Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az idei botrány az Eurovízióban: Lukasenka a házi zenekarát küldené


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Egyre többen sürgetik, hogy tiltsák el Belaruszt az idei Eurovíziós fesztiváltól, miután egy olyan együttest nevezett be a versenyre, amely felvállaltan szembeszáll Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki mozgalmával szemben.

A Galaszi ZMeszta nevű együttes az ellenzék és a tüntető tömegek szerint csalással újraválasztott belarusz vezetőt, Aljakszandr Lukasenkát dicsőítő dalokat énekel, és mindez hamisan cseng az ironikusan és szándékosan hatásvadász Euróvíziós fesztivál híveinek körében.

A zenekart a belarusz állami műsorszolgáltató, a BTRC választotta ki, és jelenleg úgy néz ki, hogy ők képviselik majd az országot a március 18-i, rotterdami döntőn. A holland város eredetileg 2020-ban lett volna a rendezvény házigazdája, de közbeszólt a Covid-19 pandémia.

Tavaly a VAL nevű belarusz duót választották ki Minszkben, és úgy tűnt, hogy – mivel az Eurovízió szabályai ezt lehetővé teszik – az idén is ők képviselik az országot. Az állami médiacég azonban azt mondta: „nincs lelkiismeretük”, mivel egy interjúban kritikusan számolt be a csapat arról, milyen az élet Lukasenka uralma alatt. Ezt követően a BTRC ejtette őket és a nyíltan Lukasenka-párti Galaszi ZMesztát (A Hangok a Városból) nevű zenekart választotta ki.

Lukasenka dicsőségét zengik

A Belaruszt képviselő együttes egy olyan rendszert éltet, amely ellen nyár óta rendszeresen tízezrek tüntetnek. A tiltakozók közül 30 ezer embert tartóztattak le, többszázat összevertek és néhányan életüket vesztették a karhatalmi erők fellépésében. Az ellenzéki érzelmű tüntetők közül sokan az emigrációba kényszerült volt elnökjelölt és demokrácia-párti aktivista, Szvjatlana Cihanovszkaja hívei.

A nyugati világ nagy része – így az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada – nem hajlandó legitim elnökként elismerni az 1994. óta hatalmon lévő Lukasenkát. A 66 éves vezetővel és több magasrangú illetékessel szemben választási csalás és a békés tüntetők elleni erőszak miatt a nyugati hatalmak szankciókat vezettek be.

"Az utolsó falat kenyérre valót is elvennék" - nyugdíjas tüntetők történetei
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:17 0:00

A Galaszi ZMeszta nyíltan bírálta a demokrácia-párti mozgalmat, amikor weboldalára egy olyan bejegyzést tett ki, amely szerint „nem nézhetjük tétlenül a politikai csatározást, amellyel megpróbálják szétzúzni azt az országot, ahol élünk, és amelyet szeretünk”.

Dmitrij Butakov, a Minszktől 150 km-re fekvő Baranavicsi városból származó zenekar frontembere nyíltan sajnálkozását fejezte ki a Szovjetunió felbomlása miatt. Az Euróvízióra nevezett dalban azt éneklik, hogy „Megtanítalak, hogy táncolj, ahogy én fütyülök, megtanítalak, hogy bekapd a horgot, megtanítalak, hogy szófogadó légy”.

Nem marad büntetlenül a belarusz állami hatóság döntése

Az Eurovoix News nevű zenei hírszolgálat megdöbbenését fejezte ki a belarusz döntés miatt és azt mondta: limitálni fogja a belarusz euróvíziós részvételről szóló beszámolókat.

A dalszöveg egy olyan kormányt támogat, amely elhallgattatja polgárait, újságírókat vet börtönbe, amiért felszólalnak az alapvető emberi jogokért” – írta közleményében a szolgálat.

Csütörtökre már kétezer ember írta alá azt az online petíciót, amely Belarusz kizárását sürgeti a dalfesztiválról. „A Galaszi ZMeszta nyilvánvalóan politikai töltetű dalt ad elő... ne engedjétek, hogy ezzel megalázzák a megkínzott és megölt belarusz embereket!” – áll a felhívásban.

Bírálta a rendszert, letiltották az országot eredetileg képviselő együttest

Az indulásban megakadályozott VAL duó 2020. februárjában megnyerte az országos döntőt – ekkor történt meg először, hogy maguk a belarusz tévénézők is szavazhattak a jelöltről.

Az állami médiacég azonban tavaly szeptemberben önkényesen úgy döntött, hogy a VAL másodszorra már nem képviselheti az országot. Ezt nem sokkal azután jelentették be, hogy a duó tagjai, Uladiszlai Paskevics és Valerija Hribuszava egy interjúban kitálaltak.

Elmondták például, hogy gyakorlatilag tilos olyan médiumoknak nyilatkozniuk, amelyeket a hatóságok nem hagytak jóvá, és hogy egy szigorú szerződés miatt gyakorlatilag az állami média cég elnyomása alatt élnek. Emellett „az állam számára” kell fellépniük egyes koncerteken.

Tudtuk, hogy ha nem jelenünk meg egy koncerten, akkor 99 százalékos eséllyel az állami műsorszóró másik előadót választ a jövő évre” – mondták.

A Szabad Európa orosz szolgálatának, a Jelenidőnek nyilatkozva Paskevics – művésznevén Vlad Friemann – azt mondta: sok barátja is elszenvedte a demokrácia-párti tüntetések brutális letörését.

Persze, hogy az erőszak ellen vagyunk és sok barátunk szenvedett az augusztusi események idején, amikor ok nélkül letartóztatták őket. Például az egyik hazafelé tartott a kocsijával, megállították és elvitték” – mondta.

És persze, hogy szabad országot, szólásszabadságot, minden jogot akarunk. Ha mi képviselnénk az országunkat, akkor nagy örömmel tennénk azt és csak olyan dalokat énekelnénk, amelyek az általunk átélt eseményekről szólnak” – tette hozzá Hribuszava.

A Lukasenka-párti zenekar kiválasztása nagy hullámokat vetett Svédországban

Márius 9-én a svéd tévé még arról számolt be, hogy Belarusz is bekerült ama nyolc ország közé, amely szavazhat arról, ki képviselje Svédországot az Eurovízión. Néhány órával később visszavonták a döntést, és Belaruszt lecserélték az Európai Unióból kilépett Nagy-Britanniára.

Már eredetileg is rossz választás volt Belarusz – magyarázkodott Karin Gunnarsson, a Melodienfestivalen producere.

Nagyon rossz a szabad sajtó helyzete az országban. Ezért cseréltük le a belarusz zsűritagokat britekre”.

Karin Karsbo, európai parlamenti képviselő és a Svéd Liberális Párt tagja nem fogta vissza magát, amikor az eredeti döntés került szóba.

„A belarusz tévé főnöke Lukasenka ölebe és totális propaganda-gépezetté változtatta az állomást. Emberi jogsértések miatt az EU szankciós listáján is szerepel” – írta március 9-i nyilatkozatában Karsbro.

Az Európai Unió decemberben már harmadszor vezetett be szankciókat Belarusz ellen és immár 88 ember szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akiknek a befagyasztották az Uniót területén tartott vagyonát és tilos nem szabad uniós országokba belépniük. Hasonló szankciókat vezetett be az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada.

Tony Wesolowsky írása
XS
SM
MD
LG