Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkapta a zöld jelzést a bizottságtól Orbán tízmilliárdja


Orbán Viktor (a képen az október végi EU-csúcsra igyekezve) jó hírt kapott szerdán Brüsszelből. Fotó: Reuters
Orbán Viktor (a képen az október végi EU-csúcsra igyekezve) jó hírt kapott szerdán Brüsszelből. Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság írásos eljárással szerda délután pozitív értékelést adott ki a horizontális feljogosító feltételek Magyarország általi teljesítéséről, megnyitva az utat tízmilliárd euró kohéziós politikai forrás 2030-ig történő felhasználása előtt. Az EP négy pártcsoportjának vezetői levélben tiltakoztak a döntés miatt.

Az Európai Parlament többségét képviselő pártcsoportok elnökeinek figyelmeztetését figyelmen kívül hagyva az Európai Bizottság szerda délután öt óra tájban, egy írásos eljárás végén úgy határozott, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítását célzó magyar reformokkal Magyarország immár megfelel a horizontális feljogosító feltételnek, amelynek hiánya eddig a teljes, 21,7 milliárd euró összegű magyar kohéziós politikai pénzes boríték felhasználását blokkolta.

A pozitív értékelés egyszerre nagyjából 10,2 milliárd euró felhasználása előtt nyithatja meg az utat 2024 eleje és 2030 között (azért ebben az időszakban, mert a pénzeket a 2027-ben záruló hétéves időszak után még három évig el lehet költeni). A testület szerda kora délután azt követően indította el az írásos eljárást, hogy a Magyar Közlönyben megjelent az előző nap az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás, amely az utolsó bizottsági fenntartásokat is eloszlatta.

Bizottsági források korábban mintegy 500 millió euróra becsülték azt az összeget, amelyet a már benyújtott számlák ellenében a testület néhány héten belül átutalhat Magyarországnak. A bizottság ugyanakkor nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a pozitív döntés (értsd a horizontális feljogosító feltételeknek való megfelelés) bármikor felülvizsgálható és a kifizetések is leállíthatók, ha a magyar kormány eltér a bevezetett reformoktól, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítását hivatottak biztosítani.

Ehhez kapcsolódóan: Eurobarometer: Csökkent azoknak a száma Magyarországon, akik jó dolognak tartják az EU-tagságot

Az Európai Parlament négy, politikai centrumhoz tartozó pártcsoportjainak (Európai Néppárt, szocialisták és demokraták, Renew és a Zöldek) elnökei alig néhány órával a döntés előtt óva intették a bizottságot, hogy szabad utat adjon a körülbelül tízmilliárd euró összegű uniós forráshoz való hozzáféréshez.

„Nézetünk szerint az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó horizontális feljogosító feltétel nem teljesült” – húzták alá levelükben a képviselők, akik szerint Brüsszelnek meg kellett volna várnia a januárban esedékes Országos Bírói Tanács (OBT) tagjainak megválasztását.

Ehhez kapcsolódóan: Négypárti EP-vélemény: A magyar bírói rendszer reformja elégtelen, nem szabad megnyitni a pénzcsapot

A bizottság részéről azonban ezt a kérést teljesíthetetlennek nevezték, mivel eredetileg nem szerepelt az Orbán-kormánnyal szemben támasztott feltételek között. A négy pártcsoport vezetői a frissen elfogadott szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is komoly aggodalmaknak adtak hangot. „Egyértelmű, hogy az uniós alapok tisztességes elosztása Magyarországon tulajdonképpen lehetetlen” – fogalmaztak levelükben a képviselők.

Magyarországnak elvileg 21,7 milliárd euró felzárkózási támogatás jár 2021 és 2027 között. Ebből azonban 6,3 milliárd eurót a jogállami feltételességi eljárás keretében tavaly decemberben zároltak, és a magyar kormány azóta is adós maradt a feltételek teljesítésével. További 2,6 milliárdot pedig három további feljogosító feltételnek – a menekültügyi szabályoknak, a szexuális kisebbségek jogainak és a tudományos élet szabadságának – való megfelelés hiánya blokkol.

Így az egyébként a kohéziós források egészére vonatkozó horizontális feljogosító feltétel teljesítése csak 13 milliárd euró felhasználását tenné lehetővé. A magyar kormány ugyanakkor még az úgynevezett tematikus feljogosító feltételek közül többnek a teljesítésével is hadilábon áll, ezért emlegetnek tíz- és nem 13 milliárd eurót.

A bizottság ugyancsak szerdán egy külön éves jelentésben megállapította, hogy Magyarország továbbra sem teljesíti a jogállami feltételességi eljárás lezárásához szükséges feltételeket, amelyek hiánya a már említett 6,3 milliárd eurós kohéziós politikai forrás mellett a mindösszesen 10,4 milliárd eurós helyreállítási forráshoz való hozzáférést is blokkolja egyelőre.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG