Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai vakáció – Izland az idegenforgalom megmentésére törekszik


Reykjavík, a világ legészakibb fővárosa
Reykjavík, a világ legészakibb fővárosa

„Szézám, tárulj!” Pontosabban: „védett vagyok, Szézám tárulj!” Izland lett az első ország a schengeni övezetben, amely beengedi az összes külföldi utazót, ha igazolni tudják, hogy vagy átestek a Covid-19 betegségen vagy megkapták az Európai Unióban elfogadott védőoltások valamelyikét.

A lépés célja, hogy megmentsék az ország küszködő turisztikai ágazatát. A pandémia miatt 75%-kal esett vissza a turzimus, ami miatt tavaly 6,6%-kal zsugorodott az ország gazdasága – írta az AFP hírügynökség.

Egyelőre azonban csak jelképes dologról van szó: csütörtökön egyetlen járat landolt a keflaviki nemzetközi reptéren. A gép Frankfurtból érkezett, 150 utassal a fedélzetén. Ehhez képest a pandémia kezdete előtt naponta több tucat repülő szállt le Izlandon.

Ronny Reips 33 éves mentős a barátnőjével érkezett. Bemutatta az igazolást, hogy mindketten két dózist kaptak a Pfizer-vakcinából. Az ellenőrzés mindössze egy-két percig tartott.

Jelenleg ez az utazás legegyszerűbb módja és úgy tűnik, ez az egyetlen hely, ahová utazhatunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy idejövünk” – mondta a reptéren az AFP hírügynökségnek.

A pár elmondta még: hiányzik nekik a korlátozások nélküli élet és ebben szeretnének belekóstolni Izlandon.

Jó érzés turistának lenni, jó érzés szabadságra menni” – tette hozzá Pia Bodeller, egy Németország nyugati részéről érkezett 46 éves orvos. Piánál is volt vakcinaigazolás.

Jön az európai vakcinaigazolás

Az Európai Unió szerdán mutatta be terveit egy digitális oltási igazolásról, amelyet várhatóan a nyár előtt bevezetnek.

Közben Izland, amely nem tagja az EU-nak, viszont tagja a tagállamok között szabad mozgást biztosító schengeni övezetnek, már egy lépéssel előrébb jár.

Az ország már január közepe óta beengedi a Schengeni övezetből érkező utazókat, ha bizonyítani tudják, hogy két adag vakcinával oltották be őket.

Ezt a rendszert most kiterjesztették a világ minden országából érkezőkre. A feltétel az, hogy birtokukban legyen a WHO által kiadott vakcinaigazolás, a Sárga Kártya vagy egy 14 napnál régebbi pozitív Covid-19 teszt.

Ha az utazó teljesíti a feltételek egyikét, akkor nem kell eleget tennie annak az izlandi szabálynak, hogy az utazás előtt kapott negatív Covid-teszt birtokában legyen és a belépés után öt napot töltsön karanténban.

Fény az alagút végén

A turizmus Izland egyik legfontosabb bevételi forrása és a GDP 8,1%-át adja. A pandémia előtt, 2019-ben 2 millió turista látogatott el a szigetre, és a kormány szeretné, ha ismét szárnyalni kezdene az ágazat.

Már látjuk a fényt az alagút végén” – mondta Melissa Munguia, a Center Hotels szállodalánc szobákért felelős igazgatója.

A Schengenen kívüli utazók fogadásával Izland főképp amerikai és brit turistákat akar becsalogatni, akik a pandémia előtt a külföldi látogatók 36 százalékát tették ki.

Több, nagy turistaszektorral rendelkező ország – így Ciprus, Görögország és Portugália – nemrég jelezte, hogy májustól készek fogadni a brit turistákat.

Az izlandi döntés hatása nem lesz azonnal érezhető, turisztikai vezetők szerint májusban és júniusban látszanak majd az első eredmények.

Ez egy fontos lépés, mert így az emberek elkezdhetik tervezni és lefoglalni az útjaikat, de a következő hetekben még nem számítunk boomra” – mondta Sigridur Dogg Gudmundsdottir, a Visit Iceland turisztikai hivatal weboldalának főnöke.

Világszerte sok országban van még mindig érvényben utazási tilalom, aminek nyomán drámai módon visszaesett a légiközlekedés.

Izland és az EU-n kívüli országok között jelenleg hetente csak két járat közlekedik, az Egyesült Államokbeli Bostonba.

“Régen úgy szálltunk repülőre, ahogy buszra. Most viszont ott van az igazolással összefüggő extra költség és idő” – mondta Melissa Mungula.

Van, aki úgy gondolhatja, hogy megéri az extra fáradság, ha belekóstolhat a szabadságba. Az intézkedés azonban nem jelenti azt, hogy Izland minden beoltottat beenged.

Azok akik orosz, kínai vagy indiai vakcinát kaptak, továbbra sem látogathatnak el Izlandra, mert az ország csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert vakcinákkal – azaz a Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Johnson & Johnson-szérumokkal – beoltott turistákat engedi be.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG