Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai uniós hitelfelvétel; késlekedő paksi bővítés; Soros György Magyarországon


Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőtermében 2019. június 25-én
Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőtermében 2019. június 25-én

Közel félmilliárd euróhoz a szupermérföldkövek teljesítése nélkül is hozzáférhetne a kormány. Miért nem épül még Paks II.? Mi a különbség a létesítési és az építési engedély között? Soros György Magyarországon, 1984–2023: szocialista demokráciából vezérdemokráciába. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Közel félmilliárd euróhoz a szupermérföldkövek teljesítése nélkül is hozzáférhetne a kormány

Közel ötszázmillió eurónyi finanszírozás előtt nyithatja meg az utat Magyarország számára valamikor jövő év elején a helyreállítási terv energiafejezetet is magában foglaló módosításának jóváhagyása, amelyet augusztus 31-én, néhány órával a határidő lejárta előtt nyújtott be a kormány Brüsszelben.

Erről is beszélt podcastsorozatunk új részében állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán, aki aláhúzta, hogy a kormány le kívánja hívni a helyreállítási alap hitellehetőségét, de ezzel mindössze a teljes összeg töredékére vonatkozóan lesz lehetőség a források könnyebb elérésére.

Miért nem épül még Paks II.? Mi a különbség a létesítési és az építési engedély között?

Egy éve Lázár János ősbűnnek nevezte, hogy még el sem kezdődött Paks II. építése. Most Szijjártó Péter a projekt felelőse, aki nemrég bejelentette, hogy megvalósítási szakaszba lép a beruházás, de kérdéses, hogy valóban történt-e érdemi előrelépés. A Szabad Európa külsős újságírójával arról beszélgettünk friss podcastunkban, mi lehet az oka annak, hogy a Paks II. projekttársaság évek óta nem kapja meg az erőműépítés megkezdéséhez szükséges legfőbb engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. Szóba került az is, hogy mit jelent a létesítési engedély, és miért értelmezték egyesek azt az építési engedély kiadásaként.

Soros György Magyarországon, 1984–2023: szocialista demokráciából vezérdemokráciába

Több ezer szervezetet, elképzelést, innovációt támogatott nemcsak a nyílt társadalom, az emberi jogok érvényesüléséért, hanem egészségügyi, oktatási fejlesztéseket is. Mégis szitokszót csinált belőle a Fidesz, akiket pedig segített politikussá válni. A Soros-alapítványok befejezik működésüket az EU-ban.

Tízből négy magyar nyolcadikos nem érte el az alapfokot sem szövegértésben – térképen a különbségek

Az utolsó kompetenciamérés alapján igen komolyan bezuhant a magyar nyolcadikosok szövegértése, durván negyven százalékuk az alapszintet sem érte el. Tavaly először volt online a teszt, ezért viszont más típusú problémák is közrejátszhattak, nem biztos, hogy ennyien nem értik, amit elolvasnak. Járásonként térképre tettük a 2022-es eredményeket, böngéssze őket végig!

Új magyar találmány az Erasmus mínusz program

A nyári szünet alatt semmi nem történt a közérdekű vagyonkezelő alapítványok ügyében, így biztosra vehető már, hogy a következő szemeszterben kimaradnak az Erasmus+-diákcsereprogramból azok a modellváltott hazai egyetemek, amelyeknek nincs érvényes szerződésük.

Minden negatív üzenet mellé egy pozitívat! – Rövid pórázon a statisztikai hivatal

A Központi Statisztikai Hivatalban elvárás lett a pozitív számok, mondatok keresgélése a sokszor kiábrándító valóság adatai mellé – szerencsére nem azok helyett. A politikai-kommunikációs gyeplő miatt is távoznak sokan az intézményből.

Súlyos túlterheléses támadássorozat zajlott a kormánytól független magyar lapok ellen

Az elmúlt öt hónapban több mint negyven magyarországi médium online felületét érte túlterheléses támadás – ez korábban nem látott hevességű támadássorozat. Az elkövetők a Nemzetközi Sajtóintézet jelentése alapján a kormánytól független kiadványokat vették célba, nemegyszer kifejezetten drága és szofisztikált megoldásokkal. A feltehetőleg hano néven futó támadó vagy támadók hátrahagyott jelei alapján belföldről szervezik a támadásokat.

Kiderült, kik szerkesztik az orosz titkosszolgálati hátterű, magyar nyelvű propagandaoldalt

Egy imám-katona és egy volt diplomata indította el a magyar nyelvű propagandaoldalt, amelynek orosz titkosszolgálati háttere lehet. Ma már egy orosz propagandistaként ismert magyar férfi a szerkesztő, aki korábban a Jobbiknak is dolgozott.

Sorra postázzák vissza a szerzők Libriben árusított könyveit

Váratlanul érte Marosi Nikolett kecskeméti írót, amikor kiadója minden magyarázat nélkül visszapostázta neki a korábban a boltokban értékesített könyveit. Egy zárt szerzői csoportban aztán kiderült, hogy nem ő az egyetlen, aki a közelmúltban így járt. A botrányos könyvfóliázások után most sorra jelentkeznek az írók, akiknek visszaküldött könyveiben két közös elem van: a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett kiadó és a rendszerkritikus vagy LMBTQ-tartalom.

Gáspár Kristóf: Orbán a Tranziton úgy mesélt, mint egy nagyapa az unokáinak

Az elemző szerint Orbán Viktor előadásából hiányoztak az érdemi konkrétumok, Márki-Zay Péter és Gulyás Gergely vitájában a fesztivál legabszurdabb mondatai hangzottak el, Rogán Antal egyfajta állománygyűlést tartott, Szijjártó Péter fellépése pedig valójában arról szólt, miért van szükségünk akkumulátorgyárakra.

Nem lesz népszavazás az online aláírásgyűjtésről

Hiába hagyta jóvá a választási bizottság áprilisban azt a népszavazási kérdést, amely megkönnyítené a jövőbeli népszavazások megtartását, a kérdést benyújtó magánszemély még az aláírásgyűjtő íveket sem vette át. Így biztos nem lesz erről a kérdésről voksolás, pedig hatalmas könnyebbséget jelentene a civileknek és az ellenzéki pártoknak, ha online is lehetne ajánlásokat gyűjteni.

Egyre több család már csak hitelből tudja megoldani az iskolakezdést

Nemsokára kezdődik az új tanév, sorra jelennek meg az áruházláncok kínálatában a legújabb tanszerek, füzetek, táskák, iskolai eszközök. Az áremelkedések már tavaly sem kímélték a családi kasszát, az idei rekordmagas infláció azonban kényszerintézkedéseket is megkövetelhet az érintetteknél. A hátizsák húsz százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő nyolc százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

Lázár János elrendelte a Budapest–Hegyeshalom vonal felújítását, de a MÁV-nak nincs rá pénze

A MÁV még 2020-ban jelentette be a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal felújítását, akkor 15 perces menetidő-csökkentést ígértek 2023 augusztusára. Ehhez képest most húsz perccel tovább tarthat az út. Mészáros Lőrinc cégének azért itt is leesik 24 milliárd forint egy, az eredetileg tervezetthez képest később elkészülő korszerűsítési munkára.

Indoklás nélkül megszüntetik Derecskén a hajléktalanellátást

Szeptember 1-jétől utcára kerülhetnek a derecskei éjjeli menedékhely korábbi lakói. Az intézményt eddig olyan önkormányzati alapítvány működtette, amelynek kuratóriumi elnöke a Fidesz által támogatott polgármester. A megszüntető döntést kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag hozta meg a település képviselő-testülete.

Korrupciós botrányok közepette Ukrajna belevág a katonai toborzórendszer reformjába

Ukrajnában a sorozatos korrupciós botrányok után és az orosz támadások közepette Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette a katonai toborzók összes vezető tisztviselőjének elbocsátását, és ígéretet tett a tapasztalt problémák kezelésére. A rendszer reformja döntő stressztesztnek bizonyulhat az ukrán társadalom számára.

Ismét bírálatok kereszttüzében az izraeli házrombolási politika

A ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi erőszak fokozódásával Izrael szélsőjobboldali kormányzata egyre agresszívebben folytatja a palesztin merénylők otthonának lerombolását. Jogvédők szerint azonban ez nem megoldás, ráadásul sokan kollektív büntetést emlegetnek.

XS
SM
MD
LG