Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Facebook lépése az egész világon ébresztőt fújhat a szabályozóknak


Fordítva sülhet el a Facebook ausztráliai keménykedése, érvelt több szakértő az AP hírügynökségnek. A Facebook arra hivatkozik, hogy az újságok a nagyobb haszonélvezői a szolgáltatásuknak.

Eddig példátlan módon a Facebook Ausztráliában letiltotta híroldalakat és azok tartalmait a helyi fogyasztók elől. Az ausztrál híroldalak tartalmai külföldön sem jelennek.

Ezt röviden azért lépték meg, mert Ausztrália kifizettetné velük azt, hogy használják az ausztrál médiavállalatok termékeit, döntően a hírtartalmakat. Az ügy hátteréről alább olvashat bővebben.

A Facebook éveken át védekező szerepben volt az adatlopási ügyektől kezdve mondjuk az álhírek és uszító tartalmak akadálytalan terjesztéséig. De Zuckerbergék Ausztráliában már átmentek támadásba, ami nagyon könnyen visszájára sülhet el, írja az AP.

"Zuckerberg itteni keménykedése megmutatja, ahogy egy pillanat alatt megzavarhatja a hírekhez való hozzáférést világszerte"

– mondta Jennifer Grygiel, a Syracuse Egyetem professzora. A közösségi médiát kutató szakértő szerint "egy cégnek sem lenne szabad, hogy ekkora hatalma legyen az újságírás felett".

Mivel érvel a Facebook?

A Facebook fő érve az, hogy ők nem úgy működnek, mint a Google keresője vagy épp a Google News. Szerintük náluk az újságok önként teszik közre a tartalmaikat. És az újságoknak nagyobb haszna is van az egészből, hiszen náluk a felhasználók hírfolyamának összesen csak 4 százalékát adják a professzionális híroldalak tartalmai.

Emellett pedig még fizetni is hajlandók lennének önként valamennyit, de a készülő ausztrál törvény kemény feltételeinek nem akarnak megfelelni.

A World Wide Web feltalálójaként ismert Timothy Berners-Lee egy januári ausztrál szenátusi meghallgatáson például azt mondta, hogy a törvény véglegesen tönkreteheti az internetet. Szerinte nem szabad fizettetni azokért a linkekért, amik mindig is ingyenesek voltak.

Mivel érvel a versenyhivatal?

Az ausztrál versenyhivatal viszont jó ideje nem így látja. Szerintük a Facebook érvelése még rendben is lehetne egy átlagos cégnél. Csakhogy a Facebook piaci ereje annyival nagyobb a többi iparági szereplőénél, hogy a társadalom érdekében más szabályok kell, hogy vonatkozzanak rájuk.

Azt sem fogadják el, hogy a médiacégek többet profitálnának ebből a kapcsolatból, hanem épp ellenkezőleg számolták. Csak a Facebook máshol váltja pénzre a médiatartalmak által keletkező, részletes felhasználói adatokat.

Ahogy abba sem mennek bele, hogy kizárólag önkéntes lehessen a Facebook és a médiacégek megállapodása a felhasznált tartalmak után járó pénzekről. Hiszen ha az egyik szereplő nagyságrendekkel nagyobb mint a tárgyalófele, akkor könnyedén visszaélhet a helyzetével.

Az újságok, tévék azt sem tehetik már meg, hogy kilépnek a Facebookról. Ezzel csak magukat hoznák vesenyhátrányba, a közösségi média ugyanis rengeteg állampolgárnak az internetre való belépési ponttá vált. Az újságok és a Facebook egymásra utaltak, de a bevételek igazságosabb eloszlásához más szabályokat tart szükségesnek a hivatal.

A felhasználók tartalommegosztásától kezdve a tartalmak alatti kommentek moderálási felelősségén át a hirdetési bevételek utáni adózásig ez egy szerteágazó téma lehet. Az ausztrál törvény végleges változatából derülhet majd ki, hogy pontosan mit fognak ott még szabályozni és hogyan.

Fordítva sülhet el a lépés

"Ha még nem lett volna világos, a Facebook nem fér össze a demokráciával. A monopolisztikus hatalom végső beismerése, hogy egy egész országot térdre kényszerítéssel fenyegetnek, ha nem egyeznek bele a Facebook feltételeibe"

– írta a Twitteren David Cicilline demokrata képviselő. Csütörtökön a demokrata képviselők az Egyesült Államokban be is jelentették, hogy új meghallgatásokat kezdeményeznek az online platformok hatalmának visszaszorítása és a trösztellenes törvények frissítése ügyében.

Elizabeth Renieris, a Notre Dame egyetem és az IBM Technology Ethics Labjának igazgatója az is megjegyezte, hogy a Facebook erődemonstrációja "szerte a világon fel fogja ébreszteni a szabályozókat."

Tama Leaver, a Curtin University közösségi média szakértője szerint a Facebook lépése azt eredményezi majd, hogy álhírekkel lesz tele az ausztrálok facebookos hírfolyama.

Drew Margolin, a Cornell Egyetem kommunikáció professzora szerint jobban járt volna a Facebook, ha választási lehetőséget ad az ausztráloknak. Ha sokan a hírtartalmak nélküli közösségi médiát választották volna, azt felhasználhatták volna az alkudozás során.

"Mi lesz, ha bemondják, hogy készek visszakapcsolni a szolgáltatást, és mi azt mondjuk, hogy kérjük, inkább ne?" – mondta Drew Margolin.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG