban várnak a nem nyugati-fejlesztésű vakcinák engedélyezésére

Az unióban csak Magyarországon oltanak mind az orosz, mind a kínai vakcinával.

Ausztria és Németország is közölte, hogy már folynak a tárgyalások a Szputnyik V esetleges megvásárlásáról.

Szlovákia kormánya pedig a múlt hónapban azért bukott meg, mert kiderült, hogy a volt kormányfő titokban, a koalíciós partnerek engedélye nélkül 2 millió adag Szputnyik V megvásárlására szerződött.

Az EMA márciusban indította el a Szputnyik V folyamatos felülvizsgálatát.

Ha megkapja a jóváhagyást, akkor ez lenne az első nem nyugati koronavírus elleni vakcina, amelyet a 27 tagországból álló Európai Unióban engedélyeznének.

Készült az AP és az AFP tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG