Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Évekig tartó tagadás után Putyin szövetségese elismerte, hogy ő alapította a Wagner-csoportot


Jevgenyij Prigozsin, a Concord Catering vezérigazgatója az orosz és török kormánytisztviselők és üzleti vezetők találkozóján Szentpétervárott 2016. augusztus 9-én
Jevgenyij Prigozsin, a Concord Catering vezérigazgatója az orosz és török kormánytisztviselők és üzleti vezetők találkozóján Szentpétervárott 2016. augusztus 9-én

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, Vlagyimir Putyin elnök közeli munkatársa beismerte, hogy ő alapította a hírhedt Wagner-csoportot, amely egy félkatonai zsoldossereg. Korábban évekig tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna a szervezettel, amely részt vesz az ukrajnai háborúban, valamint a szíriai és afrikai konfliktusokban.

A Bloknot online lap újságírójának kérdésére válaszolva Prigozsin hétfőn elismerte, hogy ő hozta létre a zsoldoscsoportot 2014-ben, miután rájött, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk térségében zajló háborúba vezényelt katonai alakulatokat rosszul készítették fel, és szakszerűtlenek.

Prigozsin, aki Concord nevű cégén keresztül főz a Kremlre, és emiatt Putyin séfjeként emlegetik, a Wagnerben játszott szerepe miatt már kapott szankciókat az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól.

A Kreml tagadta, hogy bármilyen kapcsolat lenne a Wagner-csoporttal, mivel az orosz törvények nem engedélyezik az ilyen jellegű félkatonai szervezetek létrehozását.

Prigozsin elmondta, hogy eddig azért tagadta a Wagnerhez fűződő kapcsolatát, hogy „ne állítsa támadások középpontjába ezeket a fickókat, akik az orosz hazafiság alapját képezik”.

Prigozsin szerint a Wagner zsoldosai 2014-ben elfoglaltak egy repülőteret és számos más területet az ukrajnai Luhanszk régióban. A félkatonai csoportot hősöknek nevezte, akik „megvédték a szíriai és más arab nemzetek népét, az afrikai és latin-amerikai szegény embereket”.

Prigozsin korábban pert indított több újságíró ellen, akik arról számoltak be, hogy ő áll a Wagner-csoport mögött.

Augusztusban a moszkvai Presznyenszkij kerületi bíróság hamisnak mondta ki Alekszej Venediktovnak, az időközben megszűnt Ekho Moszkvij független rádióállomás volt főszerkesztőjének kijelentését, aki azt állította, hogy Prigozsin a Wagner-csoport tulajdonosa.

Júliusban Prigozsin beperelte Lilia Japparova oknyomozó újságírót és Tatyana Jershovát, a lettországi Meduza igazgatóját, miután az újságírók megkeresést küldtek Prigozsinnak, amelyben arra kérték, hogy nyilatkozzon azokról az állításokról, amelyek szerint ő a Wagner-csoport tulajdonosa.

Nemrég sajtóhírek szerint Prigozsin és csoportja országszerte rabokat toborzott, hogy segítsenek Oroszországnak az Ukrajna elleni, jelenleg is zajló háborúban.

Szeptember elején egy videó keringett az interneten, amelyen egy Prigozsinra hasonlító férfi rabok csoportjával beszélget az oroszországi Mariföld egyik büntetőtelepén, embereket toborozva a félkatonai csoport számára.

A videót kommentálva Prigozsin nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ő lenne a felvételen, csak annyit mondott, hogy „vagy a rabok, vagy a gyermekeitek” fognak Ukrajnában harcolni.

Prigozsin beismerése kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy Putyin részleges mozgósítást jelentett be az országban, ami tiltakozásokat és tömeges elvándorlást váltott ki.

XS
SM
MD
LG