Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Abszurd, nevetséges és komolytalan Ukrajna uniós tagságának gondolata


Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án

Ukrajna európai uniós tagsága abban a formában, ahogy most tervezik, éles ellentétben áll Magyarország érdekeivel, ezért a magyar kormány nem támogatja – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló vitában. Ukrajnát lehet és kell is segíteni, de senki sem akarhatja, hogy közben tönkretegyük Magyarországot – tette hozzá.

A kormány üdvözli és fontosnak tartja, hogy érdemi vita folyhat a magyar parlamentben Ukrajna uniós csatlakozásáról, mert nem babra megy a játék: nemcsak Magyarország, hanem az egész EU jövőjét is befolyásolja, ehhez képest valódi vita helyett az unió fejjel megy a falnak – mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna tavaly februárban nyújtotta be csatlakozási kérelmét, és négy hónap alatt tagjelölti státuszt kapott, pedig szerinte nem teljesítették a feltételeket. Más országok esetében a kérelem benyújtása és a tagjelölti státusz elérése között átlagosan három-négy év telt el – hívta fel a figyelmet.

Szerinte ez leplezetlen részrehajlás, ami lerombolja az uniós intézmények tekintélyét. A magyar kormány álláspontja szerint Ukrajna gyors uniós felvétele beláthatatlan következményekkel járna, amelyek nem szolgálják sem Magyarország, sem az EU érdekeit.

Ehhez kapcsolódóan: A magyar kormány pénzért hajlandó lenne átengedni az ukránoknak szánt uniós segélycsomagot

Mint mondta, Brüsszel úgy adta meg a tagjelölti státuszt, hogy Ukrajna nem teljesítette előre a megszabott hét feltételt, csak utólag, és csak négyet, de Orbán Viktor szerint valójában egyet sem.

„Ukrajna olyan messze van a tagjelölti státuszhoz és a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételek teljesítésétől, mint Makó Jeruzsálemtől” – fogalmazott a kormányfő.

Szerinte ma senki sem tudja pontosan megmondani, mivel járna Ukrajna uniós tagsága Magyarország és az EU számára. Ukrajna háborúban áll, amelynek nem látni a végét, és még nem volt példa arra, hogy úgy kezdődjenek uniós tagjelölti tárgyalások egy országgal, hogy háborúban áll, annak minden elkerülhetetlen bizonytalanságával együtt – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: Ukrajna uniós tagságának támogatására kérik Orbán Viktort és az Európai Tanács elnökét kárpátaljai magyarok

Nem tudni, hogy a megszállt területek is belépnek-e az unióba, vagy nem. Azt sem tudni, mekkora népességről van szó, márpedig minden pénzügyi kalkulációnak az az alapja a GDP mellett – mondta Orbán Viktor.

„Brüsszel igent akar velünk mondatni valamire úgy, hogy sem Brüsszel, sem mi nem tudjuk pontosan felmérni, hogy az mit is jelent ránk nézve” – fogalmazott.

Mint mondta, a gazdasági hatásokról már van némi tapasztalat. A bizottság részleges piacnyitást hajtott végre Ukrajna esetében a mezőgazdaság és a fuvarozás területén. Mindkét területen nemzetállami védekező beavatkozásokra volt szükség, hogy megelőzzék a helyrehozhatatlan károkat – mondta a miniszterelnök.

„Abszurd, nevetséges és komolytalan Ukrajna uniós tagságának gondolata, ezért a magyar kormány nem is támogatja” – jelentette ki Orbán Viktor. Arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy Ukrajna uniós tagságának ügyét ne pártkérdésnek tekintsék, hanem össznemzeti ügynek.

„Ukrajna európai uniós tagsága így, ebben a formában éles ellentétben áll Magyarország érdekeivel. Ukrajnát lehet és kell is segíteni, de senki sem akarhatja, hogy közben tönkretegyük Magyarországot” – fogalmazott.

Magyarország egy békés és prosperáló Ukrajnában érdekelt, de ehhez minél gyorsabb békére és a stratégiai partnerség megfontolt elmélyítésére van szükség, aminek eredménye lehet majd egyszer az uniós tagság, ha eljön az ideje, de még nem jött el – mondta Orbán Viktor.

Az ellenzéki pártok is felszólaltak

A kormány határozati javaslata Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, amit alighanem Putyin mondott tollba, hazug és a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes – jelentette ki Arató Gergely, a DK vezérszónoka a vitában.

Szerinte a határozat egyszerű propagandatermék, ami arra jó, hogy a kormány újra elmondhassa Európa-ellenes szólamait. Nem véletlen, hogy nem is lesz róla szavazás, elég, ha csak beszélhetnek róla. Azért hazugság a határozati javaslat, mert a Fidesz úgy tesz, mintha Ukrajna csatlakozása már holnap megtörténhetne, holott teljesen nyilvánvaló, hogy erről szó sincs. Mindenki tudja, hogy Ukrajnát még hosszú évek és ezernyi feltétel teljesítése választja el az uniós tagságtól.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka Orbán Viktor tavaly nyári nyilatkozatát idézte vissza, amelyben azt mondta, hogy Magyarország támogatja Ukrajna tagjelölti státuszát, és hogy mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges csatlakozása előtt. Orbán Viktor arról tájékoztatta Zelenszkij ukrán elnököt, hogy az uniós csúcson is ezt az állápontot fogja képviselni.

Harangozó Tamás szerint amikor tavaly nyáron, a háború kitörését követően Orbán Viktor kimondta az idézett mondatokat, akkor sem lehetett tudni Ukrajna pontos területét, lakosságának számát, amelyek hiánya miatt most nem támogatja a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Mikor csapták be az embereket, akkor vagy most? – tette fel a kérdést.

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője szerint „a nagy szuverén” Fideszt az érdekli, hogy megfeleljen Putyinnak. A határozati javaslat arról szól, hogy a Fidesz szövetségese által megtámadott Ukrajna, ahol a magyar kormánypárt asszisztál a magyarok megöléséhez, majd egyszer, egy szép napon csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz – mondta az ellenzéki képviselő, aki szerint a Fidesz a külhoni magyarok ellen lép fel, amikor nem támogatja az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését. A Fidesz Oroszország háborús törekvéseit segíti az elutasítással – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Tusk teljes elszántságot kért a nyugati közösségtől Ukrajna támogatása mellett

Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt: nem tudja elfelejteni a Fidesz határozati javaslata mögött meghúzódó Putyin-szálat. Orbán Viktor ott állt 2022. február elején Moszkvában Putyin mellett, és rezzenéstelen arccal hallgatta végig a Brezsnyev-doktrína felújítását, hogy a NATO vonuljon vissza a ’97-es határaihoz, vagyis Közép-Kelet-Európa kerüljön vissza az orosz érdekszférába. A Fidesz azóta is ezen dolgozik a nyugati szövetségesek szerint – mondta a jobbikos képviselő. A Jobbik is elutasítja az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, mert háborúban áll, nagy a korrupció, és veszélyt jelent a magyar gazdákra.

Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka szerint a féloldalas határozati javaslat egy politikai cirkusz, amellyel megint kiszolgálják Putyin érdekeit. Abszurd, hogy hirtelen nem támogatja a Fidesz az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését, miközben tavaly nyáron Orbán Viktor még teljes mellszélességgel kiállt mellette, és megszavazta az Európai Tanácsban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy erről a határozati javaslatról majd februárban szavaz a magyar parlament, miközben Brüsszelben már a héten tárgyalnak az ukrán csatlakozási tárgyalásokról, vagyis Orbán Viktor már a héten dönt erről, megkerülve a magyar parlamentet, nem kíváncsi a döntésre.

Toroczkai László, a Mi Hazánk vezérszónoka szerint a Fidesz átveri a saját nemzeti érzelmű szavazóit, nem elvei vannak, hanem üzletel, csak a pénz érdekli. Ő is felidézte Orbán Viktor tavalyi nyilatkozatát, amelyben támogatta az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését. A balliberális képviselők megint az amerikai pénzemberek és a globális vállalatok utasításait hajtják végre. Mint mondta, a Mi Hazánk nem támogatja az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését, mert a párt szerint semmilyen szempontból nem alkalmasak a tagságra.

Ungár Péter, az LMP vezérszónoka szerint nemzeti érdek az unió déli és keleti bővítése, ugyanakkor Ukrajna háborús sikerét önmagában nem hozza közelebb az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése.

XS
SM
MD
LG