Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ez a hatalom sem párbeszédre, sem belátásra nem képes” – folytatódik az SZFE-sztrájk


SZFE virrasztás és fáklyás felvonulás szeptember 30-án
SZFE virrasztás és fáklyás felvonulás szeptember 30-án

Válaszoltak a tiltakozók az SZFE új vezetésének levelére, akik az egyetemfoglalást beszüntetését követelték, és munkajogi következményekkel fenyegették a sztrájkolókat. Az egyetemfoglalás és a sztrájk folytatódik, és tiltakozó felvonulást szerveznek az egyetemfoglalók október 23-ára.

Sajtótájékoztatón reagáltak az SZFE a modellváltás ellen tiltakozó hallgatói, valamint a sztrájkoló tanárok szerdán, miután az egyetem új vezetése egy nyílt levélben azt mondta, hogy ők lezártnak tekintik az egyetemfoglalást, és elvárják, hogy minden oktató nyilatkozzon, hogy kinek az oldalán áll. Szarka Gábor, az új kancellár, azt is hozzátette a levélhez, hogy azok az oktatók, akik továbbra is kiállnak a tiltakozás mellett, vagy részt vesznek benne, munkajogi következményekkel számolhatnak.

Bizonyítanák, hogy oktatás folyik

„A tanköztársaságot betiltani nem lehet” – kezdődött a tiltakozók sajtótájékoztatója. A tiltakozók szerint a tanköztársaság egy eszme, amelynek „égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő.” Az egyetemfoglalók szerint nincsenek vezetőik és nincs képviseletük. Szarka Gábor kancellár ugyanis a levelében magánkezdeményezésnek minősítette az egyetemfoglalást, amelynek a vezetői szerinte Upor László volt rektorhelyettes, és a „hallgatókat képviselő” Csernai Mihály.

„Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen, senki sem kötelezheti lojalitási nyilatkozat tételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat” – mondták az egyetemfoglalók az SZFE Vas utcai épülete előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy az új, általuk illegitimnek tekintett vezetés azt kérte az Oktatási Hivataltól, hogy vizsgálják ki, tényleg folyik-e oktatás az SZFE-n. A tiltakozók azt mondták, hogy eljuttatták a szerintük bizonyító erejű dokumentumokat az OH-nak.

Tiltakozó felvonulást szerveznek

A tiltakozó diákság és tanárok azt is megemlítették, hogy az SZFE épületeiben este 6 és reggel 7 között kikapcsolták az internetet, valamint azt, hogy az új vezetés megtiltotta, hogy a tanórákon kívül az épületben tartózkodhassanak.

„Zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy az osztálytermeinkbe, ahol kellékeinket, jelmezeinket, eszközeinket tartjuk, és túlzás nélkül a nap 24 órájában dolgozunk, ne engedjenek be minket. Az eseményről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése érdekében megtiltották a hang és kép rögzítést egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az egyetemfoglalók szerint az elmúlt napokban világosság vált, hogy „ez a hatalom sem párbeszédre, sem belátásra nem képes”. Ezért a modellváltás ellen tiltakozók október 23-ára megemlékezést szerveznek, a tervek szerint a Műegyetem rakpartról fognak a tiltakozók az Urániához vonulni.

A sztrájkoló tanárság Szarka Gábor azon kérésére, hogy küldjék el neki a sztrájkolók névsorát, azt válaszolta, hogy ez jogi értelmezésük szerint törvénysértő lenne, ugyanis a munkabeszüntetést tartó alkalmazottak névsorát csak a bérszámfejtést végző személyek ismerhetik meg, és csak a bérszámfejtéssel összefüggésben.

„A sztrájkot folytatjuk” – mondta a sztrájkoló tanárság képviselője.

A sajtótájékoztató végén Németh Gábor az egyetem oktatója is felszólalt. Ő azt nehezményezte, hogy Upor Lászlót és Csernai Mihályt akarja az új vezetés a sztrájk és az egyetemfoglalás felelősének megtenni. Németh szerint a tanköztársaságnak nincsenek vezetői, de ha Szarka Gábor „mindenáron bűnbakot szeretne”, akkor tegye meg inkább őt felelősnek.

Az SZFE-ügy

Idén született döntés arról, hogy több egyetemhez hasonlóan 2020-ban az SZFE-t is a Corvinus mintájára privatizálja, és egy alapítvány tulajdonába szervezi ki az állam. A parlament júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, és hivatalosan szeptember 1-jén megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumába az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, annak elnöke a vállaltan jobboldali és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila lett, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben.

Miután kiderült, hogy az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök átkerülnek az egyetem választott szenátusától az új fenntartóhoz, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig „elfoglalta” az egyetemet. A diákok velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen szimbolikusan őrt állnak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen.

Az új vezetés október elején levelet írt a diákoknak és tanároknak. Fizetésemelést és a retorziók elengedését ígérték, ha abbahagyják a sztrájkot és a blokádot. Az egyetem végül nem fogadta el a feltételeket.

XS
SM
MD
LG