Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ez a nyár még a vírusé lesz – vélik a szakértők


A COVAX-kezdeményezés keretében kapott Covid-19 vakcinák tárolása Accrában, Ghánában, 2021. február 24-én.
A COVAX-kezdeményezés keretében kapott Covid-19 vakcinák tárolása Accrában, Ghánában, 2021. február 24-én.

Ghána elnöke kapta meg elsőként a koronavírus elleni vakcinát a globális COVAX-kezdeményezésnek köszönhetően. Közben egy kínai vezető egészségügyi szakértő azt állítja, hogy az 1,4 milliárdos ország lakosságának 40 százaléka júniusig megkapja majd az oltást. Az Egyesült Királyságban több mint 20 millióan, az USA-ban pedig majd 50 millióan kaptak már a vakcinákból.

A szegényebb országok számára védőoltást biztosító COVAX-program célja, hogy az év végéig legalább kétmilliárd adag oltóanyag kerüljön beadása.

Az első oltásokat Ghánába és Elefántcsontpartra küldték a program keretében, múlt héten.

Nana Akufo-Addo ghánai elnök feleségével az oldalán március 1-jén élő televíziós közvetítésben kapta meg az AstraZeneca oltást. A nyugat-afrikai ország elnöke ezzel is meg akarta erősíteni az ország nyilvánossága előtt, hogy az oltás beadása biztonságos.

A COVAX-kezdeményezés révén március 1-jén Kolumbia is hozzájutott a koronavírus-vakcinákhoz.

Ázsia: Kína 560 millió embert oltana be júniusig

Indiában Narendra Modi miniszterelnököt március 1-jén kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát

Eközben a kínai egészségügyi szakértők közzétették oltási kampányuk első nyilvános határidejét, miszerint júniusig a lakosság 40 százalékának beoltását tervezik.

Ez azt jelenti, hogy összesen 560 millió embert immunizálnának mindössze három hónap alatt.

Kínában a szigorú egészségügyi protokolloknak köszönhetően tavaly tavasz óta sikerült megakadályozni a vírus újabb hullámait, de hiába áll rendelkezésükre négy saját-fejlesztésű engedélyezett oltóanyag, a népesség százalékos arányát tekintve Kína eddig lassan halad az oltással.

December közepén kezdték meg a tömeges oltást, de eddig az 1,4 milliárdos lakosság csupán 3,56 százaléka kapta meg a vakcinát.

Az USA-ban 50 millióan, az Egyesült Királyságban már több mint 20 millióan kaptak oltást

Az Egyesült Államokban már több mint 50 millió ember – azaz a lakosság 15 százaléka – kapott legalább egy adag COVID-19 vakcinát; ebből 25 millióan a két dózisú vakcinák mindkét adagját megkapták már.

Az oltási kampány várhatóan felgyorsul majd, miután a hétvégén jóváhagyták az egyadagos Johnson & Johnson vakcinát is, amellyel március 2-án már el is kezdhetnek oltani.

A hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban 20,3 millió ember kapta meg az első adag COVID-19 vakcinát.

Egy brit tanulmány kimutatta, hogy a Pfizer és az AstraZeneca „nagyon hatékony" az idősek súlyos megbetegedésének megelőzésében, hiszen hatásukra a kórházi kezelések száma több mint 80 százalékkal csökkent.

Jövő nyárra térhet vissza a világ a normalitásba

Az oltásokkal kapcsolatos ígéretes hírek ellenére, Michael Ryan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi igazgatója úgy véli, „irreális lenne azt gondolni, hogy az év végére végzünk ezzel a vírussal".

„De azt gondolom, hogy ha okosan járunk el, akkor véget vethetünk a kórházi kezeléseknek, a halálozásoknak és mindannak a tragédiának, amely ehhez a világjárványhoz kapcsolódik" – tette hozzá Ryan.

Hasonló véleménynek adott hangot egy másik online fórumon Gao Fu, a Kínai Betegségellenőrzési Központ vezetője is. Fu szerint az élet jövő év nyarára térhet vissza a „hozzávetőlegesen normális helyzethez”.

Verseny a variánsokkal

Mindeközben az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus rendkívül fertőző koronavírus-variánsainak elterjedése az Egyesült Államokban egy „esetleges negyedik hullámmal" fenyeget.

Rochelle Walensky megjegyezte, hogy a múlt héten naponta mintegy 70 ezer új COVID-19 esetet és közel kétezer halálesetet regisztráltak az országban.

„Az ilyen szintű esetszámokkal és a variánsok terjedésével teljesen elveszítjük a nagy nehezen megszerzett terepelőnyt" – mondta Walensky.

„Ezek a variánsok nagyon is valós veszélyt jelentenek népünkre és fejlődésünkre" – tette hozzá a CDC igazgatója.

A koronavírusnak sokféle variánsa ismert világszerte, de az egészségügyi szakértőket különösen aggasztják a Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában észlelt, valószínűleg fertőzőbb variánsok.

Készült az AFP, az AP, a dpa, a Reuters és a BBC tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG